Foto / Natură

Ce-au lăsat apele în urmă la Roșia Montană

, Fotografii de Andrei Becheru, Gheorghe Popa

Publicat pe 28 iulie 2021

La o săptămână după ce inundații grave au lovit județul Alba, fotografii Andrei Becheru și Gheorghe Popa au mers la Roșia Montană, Ocoliș și Sohodol, trei dintre localitățile afectate, ca să documenteze ce a rămas în urma apelor. Rămași fără case, peste 200 de oameni din zonă au fost cazați temporar în căminul cultural din Roșia Montană.

După patru ani de eforturi din partea României, marți, 27 iulie, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a inclus situl Roşia Montană pe lista obiectivelor sale protejate.

Andrei Becheru a plecat din București cu un tir plin cu ajutoare adunate în două zile, la inițiativa Anastasiei Staicu de la Asociația SNK. Donațiile de la oameni și companii au fost organizate de voluntari în 1.200 de sacoșe cu alimente și produse de igienă și transportate vineri noaptea către Roșia Montană. La descărcare au ajutat localnici, Claudia și Virgil Apostol, coordonatorii programului Adoptă o casă la Roșia Montană, împreună cu voluntarii programului, și Tică Darie, suceveanul mutat în comună, care a pornit mica afacere cu produse din lână create local Made in Roșia Montană. Toți s-au mobilizat în ajutorul oamenilor care au rămas fără locuințe, animale, grajduri, fără mașini și unelte de lucru.

Comuna Ocoliș, la 65 de km de Roșia Montană, a fost grav afectată de inundații. S-a înregistrat un record de precipitații, în cinci ore au căzut peste 220 de litri pe metru pătrat.

Casele din lemn au fost făcute țăndări și mutate cu totul de viitură.  În urma lor, apele au transformat drumurile în noi albii de râu. Torentul a cărat cu el tot ce-i stătea în cale: fiare, copaci, bucăți de versant muntos, bolovani, stâlpi, garduri și animale domestice, sub ochii îngroziți ai oamenilor.

Intrare sat Ocoliș

Când am ajuns în comuna Ocoliș, cea mai afectată din zonă, încă se lucra la cârpirea drumului principal. Mulți localnici stăteau în fața caselor, prin curți sau pe drum, privind în gol, fără să le vină încă să creadă că dealul și apele le-au luat tot ce aveau. Mai mulți bătrâni din Ocoliș spuneau că n-au mai văzut niciodată așa ceva - a mai plouat, a mai venit o viitură care a mutat o căpiță cu fân, dar nu atâta apă cât să radă o vale întreagă.

Cum arată dezastrul, eforturile de ajutorare, reconstrucție și tot ce-a rămas în urma apelor, într-o zonă acum declarată „de o valoare excepțională pentru omenire (...), care trebuie protejată, pentru ca generațiile viitoare să se poată bucura de ea”, puteți vedea în imaginile de mai jos.

Ocoliș
În comuna Gura Sohodol au fost inundate 11 case, iar 18 persoane s-au autoevacuat la rude sau vecini.
Ocoliș
Gura Sohodol
În satul Cărpiniș din comuna Roșia Montană au fost inundate 11 case.
Ajutoarele ajung la școala din Roșia Montană
Roșia Montană
Sacoșele donate de Kaufland conțin pâine, zahăr, paste, mălai, orez, conserve, ulei și produse de igienă.
Voluntari organizează donațiile în București
Voluntari în Roșia Montană
Cărpiniș
Ocoliș
Cărpiniș
Sortare ajutoare Roșia Montană
Gura Sohodol
Mai multe mașini au fost avariate, și aproximativ 7500 de oameni din județul Alba au fost afectați de avariile la rețelele electrice.
Ocoliș
28 iulie 2021, Publicat în Foto /

Fotografii de


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK