Foto / Protest

Jurnal de fotograf, între răsărit și proteste

De Adi Bulboacă

Publicat pe 10 februarie 2017

Anul acesta, fotograful Adi Bulboacă și-a propus să facă dimineață de dimineață o poză la ora răsăritului, care diferă în fiecare zi și în fiecare oraș. La începutul rezoluției lui, spunea că și-a pus în minte să călătorească mult în 2017, pentru ca proiectul lui să nu fie plictisitor. Până acum i-a ieșit, pentru că a prins pe drum și răsăritul manifestațiilor anti-guvernamentale. Mai jos avem în oglindă ora răsăritului și ora protestului. 

*

Pe 31 ianuarie ajungeam dimineața, la răsărit chiar, în Cluj. Îmi luasem două zile să fotografiez echipa de la un teatru independent, Reactor. Spre finalul ședinței foto din prima zi, guvernul anunța o ședință pe seară. În Cluj se pregăteau proteste pentru a doua zi, dar chiar și-așa, după ce s-au anunțat cele două proiecte de OuG, vreo 3.000 de oameni s-au stâns spontan în Piața Unirii din Cluj și au pornit într-un marș în care, până la 1 noaptea, s-au mai alăturat 5.000 de oameni. În seara următoare au mărșăluit peste 20.000 de oameni în Cluj.

Am ajuns în București pe 2 februarie și de la gară am mers direct în Piața Victoriei. La 9 dimineața erau vreo 40 de oameni în fața Guvernului, seara vreo 90.000. A doua zi am plecat spre Piatra Neamț, unde am fotografiat o premieră de la Teatrul Tineretului. Protestatarii se strângeau în fața teatrului și porneau într-un marș care, după vreo două ore, îi aducea pe oameni înapoi de unde au plecat. Am prins începutul protestului printre oameni, iar finalul la balcon. Se anunțase abrogarea Ordonanței 13, iar lumea era vizibil mult mai entuziasmată decât la plecare.

M-am întors în București ca să prind seara de duminică în Piața Victoriei. Se anunța în București și în țară cel mai mare număr de manifestanți din istoria recentă. A doua zi, la palatul Cotroceni, au apărut primele sute de contra-manifestanți, cei care cereau demisia președintelui.

În Piața Victoriei, numărul protestatarilor începea să scadă, dar câteva mii s-au strâns chiar și în ciuda zăpezilor și frigului de ieri. Vreo 10 oameni cu lopeți au dat ore întregi zăpada la o parte, pentru a-i încuraja pe alții să se alăture în piață. 

Pozele pe care le-am avut de făcut la Cluj și la Piatra Neamț erau programate cu ceva timp înainte. Altfel, odată cu primele proteste de pe 31 ianuarie, nu mi-a mai stat gândul la altceva. Am încercat să documentez Piața Victoriei de dimineață până seara, am mers să-i cunosc pe oamenii strânși la Cotroceni și, în afară de somn, am cam ignorat orice altă activitate care nu avea legătură cu protestul. Sunt imagini de care cred că mai degrabă o să îmi aduc eu aminte, și nu memoria colectivă.

Cluj
Cluj
Cluj
Câmpina (tren)
București
București
Roman (tren)
Piatra Neamț
Piatra Neamț
București
București
București
București (palatul Cotroceni)
București
București
București
București
București
București

Foto main: Ora răsăritului în Cluj. 31 ianuarie

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK