Teatru / Protest
Abuzuri pe scenele Europei. Patru studii de caz
Oana Stoica
În ultimele luni, mari companii din Germania și Belgia au fost zguduite de acuzații de rasism, hărțuire sexuală și bullying.
În ultimele luni, mari companii din Germania și Belgia au fost zguduite de acuzații de rasism, hărțuire sexuală și bullying.
Zeci de artiști și artiste independente au protestat față de criza în care de zbat de la începutul pandemiei, fără ajutor din partea instituțiilor.
În ultimii 30 de ani ai extremelor unei democrații naive, colecția de cîntece cu nuanțe socio-politice e una destul de modestă.
Am vorbit cu mai mulți activiști, scriitori, profesori, antropologi și artiști care trăiesc în SUA despre cum au trăit ei protestele din ultima vreme..
Un grup de jurnaliști îi solicită președintelui Iohannis să nu promulge legea care îi scutește de plata impozitelor.
La Opera Națională Română din Iași au loc ilegalități și nereguli girate chiar de directoarea Beatrice Rancea, arată fosta contabilă-șefă și fosta directore economică a instituției.
După câteva luni de scandaluri în jurul TNB, am reconstituit desfășurătorul evenimentelor bazându-ne pe documente oficiale.
Mii de oameni au ieșit duminică pe străzile capitalei, pentru a cere Ministerului Apelor și Pădurilor să oprească crimele tăierilor ilegale de păduri din România. Ministerul a rămas, ca de obicei, impasibil.
Actorii Medeea Marinescu, Marius Manole și Mihai Călin vorbesc despre nemulțumirile lor ca angajați ai TNB.
Violența legitimă a statului se transformă adesea în reprimare brutală a protestelor civice. De ce?
M-am uitat la TV ca să înțeleg ce n-am trăit pe viu și am reperat câteva direcții de interpretare a violenței.
7 momente culese din clasici și contemporani ai literaturii române, în care poporul a ieșit în stradă.
Am vorbit cu 11 români răspândiți prin toate colțurile lumii, în căutare unei vieți mai bune - din Norvegia până în Canada și Dubai - care au ales să vină la protestul diasporei de pe 10 august,
Am vorbit cu câțiva dintre oamenii care au pus pe picioare cea mai mare mișcare civică din România post-’90.
Am fost pe Arena Națională, în culisele festivalului de glume și meme cu Gabriela Firea, ca să vedem cum a întâmpinat-o Bucureștiul pe Simona Halep.
Pe 9 iunie, am fost la un protest al extremei drepte și un marș pentru drepturile LGBT, la un miting politic împotriva „statului paralel” și la o piesă de teatru cu proțap pe bani publici.
„O bună parte a acestui album”, spune Janelle, „e o reacție față de durerea pe care o simt când unele rude îmi spun că toți oamenii gay o s-ajungă în Iad”.
Uneori, eşti curajos, aparent, din întâmplare, și tocmai de aceea e atât de important să înţelegem că şi curajul se poate învăţa. Cum începem să-l formăm? Având îndrăzneala de a îndrăzni.
Am fost să vedem ce cărți i-au adus bucureștenii ministrului Educației, Liviu Pop, la protestul de azi din Piața Victoriei.
De ce discuțiile pentru crearea unei uniuni a artiștilor din teatru ajung aproape inevitabil într-o fundătură.
Spirit, cel de-al 14-lea album DM, pare sincer animat de exasperarea față de excesele turbocapitalismului, însă are o sintaxă departe de una revoluționară.
Cum decurg conversațiile dintre părinți și copii de când OUG 13 a venit și a plecat la ceas de seară.
Dacă nu v-ați contrazis cu nimeni pe tema protestelor, stați bine la coeficientul de zen.
Ce e de făcut într-o lume umbrită de populism, xenofobie, frică. Răspunsuri, dar mai ales întrebări, în lucrările lui Dan Perjovschi.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.