Foto / Copilărie

Lectura ne face mai buni

De Ciprian HORD

Publicat pe 10 iulie 2019

Fotograful Ciprian Hord a documentat proiectul „Lectura ne face mai buni”, prin care o învățătoare dintr-o comună din Arad încearcă să îi facă pe copii să se îndrăgostească de citit.

Din septembrie 2017, Cristina Lazurca este învăţătoare în comuna Vinga, judeţul Arad, și crede cu tărie că un copil pasionat de lectură este un copil salvat. Prin proiectul Lectura ne face mai buni, și-a propus să aducă în mâinile copiilor mai puțin norocoși peste 300 de volume noi, scrise de autori moderni și contemporani, români sau străini.

Astfel, biblioteca Liceului Tehnologic Vinga a devenit cel mai atrăgător spaţiu al școlii: de la debutul proiectului, și-au făcut permis câteva zeci de copii. Nu sunt mulţi, dar fiecare nou cititor reprezintă un câştig, mai ales că în această comunitate copiii nu prea au acces la alte cărţi în afara celor de la şcoală.

Cristina are 45 de ani și a absolvit un master de scriere dramatică. Spune că multe dintre titlurile alese le-a testat pe fetele ei când erau mici – Matilda și Charlie şi fabrica de ciocolată de Roald Dahl, Pippi Şoşeţica de Astrid Lindgren, Cartea cu Apolodor de Gellu Naum, Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cărtărescu. Crede că e o responsabilitate uriașă să-i recomanzi o carte unui copil care n-a citit în viaţa lui. E foarte important ca el să descopere acolo ceva – un personaj, o situaţie – cu care să rezoneze.

Prima ediție a proiectului s-a derulat între ianuarie și aprilie 2019 și s-a încheiat cu un picnic literar organizat în curtea Liceului Tehnologic Vinga, la care au fost invitaţi toţi copiii, profesorii şi părinţii, dar şi reprezentanţi ai Fundaţiei Alber, organizaţia finanţatoare şi ai Asociaţiei GMMC, iniţiatoarea proiectului. A avut loc şi un concurs de personaje, iar câştigătorii au fost răsplătiţi cu cărţi oferite de editura Arthur.

La cea de-a doua ediţie, cei 105 copii de școală primară din corpul B al Liceului Tehnologic Vinga au primit cărţi. Fiecare copil a fost premiat pentru anul şcolar care tocmai s-a încheiat. „O carte de colorat sau una care să te ajute să exersezi cititul pe litere sau cuvintele noi și cifrele pe care tocmai le-ai învățat pot părea ceva foarte banal”, spune Cristina. „Și totuși, există copii care nu le au. Iar ca să înveți să citești cum trebuie, manualele de la școală nu sunt întotdeauna suficiente.” 
 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK