DEZinfo / Coronavirus

Cum s-a construit în România minciuna „deceselor subite” din cauza vaccinului anti-COVID (II)

De Ciprian Cucu

Publicat pe 1 martie 2023

În ultimii doi ani, influenceri și site-uri din România au încercat să acrediteze o teorie a conspirației care susține că vaccinurile anti-COVID determină „decesul subit” al celor imunizați. 

Fără să prezinte dovezi sau documente medicale, susținătorii teoriei leagă orice deces de presupusul efect al vaccinării. Mai jos, am dezvoltat câteva din narațiunile asociate conspirației și le-am demontat.

Sportivii lumii în pericol?

Un capitol anume al narațiunii care leagă fals decesele subite de vaccinare se referă la sportivi – în general asociați cu ideea de sănătate și pregătire fizică peste medie.

Publicația ActiveNews este, ca de obicei, pe fază, publicând un articol cu titlul „O listă impresionantă de sportivi din întreaga lume decedați sau schilodiți de vaccin și un VIDEO pe măsură. Publicații americane și germane scriu despre numărul neobișnuit de mare de jucători care s-au prăbușit pe teren. La noi, OMERTA.”

Articolul face o listă cu sportivi care au decedat sau au avut probleme de sănătate în ultima perioadă, făcând legătură cu vaccinarea fără vreo dovadă. Pe listă este prezent și fotbalistul danez Christian Eriksen, despre care se știe că nu fusese vaccinat la momentul incidentului. 

De altfel asemenea cazuri nu sunt suprinzătoare: fotbalistul Fabrice Mumba a supraviețuit unui incident similar celui suferit de Eriksen în 2012, în timp ce alți sportivi, precum Marc-Vivien Foé sau Cătălin Hîldan au decedat în timpul unor partide, în 2003, respectiv în 2000.

În România, această variațiune este totuși prezentată mai degrabă indirect - multe dintre articolele și postările referitoare la „morți subite” sunt despre sportivi sau includ referințe la oameni care fac sport regulat. 

Preocuparea față de sportivi este mai mare în media alternativă din SUA, datorită culturii în care sportul joacă un rol central (inclusiv la liceu, facultate și apoi prin ligile profesioniste de baschet, baseball sau fotbal american). Încă din decembrie 2021, siteul conspiraționist GatewayPundit publică un articol cu o listă de sportivi de performanță care ar fi fost afectați de vaccinarea anti-COVID, compilată de un site anonim, Good Sciencing. Însă lista include, de fapt, sportivi amatori sau retrași din activitate, dintre care unii au peste 80 de ani. Despre unii se știe că nu au fost vaccinați, despre alții că au murit în accidente de mașină sau s-au sinucis, după cum se arată aici.

Mai recent, staruri ale mediei conservatoare din SUA precum Tucker Carlson sau Liz Wheeler au sărit să susțină ideea că ar exista un val nemaiîntâlnit de incidente și decese în rândul sportivilor. Atenția pe subiect a crescut în urma stopului cardiac suferit de jucătorul de fotbal american Damar Hamlin la începutul lunii ianuarie (2023); postările pe Twitter care folosesc sintagma „mort subit” au crescut de la aprox. 4.000/zi la 17.000/zi, deși Hamlin și-a revenit.

Datele contrazic ideea că ar fi crescut numărul deceselor subite printre sportivi. Asta afirmă Dr. Jonathan Drezner, director al Centrului de Medicină pentru Cardiologie Sportivă de la Universitatea Washington, editor șef la revista de specialitate Sports Medicine și medic al echipei de fotbal american Seattle Seahawks.

Și Dr. Kristen Kucera, directoarea Centrului Național pentru Incidente Catastrofice în Sport (SUA), susține că în ultimii ani a fost observat un număr similar de astfel de incidente ca în perioada pre-COVID – chiar „mai puține decât am observat în 2018-19.”

Filmul Mort subit – un torent de dezinformare și teorii conspiraționale

În noiembrie 2022, mișcarea antivaccin a primit un sprijin nesperat, prin lansarea Mort subit, un pretins documentar despre această „epidemie” cauzată de vaccinuri. Filmul nu face altceva decât să amestece știri despre decese, clipuri cu persoane căzând din picioare, o selecție din cele mai populare teorii conspiraționale, date statistice prost înțelese și interviuri cu agenți de pompe funebre și îmbălsămători care se declară „șocați”.

Prima parte pretinde să arate „dezastrul” care a venit peste lume, însă verificările arată că 10 dintre cele 22 de știri prezentate în film se referă la decese despre care se știe că nu au legătură cu vaccinurile anti-COVID (accidente, decese survenite înaintea lansării vaccinului etc.), una este despre decesul unei companii (sic!), iar restul nu oferă niciun fel de dovadă. 

La fel, clipurile cu persoane căzând din picioare – pe terenul de sport, în stația de metrou sau pur și simplu pe stradă sunt doar persoane care leșină. Unele au fost identificate ca fiind filmate înaintea lansării vaccinurilor sau chiar înainte de apariția pandemiei.

Porțiunea cheie, declarațiile îmbălsămătorilor șocați de cheagurile „nemaivăzute” de sânge, este de asemenea manipulată. Unul dintre clipurile folosite ilustrativ a fost datat 2019, iar mai mulți medici specialiști au explicat că persoanele par să nu facă diferența între cheaguri post-mortem și ante-mortem. (O diferență esențială și, se pare, ușor de identificat pentru cineva cu pregătire în domeniu.)

Afirmațiile din film au fost demontate de mai multe surse. David Gorski, medic, profesor universitar, cercetător în domeniul cancerului și coautor pe site-ul Sciencebasedmedicine, consideră, de pildă, că filmul este „un tsunami de dezinformare antivaccinistă și teorii conspiraționale”.

Cu toate astea, Mort subit a devenit o referință obișnuită în media alternativă internațională, iar afirmațiile au fost preluate și de unii dintre influencerii români. Europarlamentarul PNȚCD, Cristian Terheș, de exemplu, postează în septembrie 2022 despre acele cheaguri de sânge „ciudate”. Postarea atrage 10.000 de aprecieri și peste 5.000 de distribuiri.

Decese în exces sau manipularea statisticii? 

O altă metodă prin care se încearcă susținerea legăturii false între vaccinarea anti-COVID și decese (subite sau nu) este efortul de a selecta și interpreta în cheie conspiraționistă datele despre „mortalitate în exces” publicate de Eurostat - biroul de statistică al Uniunii Europene.

Decesele în exces se calculează ca diferență între decesele înregistrate în prezent și o medie a deceselor din perioada 2016-2019, tocmai pentru a permite determinarea unor potențiale tendințe care să fie analizate suplimentar. 

În media alternativă s-a impus ca referință o imagine ce ilustrează excesul de mortalitate în luna iulie 2022 în țările europene. La o privire superficială, pare că arată un exces mai mare în țări cu rată mai mare de vaccinare. Ideea a fost răspândită în România de mai mulți influenceri și publicații, cum ar fi ActiveNews, bloggerul Aurelian Popa și Cristian Terheș.

Oricine are o bază de înțelegere a statisticii știe că selectarea unei singuri luni nu este suficientă pentru a determina o corelație, iar un principiu de bază (în statistică, dar și în logică/argumentare) este „corelația nu înseamnă cauzalitate”.

La o privire mai atentă, chiar și luna iulie 2022 (aleasă în mod special) nu justifică ideea corelației între rata vaccinării (RV) și rata mortalității excesive (RME). Într-adevăr, România și Bulgaria, două țări cu RV scăzute (42,30%, respectiv 29,90% în iulie 2022) au RME scăzute (3,6, respectiv 2,5). Germania și Portugalia, având RV crescute (76,30%, respectiv 86,10%) au RME mai ridicate, de 16,2, respectiv 29,1. 

Letonia, însă, singura cu RME negativă în iulie 2022, avea o RV de 68,80%, mai apropiată de a Germaniei decât de a României. Similar, Cehia are 4,6 mortalitate excesivă la o rată de vaccinare de 64,3%, iar Suedia are 3,3 mortalitate excesivă (mai mică decât România!), la o rată de vaccinare de 70,9%.

Cu alte cuvinte, unele țări cu rată mare de vaccinare au, chiar și în această lună selectată anume, rate de mortalitate excesivă reduse sau chiar negative. 

Ce vedem dacă ne uităm la luna noiembrie? Acoperirea vaccinală este similară sau crește foarte puțin, în timp ce RME scade în toate țările. Cea mai mare scădere este în Portugalia, de la 29,1 la 12,8, deși rata de vaccinare crește cu 0,2%. 

Rata vaccinării și rata mortalității în exces

Pe lângă faptul că nu se observă o corelație între rata vaccinării și rata mortalității în exces pe țări diferite, observăm că, în fiecare țară rata vaccinării poate doar să crească (nu se „dezvaccinează” nimeni), în timp ce rata mortalității în exces fluctuează semnificativ. 

Cu alte cuvinte, cum totalitatea vaccinărilor crește continuu, ne-am aștepta să vedem o creștere continuă a ratei mortalității excesive, cu o excepție - dacă decesul cauzat de vaccinare (pretins de antivacciniști) are o limitare în timp. 

Sigur, studiile care investighează această relație, limitează perioada dintre vaccinare și deces. De exemplu, studiul din Qatar menționat în prima parte a acestui articol analizează decesele survenite în până la 30 de zile de la vaccin.

Pentru a încerca detectarea unei posibile relații, am descărcat datele privind vaccinarea și datele privind mortalitatea în excess. Din datele privind vaccinarea am construit un indicator rată doze vaccin (RDV) ca sumă din toate dozele făcute într-o lună, fie doza 1, 2 sau unul dintre boostere raportate la numărul de persoane eligibile din țară. Un astfel de indicator este necesar, pentru că rata vaccinării simplă presupune în general procentul de persoane vaccinat cu „schema completă” considerată inițial - adică două doze la Pfizer / Moderna, respectiv o doză la Johnson & Johnson.

Graficul de mai jos ilustrează evoluția celor două indicatoare pentru România. Primul „val” de mortalitate excedentară, iulie - decembrie 2020 nu poate avea legătură cu vaccinarea, câtă vreme aceasta nu începuse încă. Al patrulea val, februarie-martie 2022 apare pe fondul unei scăderi evidente a ratei dozelor de vaccin, aflată în scădere continuă din noiembrie 2021, astfel că vaccinurile nu pot fi nici aici cauza.

Valurile 2 și 3 ale mortalității excedentare par a confirma ipoteza unei legături, cu câteva probleme majore:

Diferența este majoră între vârfurile mortalității excesive, cu vârful valului 3 (oct. 2021) aproape de trei ori mai mare decât vârful valului 2 (aprilie 2021). În schimb rata dozelor de vaccin este maximă în aprile decât în octombrie,astfel că ne-am aștepta la un val de decese mai ridicat în aprilie, dacă vaccinarea ar fi o cauză.

Rata dozelor de vaccin urmează rata mortalității excesive și nu invers. Astfel, în jurul valului 2, observăm că mortalitatea este în creștere în martie și aprilie apoi scade semnificativ, în timp ce rata dozelor de vaccin crește din martie până în mai. Similar, în jurul valului 4, mortalitatea crește brusc în septembrie și octombrie, scăzând în noiembrie (aproape de jumătatea lunii precedente), în timp de rata dozelor de vaccin crește în toată perioada septembrie - noiembrie. 

Valorile efective arată că este improbabilă o legătură. În aprilie observăm RDV 15,6 și RME 39,6, iar în octombrie, o RDV mai mică (10,35) ar corespunde unui RME aproape triplu (110,6). Dacă considerăm o „întârziere” de o lună între vaccinuri și deces, datele arată același lucru, o relație imposibilă: RDV aprilie - 15,6 ar corespunde RME mai - 16,1; RDV mai - 16,2 ar corespunde RME iunie - 4,9; RDV septembrie - 2,9 ar corespunde RME octombrie - 110,6; RDV octombrie - 10,3 ar corespunde RME noiembrie - 69,2.

Rata mortalității excedentare (albastru), Rata dozelor de vaccin (galben)

Unele dintre postările pe subiectul deceselor excedentare ating și tema încălzirii globale, în contextul în care valurile de căldură și secetă din vara lui 2022 pot fi o cauză a deceselor neașteptate. Terheș, dar și personalitățile media Oana Lovin și Adriana Bahmuțeanu încearcă să sugereze că ideea ar fi ridicolă. Postarea Oanei Lovin (iulie 2022) atrage 3.400 de aprecieri.

Ideea nu este însă deloc ridicolă: conform datelor, Portugalia a înregistrat peste 1.000 de decese ce pot fi atribuite în mod direct valurilor de căldură din iulie, iar Spania peste 2.000. Acest fenomen nu este deloc nou: după valul de căldură din august 2003, Europa a înregistrat 35.000 de decese excedentare, dintre care 15.000 doar în Franța. Un raport din Rusia arăta că în vara lui 2010 au murit cu 56.000 de mii mai mulți oameni decât cu un înainte, „în relație căldura neobișnuită, incendii de pădure și fum”. În India și Pakistan au murit de la căldură peste 3.500 de persoane în 2015. De altfel, un meta-studiu recent concluzionează clar că valurile de căldură duc la o creștere a mortalității.

Conspirații, ideologie, vaccinuri

În ciuda miilor de articole, clipuri și meme prezentate drept „adevăruri ascunse” de către media alternativă, nu are nimeni un interes să ne omoare, „elitele”/„globaliștii” nu sunt un grup omogen ce acționează la unison, Bill Gates nu are de ce să ne cipeze, iar vaccinul anti-COVID nu cauzează decese pe bandă rulantă.

Astfel de teorii sunt actualizări ale unor idei care există de sute de ani, folosite pentru că acoperă ignoranța, oferă justificare pentru eșecuri personale (conspirația e de vină!) sau pentru convingeri anacronice (homofobie, misoginism, fundamentalism religios sau politic). 

Unii încep să reacționeze pavlovian, opunându-se din principiu oricărei idei asociate măcar marginal cu progresul, fie că ne referim la măsuri împotriva schimbărilor climate sau de prevenire a răspândirii unui virus. Când m-am arătat nedumerit pe Facebook de existența unor pungi cu brioșe în care fiecare bucată este ambalată individual în plastic, mi-a comentat un cetățean că „e prea puțin plastic” și că lui îi place plasticul. 

Cu alte cuvinte, nu ne poate mira reacția adversă la vaccinuri (în special cele occidentale!) din media alternativă. Ce altceva ar putea să susțină cei care delirau în timpul pandemiei că totul e un complot menit să instaureze „dictatura politico-medicală” și pretind că invazia Rusiei în Ucraina este vina „Vestului” sau că schimbările climatice sunt o farsă.

Tot ce putem face este să rezistăm infodemiei - să acceptăm realitatea cu valurile de căldură, războaiele și pandemiile aferente, să înțelegem punctual falsificările și erorile de argumentație și să reacționăm cum putem, fie pe social media sau la masa de Crăciun cu familia.  


DEZinfo este un proiect editorial finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Imagine principală generată cu Midjourney AI

1 martie 2023, Publicat în DEZinfo /

Text de

  • Ciprian CucuCiprian Cucu

    Ciprian Cucu este lector universitar la Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia și are un doctorat în statistică și cibernetică. Mai scrie și în Revista 22.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK