DEZinfo / Coronavirus

Cum s-a construit în România minciuna „deceselor subite” din cauza vaccinului anti-COVID (I)

De Ciprian Cucu

Publicat pe 28 februarie 2023

Odată ce a devenit clar că vor exista vaccinuri anti-COVID-19, discursul „alternativ” din pandemie s-a concentrat pe riscurile acestora. Când acestea au început să fie administrate, ideea că vaccinurile provoacă morți subite, inclusiv (sau mai ales) printre tineri sănătoși, s-a răspândit ca focul. Într-o serie în două părți, cercetătorul Ciprian Cucu explică de unde a pornit conspirația, care-i grăuntele de adevăr pe care îl ascunde, cum s-a răspândit și ce este, de fapt, sindromul „morții subite”.


În ianuarie 2021, la mai puțin de o lună de la primul vaccin COVID administrat în lume, internetul se umple de informația conform căreia o asistentă din Portugalia, Sonia Acevedo, ar fi murit subit după ce a fost vaccinată. Relația dintre vaccin și deces este infirmată de rezultatele autopsiei, însă media alternativă ignoră cu brio orice poate abate povestea de la concluzia dorită: vaccinurile nu sunt doar inutile, ci cu adevărat periculoase. (Prin media alternativă înțelegem publicațiile online, influencerii și posturile radio/TV care răspândesc informații manipulate în diferite forme.)

Doi ani mai târziu, în ianuarie, 2023, George Vasiliu, cel mai tânăr consilier local din București, moare după doi ani de luptă cu un cancer agresiv. Deși avea diagnosticul din 2020, dinainte ca vaccinurile să fie disponibile, mai mulți influenceri și publicații antivacciniste insistă să lege moartea sa de vaccinare. 

Între aceste două episoade se formează și se impune, în media alternativă, cea mai puternică minciună legată de COVID: că vaccinul ar cauza nu doar efecte adverse, ci decese pe bandă rulantă, în special la persoane tinere și altfel sănătoase - numite generic „morți subite”.

Grăuntele de adevăr

Ca orice teorie conspiraționistă, legătura dintre vaccinuri, efecte adverse și decese conține un grăunte de adevăr peste care sunt aruncați munți de exagerări, minciuni și afirmații fără dovezi. 

Grăuntele de adevăr este că vaccinurile anti-COVID pot genera efecte adverse, ca orice alte vaccinuri sau produse medicale. Însă marea majoritate a acestor efecte sunt ușoare, nu pun în pericol persoana și nu necesită spitalizare sau tratament. Printre efectele potențial grave se numără miocardita, o inflamare a mușchiului inimii, însă acest efect advers este extrem de rar: 106 cazuri la milion în categoria de vârstă cu riscul maxim (16-17 ani); pentru categoria 18-24 deja riscul scade sub 60 de cazuri la milion, după cum arată un raport CDC actualizat în ianuarie 2023. De asemenea, se știe că peste 90% dintre aceste persoane și-au revenit complet în 2 - 4 zile de la simptome.

În ceea ce privește decesele cauzate de vaccinare, putem considera studiul publicat în 2023 în revista Nature, referitor la Qatar, unde rata de vaccinare anti-COVID a depășit 90%, în principal cu variantele Pfizer și Moderna. Studiul arată că doar pentru opt persoane decedate se poate stabili o relație de cauzalitate cu probabilitate ridicată cu vaccinul - adică 1,15 de morți la un milion de persoane vaccinate. În același studiu este menționat și raportul CDC, care confirmă doar 9 cazuri de deces în SUA (după vaccinul Johnson & Johnson), precum și un metastudiu care identifică doar 38 decese la nivel global. 

Concluzia, repetată ad nauseam de specialiștii din toată lumea, este clară: vaccinurile anti-COVID nu sunt perfecte, cum niciun vaccin nu este perfect. Însă beneficiile depășesc cu mult riscurile, pentru că efectele adverse sunt extrem de rare.

Este important să știm cum a fost construită această narațiune, de ce și de către cine, nu doar pentru a înțelege puțin mai bine lumea în care trăim, dar și pentru că această narațiune nu va dispărea prea curând, poate chiar niciodată.

Istoria unor falsuri

Curentul antivaccinist urmează îndeaproape istoria vaccinurilor. Prima „ligă antivaccinare” apare deja în 1853, după ce vaccinarea - procedeul de imunizare împotriva variolei, dezvoltat de doctorul Edward Jenner -, se extinde înspre a deveni parte a politicilor de sănătate publică.

Majoritatea dintre noi am auzit, de asemenea, teorii false conformă cărora vaccinurile pot provoca autism sau că vaccinurile ar conține substanțe chimice periculoase sau celule extrase din fetuși avortați.

Antivaccinismul pre-COVID diferă de noile narațiuni în câteva moduri. Înainte de 2020, discuțiile și teoriile conspiraționiste se concentrau pe vaccinarea copiilor cu schema recomandată, în special împotriva vaccinului ROR (anti-rujeolă, oreion și rubeolă). Motivațiile țineau în principal de o respingere a medicinei alopate în beneficiul alternativelor, o înțelegere viciată a chimicalelor drept inerent dăunătoare, comparate fie cu remedii „naturale”, fie cu unele convingeri anti-științifice, cum ar fi ideea că nu virusurile sau microbii ne îmbolnăvesc, ci energiile din jur sau emoțiile noastre. Fundamentalismul religios adăuga o dimensiune distinctă: nu întâmplător unul dintre laitmotive făcea referire la fetuși avortați, un dogwhistle pentru mișcarea anti-avort.

Noutatea post-COVID este dată de modul în care conspirațiile au evoluat și au penetrat societatea, mai ales Conspirația Majoră - convingerea că nimic nu este cum pare, că există un grup ascuns care controlează sau încearcă să controleze lumea. 

În toamna anului 2022 am ținut mai multe ateliere de educație media cu elevi și profesori de liceu. Una dintre observațiile surprinzătoare a fost nivelul la care s-a răspândit convingerea că Pământul este suprapopulat și că elitele plănuiesc decimarea populației. În mod evident, un asemnea plan ar fi imposibil de construit și implementat, dar chiar și premisa - suprapopularea planetei este o falsă problemă.

Aici se poate găsi originea minciunii „morților subite” de la vaccin, în amestecul dintre mișcarea vaccinistă clasică și teoriile care au explodat post-2020, de la „cipuri în vaccin” la „controlul prin 5G” și alte planuri malefice ale „Ocultei mondiale”. În această perspecitvă, vaccinul este doar o unealtă prin care se duce la îndeplinire un plan malefic.

O teorie dezvoltată organic

Privind înapoi spre începuturile pandemiei de COVID și a narațiunilor false asociate, observăm o evoluție pe care o putem numi organică: se aruncă în spațiul public multe idei false, urmând ca cele care au priză la public să fie dezvoltate și răspândite mai departe.

Vaccinurile anti-COVID au fost atacate încă dinainte să fie disponibile. La început, se construia neîncrederea folosindu-se întrebări retorice precum „de ce nu avem vaccin pentru cancer sau HIV?” sau „cum de s-a dezvoltat așa repede?”. Sigur, există răspunsuri la toate aceste întrebări, pentru cine vrea să le audă.

Imediat cum vaccinurile au devenit disponibile, au apărut primele falsuri cu decese cauzate de vaccin, mai întâi cu oameni care de fapt nu muriseră - precum asistenta medicală din Alabama sau cea din Tennesee. După cazurile deceselor inexistente, atenția s-a mutat pe asocierea unor decese reale cu vaccinarea, fără vreo dovadă, uneori în ciuda dovezilor contrare. Primul caz devenit viral este al Soniei Acevedo menționat anterior; alt caz este al cercetătorului Dan Kaminsky, care suferea de ceva timp de cetoacidoză diabetică, care i-a fost în final fatală.

Ulterior apare o narațiune falsă care pretinde numere uriașe de efecte adverse și decese post vaccinare, oferind ca dovadă raportările către sisteme de monitorizare precum VAERS în SUA, respectiv EudraVigilance în Europa. Falsul aici este că astfel de sisteme sunt menite să înregistreze orice incidente post-vaccinare pentru a fi investigate, nu prezintă cazuri în care o eventuală relația cu vaccinarea este deja demonstrată.

Între timp, media alternativă răspândește diverse teorii conspiraționale referitoare la COVID: că pandemia nu există sau că nu este atât de gravă, că sunt inventate cazuri și decese pentru a speria populația, că rudele persoanelor decedate în spital primesc bani să declare COVID drept cauză a decesului.

Evoluția narațiunii care leagă decesele subite de vaccinare poate fi observată în ActiveNews, principala publicație antivaccinistă din România. Încă din ianuarie 2021, ActiveNews publică regulat articole care încearcă să creeze imaginea unui val de morți „misterioase” sau „subite” (neașteptate). Iată câteva tiluri: 

  • „SUA: O asistentă de 39 de ani a murit subit, «la 48 de ore» după ce a fost vaccinată” (30.01.2021)

  • „Moarte suspectă în autobuz. Românii vor cădea ca muștele, așa cum am avertizat” (24.05.2021).

  • „Ziaristul Florin Condurățeanu A MURIT SUBIT la vârsta de 71 de ani, la domiciliu, în urma unui stop cardio-respirator.” (28.06.2o21)

  • „Moarte subită: primarul Augustin Sărăcuț a fost găsit fără viață în casă de familie” (1.12.2021)

  • „Un nou deces subit al unei tinere: Alexa Elena Rizu din Pitești a murit la doar 23 de ani în urma unei tromboze. (...)” (3.02.2022)

  • „«Sigur și Eficient»: Val de Morți Subite printre Primarii din Austria și Germania” (18.04.2022)

  • „DECESE SUBITE PE BANDĂ. Tânără de 34 de ani moartă subit în ziua nunții ei. Fotbalist american mort subit la 26 de ani. Baschetbalist mort subit din «cauze naturale» la 25 de ani.” (22.06.2022)

  • „Românii mor subit pe capete: Ruslan Bordos, Decanul Facultății de Urbanism și Arhitectură din Chișinău, mort subit la 36 de ani, inspector principal vamal Serghei Veriga, la 51 de ani, fostul fotbalist Gabi Oancea, găsit mort în casă la 54 de ani” (7.07.2022).

  • „Moartea subită face ravagii în Italia. Atac de cord pe bandă rulantă la persoane tinere.” (15.09.2022)

  • „Ambulanțierii recunosc: Într-o singură lună au murit subit români cât în 2-3 ani la un loc! Șeful Ambulanței Mureș dezvăluie realitatea: Și în alte județe e aceeași situație. Sigur că e posibil să fie și legat de vaccinare. E nevoie de autopsii.” (30.12.2022)

Majoritatea articolelor pe acestă temă fac referire la o legătură cu vaccinarea anti COVID, dar nu toate. Unele se limitează la știri scurte despre persoane „moarte subit”, în timp ce altele încearcă diverse artificii retorice precum „decesul subit (...) din motive  imposibil de menționat, dar lesne de bănuit” sau „o moarte fulgerătoare la o persoană tânără, după tiparul deja cunoscut: tromboză și stop cardiac neresuscitabil.” Deși teza este decesul tinerilor, unele articole prezintă decese în rândul persoanelor în vârstă; articolul despre tinerii decedați în italia începe cu decesul unui bărbat de 60 de ani.

Miza este transparentă: crearea prin repetiție a iluziei că ne-am confrunta cu un val de decese misterioase, fără cauză evidentă, dar despre care știm - fără să îndrăznim să zicem (deși o zicem, dar pretindem că nu e permis) - că sunt cauzate de vaccin.

Frecvența articolelor pe această temă este și ea interesantă. Dacă în 2021 găsim câteva articole pe lună, conform datelor CrowdTangle, un instrument de monitorizare a rețelelor de socializare, în 2022 numărul crește la la 22 în iulie, 42 în august și 57 în noiembrie.

Accentul pus în 2022 nu este întâmplător. În vara și toamna anului 2022 se trece de la mesajul implicit menționat (știm, chiar dacă nu putem spune) la unul explicit. O serie de postări susține în mod direct că putem conecta vaccinul cu morțile din cauze necunoscute și se vorbește pentru prima dată de Sindromul Morții Subite. 

În iunie, apar în media alternativă internațională o serie de postări care susțin că am asista la „o epidemie de morți subite” care „au lăsat perplexă comunitatea medicală” (demontate aici și aici).

În România, Evenimentul Zilei preia în 10 iunie 2022 pe pagina de Facebook un articol cu titlul „Un sindrom MISTERIOS ucide tinerii sănătoși. Li se oprește brusc inima. Medicii caută răspunsuri”. Adriana Bahmuțeanu vorbește cu Aurelian Popa (26 iunie 2022) și cu Cristian Terheș (27 iunie) despre „Dezastrul care ne așteaptă: sindromul morții subite”, clipurile atrăgând mii de aprecieri și peste 160.000 de vizualizări. La Radio Gold FM, post preluat de Cozmin Gușă, se discută în 2 august despre „sindromul morții subite apărut recent”. Gheorge Piperea, avocatul cunoscut mai mult pentru pozițiile sale conspiraționiste și anti-occidentale scrie în 17 august „Când spui că cineva s-a stins de sindromul morții subite, de fapt spui că nu știi cauza decesului sau, și mai «științific», că știi, dar tre’ ascunzi cauza pentru că nu e corect politic să o dezvălui.” Postarea strânge 10.000 de aprecieri și 2700 de distribuiri.

În octombrie 2021 devine virală o postare care susține că decesele din urma vaccinului sunt ascunse prin trecerea „morții subite” drept cauză. 

ActiveNews sare pe subiect în noiembrie, într-un articol în care se susține că „nu există Sindromul Morții Subite”. Articolul o citează pe dr. Christa Todea-Gross, fost medic (apare „inactivă” în registrul oferit de Colegiul Medicilor), fostă vicepreședintă a Federației Ortodoxe Pro-Vita și coordonatoare a unor proiecte anti-avort, precum „Pentru Viață” inițiat de Asociaţia Filantropică Medical Creştină „Christiana”, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului. Todea-Gross este unul dintre primii și cei mai relevanți apostoli ai antivaccinismului din România. În 2012 a publicat cartea „Vaccinurile: prevenţie sau boală? O nouă patologie pediatrică”, considerată „biblia mișcării antivaccin”. 

Ce este, de fapt, Sindromul Morții Subite?

Cu toată convingerea diverșilor conspiraționiști, Sindromul Morții Subite este cunoscut încă din anii ‘70, în două forme distincte - la bebeluși (SIDS: Sudden Infant Death Syndrome) și la adulți (SADS: Sudden Arythmic Death Syndrome, denumit uneori și Sudden Adult Death Syndrome sau Sudden Cardiac Death Syndrome).

Înțelegerea SADS în comunitatea medicală a crescut semnificativ în ultimii 40 de ani. În prezent se cunoaște că toate „afecțiunile SADS” se referă la un defect în „sistemul electric” al inimii și că, în mare parte, sunt afecțiuni moștenite genetic.

Astfel, ideea că „morțile subite” ar fi o denumire generică folosită ca să ascundă realitatea este complet fals. Ironic, conspiraționiștii sunt cei care amestecă în poveste idei și incidente fără legătură, pentru a altera realitatea. SADS are anumite caracteristici (persoane până la 40 de ani, fără boli cunoscute, decedați în urma unor aritmii), însă narațiunea falsă prezintă și decese ale unor persoane în vârstă sau care au diverse afecțiuni. Încetul cu încetul, orice deces poate fi legat de vaccinare, indiferent de realitate.

În plus, nu vedem o creștere a deceselor SADS. Pentru Anglia și Țara Galilor, de exemplu, se poate consulta o statistică ce arată cauzele deceselor pe fiecare an. SADS este înregistrat folosind trei coduri — R960, I490 și I461 (datele sunt disponibile aici). În 2021, anul cu vaccinări COVID, au fost 302 cazuri de SADS în total. În 2020 au fost 336 cazuri, 330 în 2019, 320 în 2018.


În al doilea episod al seriei despre minciuni, vaccin, COVID și moarte subită, autorul prezintă diverse dezinformări asociate cu teza conspiraționistă a „deceselor subite” și le demontează.

DEZinfo este un proiect editorial finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt aleautorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Imagine principală generată cu Midjourney AI

28 februarie 2023, Publicat în DEZinfo /

Text de

  • Ciprian CucuCiprian Cucu

    Ciprian Cucu este lector universitar la Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia și are un doctorat în statistică și cibernetică. Mai scrie și în Revista 22.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK