Media&digital / Teve

O plonjare în România ezoterică

De Ionuţ Codreanu

Publicat pe 18 aprilie 2018

Când realitatea nu ne mai satisface, ne alină misticul - peste 60% dintre români spun că urmăresc horoscopul, iar aproape 80% sunt convinși că minunile există. Ionuț Codreanu, analist media la ActiveWatch, a plonjat în emisiunile ezoterice din prime-time - împreună cu Neti Sandu de la Pro TV și cu bioenergoterapeuții & numerologii de la Antena3 și B1TV - și a ieșit de-acolo cu datorii karmice care se vor stinge abia după a noua lui reîncarnare deși, în general, îi merge bine.

*

Spre sfârșitul anilor ’90, în preajma sărbătorilor de iarnă, devenise o tradiție să cumpărăm acasă ultimul număr din Formula AS al acelui an. Era foarte important, pentru că avea două pagini cu horoscopul pe anul următor. Nici eu și nici mama nu credeam neapărat în astrologie, dar era un bun prilej să facem analiză pe text și să ne insuflăm unul altuia optimism pentru noul an calendaristic. Odată cu trecerea timpului și cu plecarea mea din locul de baștină, n-am mai cumpărat Formula AS, dar mama îmi mai spunea la telefon că știa de la horoscop c-o să-mi iau examenele, c-o să mă angajez sau că, în general, o să-mi meargă bine. Mi se părea gingaș cum încerca ea să compenseze distanța fizică dintre noi și că încă mai citea ce scrie la Capricorn. Probabil încerca să intuiască ce mai făcea fiul ei care n-o suna prea des.

Horoscop 2.0 și HD

Azi nu mai e nevoie să alergi pe la chioșcurile de ziare și să te rogi de vânzătoare să-ți păstreze un număr din Formula AS. La o simplă căutare pe Google, ți se deschid terabiți întregi cu previziuni astrologice. Sunt zeci, poate chiar sute de site-uri specializate care-ți oferă în avans o imagine asupra zilelor, săptămânilor sau chiar anilor ce vor urma. Iar în tranziția de la print la internet, rubricile de astrologie nu puteau ocoli televiziunea. Tocmai televiziunea! Horoscopul este cel mai comercial și mai răspândit conținut integrat în programele televiziunilor autohtone, fie ele generaliste sau de știri. E administrat în doze zilnice, de câteva minute, dar și în sesiuni terapeutice care pot ajunge chiar și la trei ore din programul de weekend.

Neti Sandu despre Capricorn, în 2016

Iconică pentru spațiul mioritic este Neti Sandu, astrologul Pro TV, care de mai bine de 20 de ani dă numai vești bune telespectatorilor. Neti este solară, atât prin postură, cât și prin conținutul predicțiilor pe care le face. Aproape toate zodiile promovează la serviciu, încheie contracte avantajoase sau își găsesc jumătatea. În cel mai rău caz, unele pot avea „zile amestecate” – adică nici bine, dar nici foarte rău. Recunosc că o urmăresc pe Neti de cel puțin două-trei ori pe săptămână. Platoul pregătit de ea cuprinde, pe lângă predicțiile pentru fiecare zodie, și o găselniță numerologică numită vibrația zilei. Dacă ai fost căscat și n-ai prins predicțiile din fiecare oră ale matinalului de la Pro TV, primești măcar un soi de protecție karmică din partea numărului zilei. Nu contează dacă ești Rac sau Capricorn, pentru că Neti are grijă să ne spună tuturor zodiilor care sunt influențele pozitive ale numerelor asupra zilei în curs. De regulă, predicțiile sunt cât se poate de inexacte, dar m-am obișnuit prea mult cu vocea și cu stilul ei vestimentar ca să pun la suflet micile ei derapaje de la harta astrală. Plus că Neti este ca un espresso astrologic – scurt și la obiect.

Alte televiziuni dedică resurse mult mai serioase astrologiei ca formă de evadare din cotidian. În mod surprinzător, două televiziuni de știri, Antena 3 și B1TV, sunt cele mai generoase cu spațiul alocat astrologiei și pseudo-științei: în fiecare sâmbătă, telespectatorii pot pierde câte două ceasuri urmărind predicții astrale sau interpretări ale unor situații de viață într-o cheie mistică. Probabil că nici cei mai redutabili astrologi n-ar fi putut prezice acum câțiva ani că Antena 3 va ocupa locul doi în clasamentul talk-show-urilor cu o emisiune hibrid care combină elemente de astrologie cu numerologie, medicină alternativă și (para)psihologie. Așa se face că emisiunea „Adevăruri ascunse”, găzduită de Dana Chera (fostă Grecu), a reușit să adune în luna martie peste 300.000 de cetățeni dornici să plonjeze în discuții despre viață, energii și karma. Paradoxal, emisiunea „Previziuni” de pe Antena 3, care se ocupă de agenda publică, nu de cea astrală, s-a clasat abia pe locul 14 la audiențe.

Pe platoul improvizat într-un spațiu ce pare-a fi un hol sau o zonă de tranzit din sediul televiziunii, Dana Chera încheagă în fiecare sâmbătă discuții pline de tâlc cu doi invitați permanenți: numerologul Mihai Voropchevici și bioenergoterapeuta Lidia Fecioru. Judecând după audiențe, pentru public contează prea puțin că în Codul Ocupațiilor din România nu există aceste profesii sau specializări. Nici măcar tezaurul din Word nu recunoaște termenii „numerolog” sau „bioenergoterapeut”. Doar la emisiunea Danei Chera poți afla, pe lângă banalul horoscop, cum arată un psihopat, care este legătura dintre durerile de oase și depresie sau ce verbe ar trebui evitate, în vorbirea curentă, de nativii celor 12 semne zodiacale. Aparent, chiar și cele mai banale aspecte ale existenței noastre au semnificații și adevăruri ascunse.

Astrele n-au fost foarte generoase cu B1TV, chiar dacă postul a fost deschizător de drumuri, acum mai bine de un deceniu, cu prima emisiune-horoscop a astrologului Urania, transferată între timp la 6TV –  un post cu acoperire națională care pretinde c-ar fi de cultură generală, dar e plin de emisiuni ocult-conspiraționiste ce pun la îndoială cam tot ce ne înconjoară. (Pentru o imagine mai clară și mai terifiantă, puteți citi aici analiza & sacrificiul unui redactor Vice România care s-a rătăcit pe grila postului). B1TV n-a reușit să adune audiență cu emisiunea „360°”, găzduită de Alina Bădic, deși formatul este sobru iar moderatoarea face cross-checking cu alți experți astrologi prezenți în studio. Repertoriul astrologic de la B1TV nu-i așa de variat și n-are glam-ul concurenților de la Antena 3. Alina Bădic, deși joacă un rol activ în citirea predicțiilor, are o atitudine de bad cop în relația cu invitații săi. Încă nu m-am dumirit dacă stilul abrupt prin care-și întrerupe colegii astrologi are legătură cu presiunea pauzelor de publicitate sau cu faptul că așa a fost ea proiectată astral. Cert este că, dacă faci față monotoniei din platou, la final, titlul emisiunii „360°” chiar are sens: după două ore de enunțuri banale, afli că ai făcut o rotație completă și revii fix în punctul din care-ai plecat.

Cu vibrația zilei la psiholog

În spatele acestui fenomen se ascunde efectul Barnum, studiat și botezat de psihologul american Bertram Forer încă din 1949. Televiziunile și așa-zis experții în diferite pseudo-științe mizează pe înclinația noastră instinctivă de-a ne căuta identitatea în formulările cele mai vagi și mai generale cu putință. Când simți că mergi fără direcție și că ești doar un rahat cu ochi printre alte șapte miliarde de rahați cu ochi, niște mesaje din astral parcă te ajută să te simți special și unic.

Efectul Barnum se extinde și în alte discipline ezoterice, precum numerologia. Data nașterii și codul numeric personal nu sunt relevante doar pentru autorități, ci și pentru specialiștii în adunat și scăzut numere primare. După niște protocoale doar de ei știute, fiecărui număr primar îi corespund niște caracteristici care sunt extrapolate la nivel de destin individual. Așa am aflat, cu ajutorul emisiunii „Adevăruri ascunse”, că viața mea e grea, dar merită trăită. Din analiza propriului cod numeric personal a reieșit fără tăgadă cu sunt un tip inteligent și introvertit (calități generate de cifra 7), dar că, din cauza a doi de 0 care sunt consecutivi cifrei 7, o să mă zbat toată viața să-mi demonstrez inteligența și să fiu mai tupeist, extrovertit. Și toate astea mi se întâmplă și mi vor tot întâmpla pentru că am de rezolvat niște datorii karmice (corespondente cifrei 0) pe care universul mi le-a transferat încă de la naștere, deși nu aveam discernământ și nici vârsta legală pentru a obține credite existențiale. Nu mi-am ales eu CNP-ul dar, cu siguranță, el m-a ales pe mine.

Nu mă plâng însă. Și asta pentru că sunt Capricorn, deci încăpățânat și perseverent. Sunt atât de căpos că, potrivit codului psiho-energo-afectiv, am ajuns deja la a opta reîncarnare. Și la cum mi s-au relevat lucrurile până la 35 de ani, realist vorbind (Capricornii sunt realiști), nu cred că voi stinge datoriile karmice în viața asta, așa că mă pregătesc psiho-emoțional pentru cea de-a noua reîncarnare. Cel mai probabil va fi și ultima, pentru că cifra 9 semnifică încheierea unui ciclu și atingerea tuturor scopurilor.

Destinul pare scris în statistici

Un sondaj IRES din 2014 descrie cel mai bine România: o țară superstițioasă și ușor confuză. Mai ales când 61% dintre români recunosc că urmăresc horoscopul, deși nu cred neapărat în puterea determinantă a predicțiilor. Spre deosebire de numerologie, cifrele astea n-au nicio valoare dacă nu sunt corelate cu alte realități îngrijorătoare și puse în context. Ne aflăm în țara unde, timp de mai mulți ani, postul OTV a fost scenă de desfășurare pentru clarvăzătoarea bioenergetică Ildiko, care abia în 2015 a fost arestată pentru escrocherie. Poate că ar fi avut o carieră mult mai scurtă dacă românii, conform aceluiași sondaj IRES, n-ar fi convinși în proporție de 76% că minunile există.

O audiență de 300.000 de oameni la o emisiune de divertisment ezoteric nu pare mare lucru raportat la audiența generală a postului Antena 3 sau la populația Bucureștiului. Dar dacă ne gândim la cei 247.000 de cetățeni care l-au ales în 2016 pe actualul primar al Capitalei, parcă altfel ne uităm la puterea și influența cifrelor.  Evident, toate cifrele pot fi corelate, la rândul lor, în fel și chip cu nivelul de educație, cu accesul la servicii medicale sau cu mersul general al societății. Și poate că nu întâmplător efectul Barnum este inspirat de părintele circului, P.T Barnum, care a adus spectacolul iluziilor și deziluziilor la nivel de artă. El nu a fost nici astrolog, nici sociolog, dar, acum aproape două secole, a avut o intuiție extraordinară: „În fiecare minut se naște un fraier.” Mai mult ca sigur se naște cu o datorie karmică uriașă.

 


Foto: Capturi tv trecute prin aplicația Prisma.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK