Special / Americanii

Strângem povești despre românii care au emigrat în America la 1900

De Diana Meseșan

Publicat pe 25 iunie 2018

Știți povești despre români care au emigrat în America pe la 1900?

„Emigranții istoviți și schimbați cu totul de lunga călătorie, de tratarea miserabilă de pe vapor și de boala de mare, de care nu scapă nici unul, apropiindu-se de New York zăresc încă din mari depărtări clădirile zgărietoare de nori, trec pe lângă Statuia Libertății, cel mai grandios monument din lume- și apoi intră în port. Vizitatorii și emigranții din clasa primă și a doua debarcă îndată după ancorarea vaporului, iar mulțimea, clasa a treia, trec cu vapoare mai mici pe o insulă, ca la o depărtare de patru mile de uscat- Ellis Island.” Rânduri scrise de preotul Ioan Podea, în 1912, care emigrase în SUA ca să slujească într-una din bisericile românești de acolo.

Recent am început să strângem mărturii despre țăranii români care au emigrat în America pe la 1900, pentru a realiza un documentar audio pe această temă pentru Scena9 și Radio România Cultural. Peste 100.000 de români au emigrat în SUA până la începerea primului război mondial. Cam o treime din ei s-au întors în țară.

Dacă aveți în familie povești despre bunici, străbunici sau alte rude care au mers la muncă în America pe la 1900, scrieți-ne la adresa: ascultampovesti@gmail.com sau lăsați-ne un comentariu aici.

Versuri scrise de țăranii români care au emigrat în America.

Echipa proiectului: Mara Mărăcinescu, Diana Meseșan, Claudia Câmpeanu, Bianca Rodica Karda, Roma Gavrilă, Flora Pop.  

25 iunie 2018, Publicat în Special /

Text de

  • Diana MeseșanDiana Meseșan

    Reporter. Îi era frică de animale până când a întâlnit-o pe pisica ei, Sumi Jo. Crede că oamenii se pot schimba.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK