Lumea noastră / Recomandări

Ce facem în săptămâna 15-21 iunie?

De Scena9

Publicat pe 15 iunie 2020

La începutul unei noi săptămâni de vară, v-am pregătit o listă cu muzică, spectacole și filme cu care să vă delectați respectând în continuare regulile de distanțare socială.

David Zé, un muzician din „epoca de aur” a muzicii angoleze (Ioana)

Noroc cu prietenii care se asigură că nu rămân blocată în preferințele mele muzicale de-acum zece ani - așa a am dat peste muzicianul ăsta care cântă despre anti-colonialism și revoluție. Principiile cântate de el acum aproape 50 de ani sunt cu-atât mai relevante astăzi, în contextul în care ideea de Sud Global prinde din nou aripi. Pe lângă mesajul de unitate și egalitate din versurile lui Zé, acordurile lui molcome de chitară merg perfect ca soundtrack al unui început ciudat de vară.


Spectacolul de dans Câinele fără pene, coregrafia Deborah Colker, Brazilia, (online, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu), vineri, 19 iunie, de la ora 15:30 (Delia)

Deborah Colker e una dintre cele mai respectate coregrafe braziliene, fiind prima femeie care a regizat un spectacol al Cirque du Soleil (Ovo, în 2009). Câinele fără pene e inspirat de poezia cu același nume a poetului João Cabral de Melo Neto, care a numit așa râul Capibaribe din regiunea Pernambuco, Nord-Estul Braziliei. Coregrafa vorbește în spectacol despre sărăcia și forța oamenilor din apropierea râului, care sunt neglijați în continuare de guvernatori și de elite.

Festivalul Filmului European online

Săptămâna aceasta se încheie Festivalul Filmului European, cu ocazia căruia 21 de regizori români ne arată cum se vede perioada de izolare socială și de criză sanitară prin obiectivul camerelor de filmat. Scurtmetraje europene și filmele unor regizori români precum Alexandru Solomon, Radu Jude, Vlad Petri, Alina Manolache sau Sofia Nelega, sunt dezvăluite aici câte unul pe zi, iar începând cu 17 iunie ele vor putea fi vizionate și aici.

O expoziție de fotografie documentară despre viața emigranților maghiari, Institutul Maghiar din București, joi, de la orele 19:00 (Venera)

Seara de joi o puteți petrece la Institutul Maghiar din București, la expoziția organizată în memoria lui Halász Gyula „Brassaï”, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi maghiari ai perioadei interbelice. Lucrările finaliste ale concursului care-i poartă numele adună laolaltă fragmente din viața maghiarilor care trăiesc dincolo de granițele țării de origine, surprinse de privirile foto-jurnaliștilor din comunitate. Mai multe aflați joi, de la ora 7.

Expoziția „Paul Celan 100 - Printre cuvinte”, deschisă la Muzeul Național al Literaturii Române din București, cu o versiune online aici (Andra)

Faptul că anul ăsta se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Paul Celan e o ocazie importantă să-l cunoaștem, de fapt, mai bine, pe Paul Antschel, devenit, pe hârtie, Paul Celan. Poet, traducător și eseist născut la Cernăuți și stabilit la Paris după ce-a cunoscut munca forțată și persecuțiile rasiale în Bucureștiul celui de-Al Doilea Război Mondial, Celan e un nume important pe harta poeziei moderne din Europa, însă aproape deloc cunoscut „acasă”. Expoziția de la MNLR, creată împreună cu Forumul Austriac, e o invitație deschisă într-o biografie complicată și-n arta care-a oglindit-o. Recomandarea noastră e să dați o tură la muzeu (sigur n-o să aveți probleme cu distanțarea socială) și să vă plimbați prin arhivele expuse. O vizită digitală pe scurt, aici:

București cotidian. Republica Berceni, online vineri, 19 iunie, ora 16.00 (Ionuț)

Seria de discuții „București codidian. Viața în cartiere”, parte din Street Delivery București, continuă de data asta cu un episod dedicat zonei Berceni - Văcărești. Invitații sunt Ana Giurgiuca, medic specialist psihiatru la Spitalul Obregia, Mihnea Mihalache-Fiastru, autor al unei serie de istorii necunoscute din București, și Claudiu Crăciun, activist civic, lector la SNSPA / științe politice, oameni care locuiesc/au locuit în acest cartier.

 

foto cover: fotografie din cadrul expoziției organizate în memoria artistului Gyula Halász „Brassaï”

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK