Lumea noastră / Recomandări

Ce facem săptămâna asta? 7-13 septembrie

De Scena9

Publicat pe 7 septembrie 2020

În timp ce stăm cu ochii pe pregătirile pentru redeschiderea școlilor și analizăm consecințele care vor urma, mergem la expoziții, lecturi de poezie tânără sau documentare și sperăm că indiferent ce va veni, vom face cumva să fie bine.

Poezia 3G. Versuri peste gen, granițe, generații, eveniment online difuzat de revista Vatra, miercuri, 9 septembrie, de la ora 19 

Indiferent dacă ați pierdut legătura cu update-urile de poezie din România lui 2020 sau dacă, dimpotrivă, sunteți conectați la lumea pe care-o scriu împreună poeții și poetele din generațiile tinere, locul numai bun de întâlnire e oaza digitală de întâlnire unde poeta Gabi Eftimie și poetul Tudor Pop vor citi din textele lor și vor povesti despre poezie, viață & co. Pe amândoi scriitorii îi puteți citi la OMG Publishing, cea mai vioaie editură de poezie de la noi. Pe Tudor Pop îl puteți citi și pe S9, într-o scurtă antologie pe ffwd a debuturilor din 2020.

Ars Electronica Garden, Cluj-Napoca, eveniment online, găzduit de Centrul Cultural Clujean, miercuri, 9 septembrie, de la ora 11:30, și marți, 13 septembrie, de la ora 15

Ediția de anul ăsta a Ars Electronica, unul dintre cele mai relevante evenimente internaționale despre întâlnirea arte / tehnologie / societate, ia forma unor grădini virtuale împrăștiate prin lume. Printre ele, se numără cea amenajată de Centrul Cultural Clujean, unde artiștii invitați vor pune pe masa de discuție & reflecție ierarhiile dintre arte și științe. La prima întâlnire, ghizi de explorare printre întrebări esențiale despre viitor (Va fi eradicată sărăcia? Vor fi oamenii viitorului mai educați și mai sănătoși? etc.) vor fi Alexandra Pirici (puteți citi un amplu profil al artistei în nr. 2 al revistei Scena9) și cercetătorul spaniol Paco Calvo. La cea de-a doua sesiune, vor participa artistul Ciprian Mureșan și cercetătoarea olandeză Sanneke Stitger

Expoziția online Exterior, miercuri, 9 septembrie, de la ora 19

Exterior.Interior.Intimitate e un proiect prin care 14 adolescenți din Vaslui, coordonați de jurnaliști și artiști vizuali, au explorat vara asta aspecte ale intimității lor. La atelierele de scriere, creație vizuală și educație sexuală au învățat să se uite la cum se raportează la intimitatea lor și ce pot produce creativ din ea.

Exterior e prima parte a expoziției, iar în cadrul întâlnirii online se va discuta despre relația celor 14 adolescenți cu orașul în care au crescut și cum au explorat-o în cadrul atelierelor. 

Abraham Cruzvillegas - Primul summit intergalactic al spațiilor independente, București, Combinatul Fondului Plastic, deschis de vineri, 11 septembrie, ora 18 

Abraham Cruzvillegas e un artist mexican care lucrează cu elemente foarte bine cunoscute artiștilor independenți din România: resurse puține și soluții ingenioase. La invitația galeriei Sandwich din București - un spațiu independent și critic care „virusează” rețeaua de ateliere de stat de la Combinatul Fondului Plastic, Cruzavillegas a gândit o expoziție sub forma unui summit intergalactic. Participă multe spații-hibride din România, Grecia, China, Moldova ș.a., care își inventează formule de supraviețuire și metode ingenioase de a ține artele în viață.  

Documentarul Josefin&Florin, r. Ellen Fiske și Joanna Karlberg,  Suedia, în cadrul Astra Film Festival, Sibiu, miercuri, 9 septembrie, și duminică, 13 septembrie, de la ora 20

O poveste de dragoste ca în filmele de ficțiune: Florin, un român care cerșește pe străzile din Suedia, și Josefin, suedeză și mamă singură, se îndrăgostesc după ce se întâlnesc în faţa unui magazin din cartier. După opt luni de relație, cei doi se căsătoresc și totul pare posibil. Florin învață suedeza și își caută un job, însă la scurt timp, nevoile financiare ale familiei lui din România pun la încercare căsnicia celor doi. Cum vor gestiona aceștia diferențele culturale și provocările care apar? Bilete aici.

Expoziție Sorin Ilfoveanu, Muzeul de Artă Cluj Napoca, vernisaj miercuri, 9 septembrie, de la ora 18.00

Expoziția, dedicată unuia dintre cei mai importanți artiști români, cuprinde 45 de lucrări care nu au mai fost expuse niciodată până acum, unele dintre ele fiind realizate pentru acest eveniment. Aceeași expoziție va fi mai apoi itinerată în alte două muzee de artă: Palatul Culturii, Iaşi (în octombrie) şi Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu (în noiembrie).

Foto main: documentarul Josefin&Florin

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK