Carte / Gaudeamus

Ce să faci duminică la Gaudeamus

De Mihai Iovănel

Publicat pe 20 noiembrie 2016

Duminică e ultima zi de târg – și cea mai tristă, în care editorii se pregătesc să strângă șandramaua, deși lansările și vizitatorii continuă să se înghesuiască.

Regret că recomandările de mai jos, având ca obiect lansările, trec peste prezența editurilor mai mici, cele care dau Târgului adevărata lui culoare. Dar chiar dacă acestea nu au lansări incluse în programul Gaudeamus, standurile lor trebuie vizitate oricum. Le găsiți pe inelul de sus, unde, printre multe junk-uri ezoterice, lucesc și perlele coroanei :)

Ora 12.00, Editura Paralela 45 – nivelul 0.00: 36

Lansare de carte: Magda Cârneci, Viață

Invitaţi: Magda Cârneci, Ion Bogdan Lefter, Simona Sora

Una dintre cele mai reprezentative scriitoare optzeciste revine cu un nou volum.

Ora 13.00, Polirom și Cartea Românească – nivelul 0.00:39

Lansare de carte: Bogdan Suceavă, Republica

Invitați: Luminița Corneanu, Florin Iaru, Paul Cernat

Moderator: George Neagoe

Republica de la Ploiești a intrat în istorie în versiunea caricaturală a lui I.L. Caragiale. În realitate, lucrurile au stat mult mai serios. Anul acesta, printr-o potrivire a astrelor, evenimentul din 1870 a reintrat spectaculos în actualitate. 2016 a început cu monografia istorică a Silviei Marton Republica de la Ploiești și începuturile parlamentarismului în România (Editura Humanitas) și se încheie cu romanul lui Bogdan Suceavă Republica (o cronică de Paul Cernat aici).

Orele 14.00 - 14.30, Curtea Veche Publishing – nivelul 0.00:42

Lansare de carte: Cristina Modreanu, Fluturele gladiator. Teatru politic, queer & feminist pe scena românească, cu desene de Dan Perjovschi

Participă: Cristina Modreanu, Gianina Cărbunariu, Nicoleta Lefter

Oficii de gazdă: Barna Némethi (Curtea Veche Publishing)

Cei interesați de întâlnirea dintre teatrul contemporan și mizele ideologice ale zilei vor găsi în cartea Cristinei Modreanu un ghid competent și elegant.

O scriere complementară este cartea Iuliei Popovici Elefantul din cameră. Ghid despre teatrul independent din România – poate fi procurată de la standul Editurii Idea.

Ora 14.30, Editura Humanitas – nivelul 0.00:44

Eveniment laureaţi Nobel la Humanitas Fiction

Lansarea volumelor : Herta Müller, Patria mea era un sâmbure de măr, Mario Vargas Llosa, Cinci colţuri

Participă: Simona Kessler, Alex Sahighian, Andreea Răsuceanu, Anca Ionescu, Marin Mălaicu Hondrari, Denisa Comănescu

Patria mea era un sâmbure de măr este un volum de convorbiri purtate de Herta Müller cu jurnalista austriacă Angelika Klammer în 2013-2014. Una dintre cele mai bune introduceri în opera destul de dificilă a scriitoarei româno-germane.

Cinci colţuri, cel mai recent roman al lui Llosa (versiunea originală a apărut în mai anul ăsta), are ca subiect dictatura lui Alberto Fujimori în Peru. Ultimele cărți ale marelui scriitor peruan nu s-a ridicat la înălțimea capodoperelor sale mai vechi (Mătușa Julia și Condeierul etc.), dar merită citite oricum.

Ora 15.00, Polirom și Cartea Românească – nivelul 0.00: 39

Lansare de carte: Octavian Soviany, Năluca

Invitate: Nora Iuga, Bianca Burța-Cernat

Moderator: George Neagoe

Octavian Soviany e unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani. Talent multilateral, el se exprimă cu aceeași dexteritate și profunzime în poezie, proză, critică literară, traduceri. Năluca este romanul său cel mai recent, un romance.

Ora 15.30, Editura Humanitas – nivelul 0.00:44

Lansare de carte şi sesiune de autografe: Andrei Vieru, Elogiul vanităţii

Participă: Andrei Vieru, Sever Voinescu

În limba română contemporană funcționează foarte puțini stiliști de talia marelui pianist Andrei Vieru, scriitor bilingv român-francez. Un volum anterior, Ecleziastul vesel. O privire asupra artei (Editura Curtea veche), scris/publicat în franceză și tradus/rescris ulterior de autor, fusese o revelație. Elogiul vanităţii, apărut inițial la Paris în 2013, cuprinzând reflecții concise pe teme culturale, muzicale, ideologice etc.

Ora 16.00, Editura Humanitas – nivelul 0.00:44

Lansare de carte: Olavo de Carvalho şi Aleksandr Dugin, SUA şi Noua Ordine Mondială

Participă: Horia-Roman Patapievici

Finis coronat opus. Lansarea asta pare fantezia porno a băieților de la site-ul extremist În linie dreaptă. Neoconservatorul criptofascist Olavo de Carvalho se întâlnește în paginile aceluiași volum cu fascistul slavofil Aleksandr Dugin, cunoscut și ca „ideologul lui Vladimir Putin”. Îi prezintă Horia-Roman Patapievici, interesat de Dughin – potrivit unui interviu din Adevărul  – pentru că „trebuie să ne cunoaştem bine adversarii, iar Dughin este autorul unei teorii bine articulate, care recuperează ideologiile totalitare ale secolului XX, dar şi ideea mesianismului rus, pentru a propune o teorie a eurasiatismului”.

…Și cu asta, basta.

*

Fotografie principală via Wikipedia

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK