Carte / Gaudeamus
Pe ce să pui ochii la Gaudeamus 2022
Mihai Iovănel
După trei ani, Gaudeamus se întoarce (și, odată cu el, recomandările de carte făcute de Mihai Iovănel).
După trei ani, Gaudeamus se întoarce (și, odată cu el, recomandările de carte făcute de Mihai Iovănel).
Mâine începe o ediție extraordinară a târgului de carte Gaudeamus, așa că am jucat, ca la Pronosport, șapte combinații.
Tema centrală a ediției de anul acesta e centenarul Marii Uniri. Dar să lăsăm asta: am ales 14 titluri lansate în preajma târgului.
Sute de cititori au testat la Gaudeamus o instalație care aduce împreună arta și tehnologia, pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă atunci când te afli în fața unei cărți.
Dincolo de marile evenimente editoriale există o viață paralelă a târgului, cu edituri mărunte, titluri și personaje dubioase, lansate prin cuvinte mari în fața unor vizitatori rătăciți.
Nu-i o ediție care să strălucească prin mari evenimente, însă pot fi cumpărate câteva cărți excelente.
Duminică e ultima zi de târg – și cea mai tristă, în care editorii se pregătesc să strângă șandramaua, deși lansările și vizitatorii continuă să se înghesuiască.
Concurența lansărilor este nemiloasă, iar publicul se îngrămădește ca-n autobuzele din ceaușismul târziu
Ce se întâmplă azi la târgul de carte Gaudeamus? Lansări, lansări, lansări, aglomerație, un Houellebecq nou.
Am scotocit în lista de evenimente și lansări și am ales pe sprânceană ce credem că n-ar trebui să ratezi.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.