Special / Savantgarde

Savantgarde: Coronavirus, xenofobie și Disney feat. Dali

De Scena9

Publicat pe 31 ianuarie 2020

Savantgarde.ro e blogul unde sociologul și jurnalistul Marius Cosmeanu adună cele mai relevante idei și evenimente legate de știință și tehnologie, dar nu numai, pe care apoi le trimite spre căsuțele noastre poștale, într-un smart digest la care vă încurajăm să vă abonați aici. La fiecare final de săptămână, găsiți pe Scena9 câteva dintre recomandările din acest digest. Astăzi: o sinteză a știrilor despre coronavirusul care a declanșat urgență globală, un studiu despre xenofobie și o animație Disney + Dali + Pink Floyd. Cel mai nou digest îl puteți citi integral aici.

CORONAVIRUS // Futurism: Simptomele bolii. // Numărul celor infectați la nivel global a ajuns la aproape 10 000 de persoane. Numărul decedaților: 213. Detalii găsiți pe Gis&dData, care vă oferă statistici și o hartă cu răspândirea virusului în timp real. // ScienceMag: Cercetătorii avansează cu o viteză record în crearea unui vaccin, dar s-ar putea să fie prea târziu. // BuzzFeedNews are o listă cu dezinformările răspândite despre virus. // Axios: Între 24 și 27 ianuarie, au fost aproape 13 000 de postări pe Twitter, Facebook și Reddit care propagau teorii conspiraționiste, inclusiv că ar fi o armă biologică sau o metodă de depopulare. // Quartz: O scurtă istorie a motivelor pentru care poartă asiaticii măști chirurgicale în public. Cât de utile sunt acestea, vă spun Gizmodo și Slate. // TheDailyBeast: Tinerii scriu pe rețelele de socializare că sunt infectați ca să primească like-uri. Și le iese. // ArsTechnica: Plague Inc., un joc online care le cere jucătorilor să dezvolte o pandemie care să distrugă omenirea, se bucură de o popularite nefirească zilele acestea. Administratorii jocului îi roagă, însă, pe jucători să nu caute la ei informații despre cum să se păzească de coronavirus. // Wunhan, epicentrul epidemiei: before & after. // TheEconomist (foto): Vom ajunge, oare, la pandemie?

STUDIU // Futurity: Proximitatea față de lagărele de concentrare naziste poate avea efecte nebănuite în răspândirea xenofobiei, a intoleranței politice și a simpatiei pentru extrema dreaptă.

ARTE // Destino: O animație inedită realizată de Disney și Dali. Muzica: Pink Floyd.

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie realizat de jurnalistul și sociologul Marius Cosmeanu. 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK