Recomandări / Timp Liber

Ce facem săptămâna asta? 31 august-6 septembrie

De Scena9

Publicat pe 31 august 2020

Vine septembrie peste noi și începem să ne scuturăm de moleșeală. Ți-am pregătit câteva recomandări pentru o săptămână plină de evenimente. 

Astra Film Festival (ediția în aer liber), Sibiu, Centrul istoric & Muzeul Astra, între 4 și 13 septembrie

Din lista evenimentelor culturale pe care pandemia le schimbă la față face parte și Astra Film Festival, cel mai longeviv festival de film documentar din România, dar și cel mai bun, alături de One World România. Prima parte a ediției de anul ăsta se va întâmpla exclusiv în aer liber, în centrul istoric al Sibiului, dar și la Muzeul Astra - un spațiu excelent de descoperit prin programul de discuții, concerte și proiecții. Anul ăsta, puteți vedea în aer liber 6 premiere mondiale, din România până-n Islanda, și 9 documentare în premieră pentru România, care urmăresc teme vitale pentru prezentul nostru comun, de la marile companii de tehnologie și prădătorii sexuali din rețelele sociale, până la adulter și istorie recentă. Stați cu ochii pe cele 20 de documentare românești de la Astra, de la deja bine cunoscutul Acasă și Lemn, până la nou-nouțele 23 august 1944/2019 sau Reflexii în Est. Dacă nu puteți ajunge la Sibiu, la jumătatea lunii octombrie, Astra va reveni cu o versiune online a festivalului. 

Concert Trigon (Republica Moldova), în cadrul Green Jazz&Theatre Fest, Green Hours, București, marți, 1 septembrie, de la ora 19

Barul Green Hours din București împlinește marți 26 de ani, ocazie numai bună să retrăiți pe fast-forward toate concertele și spectacole de teatru pe care le-ați văzut acolo de-a lungul timpului. Și dacă vreți să sărbătoriți toate amintirile astea, mâine începe a 13-a ediție a Green Jazz&Theatre Fest, în a cărui deschidere vor cânta Adi Stoenescu Group (România/Belgia) și Trigon (Rep. Moldova). Trigon combină instrumente ca violă, flaut, caval sau xilofon și e considerată una din cele mai bune trupe de jazz modern. Bilete aici. 

Expoziție Jan Michalko: Drum bun!, București, Switch Lab, vernisaj vineri, 4 septembrie, de la ora 19.00 

Fotograful german Jan Michalko a început să călătorească în Europa de Est încă de la începutul anilor 90, iar în 2004 a făcut prima vizită de documentare în România, țară pe care a descoperit-o călătorind foarte mult cu trenul. Ca și în celelalte țări în care a fost (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Lituania, Letonia ș.a.), scopul lui a fost de a urmări „la firul ierbii” (prin fotografia de stradă, în mod special) procesul de tranziție și de integrare în U.E. Expoziția poate fi vizitată până pe 11 septembrie.

Expoziția „Museum of Broken Relationships”, București, Rezidența BRD Scena9, vernisaj joi, 3 septembrie, de la ora 19

După ce am vizitat Museum of Broken Relationships din Zagreb, am rămas o după-amiază întreagă pe gânduri, privind de la înălțime orașul și gândindu-mă la șirurile de despărțiri care încap în viețile noastre. Muzeul croat e mic și intim, la fel cum sunt toate poveștile care însoțesc obiectele-totem trimise din toate colțurile lumii de oameni care au trecut prin despărțiri și care, odată cu donarea acestor relicve amoroase, se exorcizează puțin câte puțin. Țin minte câteva obiecte aparent absurde, dar care pentru fiecare dintre foștii proprietari încorporau întregi odisei emoționale: o turtă dulce pietrificată, o pastilă de Ecstasy, un topor, un pitic de grădină sau un pantof cu toc. M-am bucurat să aflu că o parte din colecția acestui muzeu ajunge săptămâna asta la București, la Rezidența BRD Scena9, și că i se vor adăuga și câteva obiecte trimise în ultimele luni din România. Mergeți la expoziție și, dacă vreți, puteți dona obiecte către colecția permanentă a muzeului din Zagreb. Pentru a putea vizita expoziția, e nevoie să vă înscrieți în prealabil aici.

Un webinar pe tema jurnalismului de investigație cu Rise Project, online, joi, 3 septembrie, de la orele 17:00 

Cum faci rost de informațiile importante atunci când instituțiile refuză să-ți acorde accesul sau nu le au nici ele? De ce trebuie să ții cont ca jurnalist de investigație pe timp de pandemie? Ana Poenariu și Andrei Ciurcanu, doi dintre jurnaliștii platformei Rise Project, sunt invitații rețelei americane International Journalists’ Network. În cadrul webinarului, jurnaliștii de investigație vor povesti despre munca lor și vor veni cu exemple concrete de pe teren. Webinarul este gratuit, dar trebuie să te înscrii din timp aici. 

Foto main: Jan Michalko

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK