Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 15-21 octombrie

De Scena 9

Publicat pe 15 octombrie 2018

Săptămâna asta e plină-plină. Încep festivalul de film documentar de la Sibiu, festivalul național de teatru & Les Films de Cannes à Bucarest (de unde v-am făcut o selecție săptămâna trecută) și continuă Explore Dance Festival.  Iar lucrurile nu se opresc aici, am mai găsit și alte chestii. Ce-ar trebui însă să se oprească este violența împotriva femeilor, iar marșul ăsta de sâmbătă fix asta își propune să întărească.

Un spectacol despre Holocaustul romilor, de la Ionuţ Dulămiță 

Kali Traš / Frica neagră, Teatrul Evreiesc de Stat, Bucureşti, joi, 18 octombrie, ora 19.00  

În an centenar, când se rescrie istoria frumoasă a României, o trupă romă de teatru ambulant vă teleportează în secolul trecut și vă arată un fragment din Holocaustul romilor, cunoscut (și) sub denumirea de „Kali Traš” („Frica neagră” în limba romani). Mai exact, felul în care se schimbă viețile lui Dilodea, Șopârla, Leanca și Franț - actori, păpușari, ghicitoare, muzicieni - când sunt deportați în Transnistria, în lagărele de la Bug, în plin fascism românesc. Bântuiți de frig, foamete și holeră, ei visează să revină acasă. „Vor reuși să se întoarcă împreună în România? Dacă nu, cine le va păstra memoria suferințelor trăite, în speranța că istoria nu se va mai repeta? Cum se vor întoarce la teatrul lor vesel, de bâlci, din spectacolul lugubru al genocidului romilor?”. Spectacolul este realizat de Giuvlipen - o companie badass de teatru rom - și pornește de la cartea supraviețuitorului Valerică Stănescu, „Cu moartea-n ochi”.

O expoziție despre istorii subiective, de la Vlad Odobescu

Muzeul Memoriei: expo, Galeria TOT (Splaiul Unirii 160, București), 18-25 octombrie 

Într-un an Centenar în care par să se audă doar vocile răgușite de emoție ale politicienilor și ale celor tocmiți de ei, Muzeul Memoriei propune un alt mod de a celebra trecutul: o expoziție multimedia care să ne apropie de istoria trăită de cei dinaintea noastră prin fotografii, jurnale, amintiri, instalații sonore și realitate virtuală. Poveștile sunt ale unor oameni simpli, care au trăit sub istoria mare, instituțională. „Prin expoziție, ne reimaginăm și umplem golurile lăsate de generațiile trecute. Repovestim vizual, sonor, animat și tridimensional tot ce ne-au spus sau au încercat să ne spună ei — uneori prin viu-grai, alteori prin gesturi sau tăceri apăsătoare”, spun organizatorii.

O expoziție de fotografie cu oameni celebri, de la Luiza Vasiliu

Expoziție Brigitte Lacombe, în cadrul Festivalului Național de Teatru, București, sala Imagine a Hanului Gabroveni (Lipscani, 84-90), vernisaj: vineri, 19 octombrie, de la 18.00

FNT se deschide anul ăsta cu expoziția-eveniment a uneia dintre cele mai faimoase fotografe de oameni celebri din lume, un fel de corespondent franțuzesc, mai degrabă alb-negru, al lui Annie Leibovitz. Brigitte Lacombe va fi prezentă la vernisajul de vineri seară, alături de 40 dintre fotografiile ei și trei zone de explorare - teatru, film și portrete. Sper c-o să vedem și-o umbră de Scorsese, pe ale cărui platouri de filmare Lacombe a pozat intens.

Un spectacol în limajul semnelor, de la Ionuț Sociu

Visând glasuri, 16 octombrie, Teatrul Țăndărică, București ora 11.00, în cadrul Festin pe Bulevard

Spectacolul Visând glasuri - pe care Nicoleta Lefter l-a făcut în primăvară la Teatrul pentru Copii și Tineret GONG din Sibiu (pornind de la o carte de Oliver Sacks) - este primul și singurul spectacol din România care se joacă în limbajul semnelor. E construit ca un poem vizual (cuprinde animații semnate de Paul Mureșan și monoloage scrise de Lavinia Braniște) și îi are ca protagoniști pe Raluca Șerbu și Emanuel Furdui, doi elevi în clasa a V-a ai Centrului de Educație Incluzivă din Sibiu. La Teatrul Gong a fost introdus anul acesta un sistem de ascultare asistată, destinat spectatorilor cu deficiențe de auz și tot aici au loc ateliere speciale la care participă copii cu autism și sindrom Down. Poți afla mai multe despre asta aici.

Din spectacolul „Visând glasuri”. Foto: Dragoş Dumitru

Documentare la Sibiu, de la Ioana Pelehatăi

Astra Film Festival, Sibiu, de luni, 15 octombrie, până duminică, 21 octombrie  

Astra, festivalul de film documentar ca o vacanță la munte, e în floarea vârstei. Împlinește anul ăsta 25 de ani, pe care-i serbează cu o secțiune transversală extrem de interesantă în nonficțiunea românească post-1989. Pe lângă documentarele românești, opt dintre ele în premieră, ediția de anul ăsta aduce, cum ne-a obișnuit deja de câțiva ani, filme 3D și în VR, plus un program special pentru copii. Secțiunile festivalului sună exact așa cum ți-ai dori de la un festival curajos în 2018: vorbesc despre ce mai înseamnă maternitatea în 2018, cum ne raportăm la extrema dreaptă de lângă noi, religie, viață digitală, războaie civile, acasă, relații dintre părinți și copii - și câte și mai câte. Bilete de aici - și ne vedem la Sibiu!

 

Imagine principală: Fotografie din spectacolul „Kali Traš”, luată de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK