Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 23-29 iulie

De Scena 9

Publicat pe 23 iulie 2018

E tot mai vară, ne cheamă marea, dar, printre picături, putem băga niște muzică & poezie și filme, putem să mergem la o lansare de carte sau să dăm la sapă în oraș. 

Trip-hop mitic & film + after, de la Andra

Concert Massive Attack, la Arenele Romane, marți, 24 Iulie, de la ora 21.00 

Dac-aș pune pe picioare o coloană sonoră pentru propria viață, Massive Attack ar începe să se audă în adolescență (când banda casetei se tocea mai abitir la piesa Unfinished Sympathy), și-ar rula obsesiv în anii de facultate (când CD-ul aproape învățase să repete singur Karmacoma și Angel, în fum gros de țigară). Una peste alta, Massive Attack a fost una dintre întâlnirile mele decisive în materie de muzică, deschizând drumuri printre trip-hopuri narcotice & alte combinații care, la sfârșitul anilor ‘90 și începutul anilor 2000, sunau a revelație. Mâine, aveți șansa să-i ascultați live pe artiștii ăștia legendari din Bristol - de unde-a venit inimaginabil de multă muzică bună. Nu-s prima oară la București - au mai venit acum fix 10 ani, când „am leșinat” un pic de fericire -, și de data asta se anunță și rafale de ploaie, la care se adaugă concertul din deschidere, cu Young Fathers, o descoperire recentă (*pentru mine), dar de drum lung. Condiții perfecte de evadare.

Proiecție „Les amours imaginaires” (Xavier Dolan) & dj set Ştefan Baghiu, Colectiva Gazette, Cluj Napoca, sâmbătă, 28 iulie, de la ora 18.00

S-a întâmplat de câteva ori să-mi doresc ca, după ce-am ieșit de la cinema, să nu se rupă filmul așa de brusc și să revin asap la treburile întrerupte. Să mai rămân la o vorbă & un pahar cu alții care-au văzut și ei aceleași film, să-mpărtășim un pic din experiența de-abia încheiată etc. Combinația pregătită de colectiva Gazette pare să facă chiar asta: să prelungească aftertaste-ul filmului - Les amours imaginaires, al lui Xavier Dolan - cu un set inspirat de piesa de la Crystal Castles de pe coloana sonoră. De dj set se ocupă Ștefan Baghiu, poet & critic literar cu gust pentru techno și teasing (aruncați un ochi pe textul ăsta din descrierea evenimentului, unde Othello se întâlnește cu Camil Petrescu în aceeași paranteză).

O seară cu poezie, de la Luiza

Teodora Coman la Nocturne de Poezie Contemporană, Rezidența BRD Scena9 (Caragiale, 32), vineri, 27 iulie, de la ora 21.00 

Nu-mi imaginez ceva care să meargă mai bine cu vara asta furtunoasă decât poezia citită într-o grădină sau pe-un acoperiș, într-o seară de iulie-august, în mijlocul oamenilor. La adăpost, măcar o vreme, de tot. Ascultând versuri ca astea:

„să ne coborâm unul la nivelul celuilalt
să ne culcăm trupurile astea împiedicate
și obosite
pe șinele venelor
dintr-o acută prezumție
de vinovăție
să ne acoperim
cu bruma de respect
și cu istoria încărcată
a locului

libertatea prost înțeleasă
se ispășește cel mai adesea pe viață
să ne lăsăm nemulțumirile
în căsuțele vocale
azi nu mai e loc
în groapa comună a auzului
azi e ziua porților
Închise”

(din volumul Cârtița de mansardă, de Teodora Coman)

Accesul se face doar pe bază de rezervare, pe site-ul Eventbrite.

 

O zi la sapă, de la Vlad

Atelier de Peisagistică și Grădinărit Urban, Blocul Liric (str. Ion Brezoianu, nr. 47-49), București, sâmbătă, 28 iulie, între 11.00 și 17.00  

Am fost în primăvară la un atelier de grădinărit al celor de la Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, după ce într-o dimineață de primăvară văzusem o agitație neobișnuită în fața unor blocuri din zonă și am vrut să aflu care-i treaba. Am plantat un arbust, am cărat saci și am văzut cum comunitatea se poate mobiliza pentru un scop aparent mărunt. „Activăm oameni din cartier. [Participanții] au plantat bulbi de zambile într-un blat vechi de pat, au pus copăcei, au mutat intrarea. Au pus o hrănitoare pentru păsări și au învățat să le pună semințe de floarea soarelui”, îmi spunea atunci Alex Oprița, membru al Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, de profesie inginer. Grădina cu Oameni este un proiect participativ care îşi propune cunoaşterea şi protejarea ecosistemului din zona parcului Cişmigiu. Proiectul include o serie de ateliere pentru locuitorii cartierului și pasionații de grădinărit, cu ghidaj profesionist, pe teme precum peisagistica, ornitologia, apicultura şi sunetul. 

O carte despre rasa ca națiune și un documentar despre Tom Waits, de la Ionuț

Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30” (lansare de carte), Casa Filipescu Cesianu, București, vineri, 27 iulie, ora 18.00

Primăvara asta, am publicat un scurt interviu cu Marius Turda, unul dintre puţinii istorici care studiază mișcarea eugenistă din România și felul în antropologia fizică a servit definirii „identității naţionale” & „specficului românesc” în perioada interbelică. Aflam atunci - când începea o expoziție pe această temă - că, după Marea Unire din 1918, antropologii au început să măsoare cutiile craniene şi înălţimea indivizilor, să le analizeze culoarea ochilor şi a părului şi grupele de sânge, într-un efort de-a găsi caracteristicile biologice ale grupurilor etnice şi a stabili ce însemna să fii „român”. 

Era o perioadă în care conceptul de „rasă” depăşise tărâmul lumii naturale şi se extinsese şi asupra grupurilor etnice - rasa ca naţiune. Naţiunea a fost descrisă drept „entitate biologică”, iar antropologii au căutat cu obsesie compoziţia rasială a comunităţilor etnice. Un fenomen foarte puţin cunoscut astăzi, care nu se predă la şcoală. Vineri, 27 iulie, puteți găsi aceste idei reunite în volumul „Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30”, lansată de Marius Turda la finalul expoziției. Lansarea este precedată de o dezbatere despre care aflați mai multe aici.

Tom Waits: Tales from a Cracked Jukebox” (documentar), DESCHIS Gastrobar, București, joi, 26 iulie, ora 19.30

Începe cea de-a treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival, pe ritmul grav al vocii lui Tom Waits. Tales from a Cracked Jukebox (2017, r. James Maycock), documentarul din avanpremiera festivalului, prezintă - prin interviuri, imagini și înregistrări de arhivă - evoluția muzicianului american, de la începuturile sale golănești, până la compozițiile abstracte de mai târziu. Un traseu pe care se schițează o cronică a societății americane, prin intermediul unor personaje marginale – visători, boschetari, bandiți –, pe ritmuri de blues, jazz, cabaret și film noir. Intrarea este liberă.

 


Imagine principală: Captură Youtube din videoclipul piesei „Toy” / Young Fathers

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK