Film / Romania

Demoni

De Cristi Luca

Publicat pe 22 septembrie 2016

Unul dintre regizorii iconoclaști americani, Sam Peckinpah, autor al unor filme ca Wild Bunch sau Straw Dogs,  declara că „Biserica, legile, toată lumea pare să creadă că omul e un sălbatic nobil. Dar el e doar un animal carnivor care vorbește. Da, are grație, e frumos și poate iubi. Îl poți recunoaște. Dar nu-mi spuneți că nu e violent”. Bogdan Mirică, prin lungmetrajul său de debut, Câini (premiul FIPRESCI în cadrul secțiunii Un Certain Regard - Cannes), aduce în cinemaul romanesc stilistica unui film de gen (thriller cu influențe de western), având în spate puțin din nihilismul lui Peckinpah. 

Acțiunea filmului are loc într-un sat din Dobrogea, la granița cu Ucraina. Roman (interpretat de Dragoș Bucur) se întoarce pe moșia bunicului său decedat cu scopul de a vinde pământul moștenit. Ceea ce pare o simplă formalitate e, de fapt, momentul declanșator al unui conflict între personaje ce sunt mai degrabă arhetipale decât realiste. Într-un decor de univers mitologic (casă dărăpănată și izolată, câmp arid, lac cu apă murdară și adâncă), regizorul construiește povestea cu migală. Acumularea de detalii și indicii care dezvăluie forțele ce se confruntă e lentă și neexplicită. Roman devine martorul unor intâlniri misterioase între mafioți pe moșia sa, timp în care polițistul satului, Hogaș (interpretat de Gheorghe Visu), încearcă să găsească vinovații pentru apariția pe suprafața lacului a unei labe de picior de om mort. Conversația dintre acești doi eroi la un moment dat al filmului nu e o simplă livrare de informații: Roman află că bunicul său a fost șeful unui bande de infractori și că „mersul” locului e efectul descatușării unor energii necontrolate. Întâlnirea lor semnifică avertizarea din partea „șerifului”, care încearcă să salveze ceva din inocența unei lumi alterate de un rău suprem.  

Lentoarea cu care avansează acțiunea și întârzierea confruntării decisive cu șeful actual al bandei (maleficul Samir, interpretat de Vlad Ivanov) fac din Câini un thriller atipic ca ritm și construcție. Atmosfera sumbră (merită menționate aici imaginea lui Andrei Butică și muzica lui Codrin Lazăr și Sorin Romanescu) are rolul de a amplifica tensiunea și de a face din orice moment, oricât de banal, unul potențial semnificativ.

Dincolo de stilistica impresionantă, Câini are meritul de a transmite un mesaj asumat despre resursele nelimitate de violență ale naturii umane și despre incapacitatea noastra de a înțelege pe deplin rolul ei modelator. Iar modul prin care Bogdan Mirică o expune pe ecran, în brutalitatea ei crudă, fără explicații sociologice si psihologice la îndemână, îi oferă un caracter mitic.

Câini intră în cinematografe începând cu 23 septembrie

Citește și interviul luat lui Vlad Ivanov de Ionuț Dulămiță

Trailer „Câini”
22 septembrie 2016, Publicat în Arte / Film /

Text de

  • Cristi LucaCristi Luca

    IT-ist amator de filme. Scrie uneori despre ce-i place.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK