Arte / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 11-17 septembrie

De Scena9

Publicat pe 11 septembrie 2017

Știi că a venit toamna când: se dublează durata drumurilor din oricare punct A în oricare punct B prin oraș; orele 8-9, respectiv 18-19 la metrou se desființează; începe școala; se întorc studenții; mai pui o haină pe tine seara - și, desigur, când reîncepe avalanșa de evenimente culturale între care cu greu reușești să alegi. Avalanșă care, dacă stai un pic să te gândești, nu prea ajută la situația complicată a circulatului prin oraș. Cu toate astea, dacă e să-ți croiești drum undeva săptămâna asta, redacția Scena9 îți recomandă următoarele:

Două festivaluri de film, de la Luiza Vasiliu 

Dokstation, de joi, 14 septembrie, până duminică, 17 septembrie, în mai multe locuri din București

Anul trecut, la Dokstation, am văzut documentarul One More Time With Feeling și mi-a stat inima în loc odată cu a lui Nick Cave în amfiteatrul din Parcul Național. Anul ăsta, mă aștept să fie cel puțin la fel, pentru că Dokstation aduce o grămadă de documentare despre muzicieni și cum se face muzica, din Islanda până-n Anglia, din Cuna până-n Japonia. Ediția a doua a festivalului îi e dedicată lui David Bowie, ceea ce-nseamnă c-o să vezi umbra lui Ziggy peste tot prin oraș, la concerte, la proiecții, în Control, ba chiar și-n Drumul Taberei.

Trailerul filmului „The Last Five Years”

American Independent Film Festival, de vineri, 15 septembrie, până joi, 21 septembrie, la CinemaPRO și Cinemateca Eforie din București

Pentru că cinematografia americană nu înseamnă, contrar aparențelor, doar filmele trase la xerox de la mall, organizatorii festivalului Les films de Cannes à Bucarest au mai inventat unul, de data asta cu filme americane independente. Selecția e brici (nu rata Paterson al lui Jarmusch, Good Time al fraților Safdie și mai sunt câteva bijuterii pe-acolo), iar q&a-urile suprizătoare: Ethan Hawke vine în persoană, iar Barry Jenkins, regizorul minunatului Moonlight, vine pe Skype ;) Am mai auzit c-ar fi și-o surpriză într-o sâmbătă seară, dar gata, nu mai scriu, mergi la film și află.

Cutremurul ce va veni + Planeta Saturn prin telescop, de la Vlad Odobescu  

Seara de astronomie in aer liber - Saturn prin telescop, Parcul Circului, marți, 12 septembrie, ora 20.00

După ce, la începutul lunii august, în jur de 2.000 de oameni au venit în Parcul Circului din București pentru a privi Luna prin telescop, seara de marți e dedicată planetei Saturn și inelelor sale. Un corp ceresc aflat la 1,2 miliarde de kilometri distanță de Pământ, care are nevoie de 29,4 ani tereștri pentru a da roată Soarelui, se apropie, prin intermediul telescoapelor, de un colț de București.      

Dezbatere publică Seismic Alert, Galeria Mezanin din cadrul Palatului Universul, București, joi, 14 septembrie, ora 15.00

6.129 de bucureșteni ce trăiesc în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic au fost identificați prin proiectul Seismic Alert. Însă mult mai mulți sunt expuși în cazul unui cutremur major. Subiectul a fost readus recent în discuție prin publicarea unui amplu articol semnat de Georgiana Ilie în DoR, dar și prin alarma falsă declanșată de aplicația Biziday în preajma comemorării a 40 de ani de la cutremurul din 1977. Însă eventualitatea unui mare seism pare în continuare să lase indiferente autoritățile, mai preocupate de premierea balcoanelor frumos împodobite, de achiziționarea de statui și de înverzirea stațiilor de tramvai.

Ce se poate face totuși pentru a subția bilanțul? Câteva organizații, între care CRIDL, MKBT și Observatorul Român de Sănătate, organizează joi o dezbatere cu patru sub-teme: abordarea teritorială a vulnerabilității, capacitatea de reacție a sistemului medical în caz de cutremur, acțiunea colectivă în cadrul condominiilor pentru consolidare și finanțarea consolidării fondului construit vulnerabil la seism.

Captură de pe seismic-alert.ro

Teatru și iar teatru, de la Ionuț Dulămiță

UFO (premieră), Teatrul Național București, 15-17 septembrie, ora 20.00

Un spectacol în regia lui Bobi Pricop, după o piesă de Ivan Vyrypaev, care se anunță impresionant: proiecții simultate pe suprafețe diferite, live-video, muzică și „o construcție sceno-tehnică inventivă”, toate pentru a reda poveștile unor oameni care-au avut contact cu civilizații extraterestre. „Mecanismele de storytelling folosite în spectacol sunt bazate pe tehnologii de nouă generație integrate într-o dramaturgie a firescului, într-o instalație artistică hi-tech a emoțiilor exprimate pe mai multe planuri, la toate nivelurile de viață, percepție și realitate.” Bilete: la casa de bilete TNB şi online, aici.

Imagine via Facebook

Copii răi, Centrul de Teatru Educațional Replika, București, duminică, 17 septembrie, ora 19.00

O fetiță de 11 ani nu stă „cuminte în banca ei”. Învârte elastice în timpul orelor. Se joacă de‑a copilul liber. Visează girafe. E mutată de la o școală la alta pentru că nu se încadreză în sistem. Nu e un copil lider. Nu e un copil productiv. În timpul orei de istorie, profesoara o pedepsește. Apoi colegii devin violenți cu ea. Apoi ea tace. Apoi ea nu mai vrea nimic. Mâine o să meargă la o școală nouă. Dar în ce școală este lăsată să fie ceea ce e – un copil nedresat?

Așa sună descrierea spectacolului Copii Răi, care vorbește despre modul violent în care este subjugată imaginația și libertatea de exprimare a copiilor în sistemul de educație din România și despre relațiile de putere copii‑profesori‑părinți. Intrare liberă, pe bază de rezervare.

Dezbateri, poezie, film, cei mai tineri artiști - de toate!, de la Ioana Pelehatăi

Showcase of Young Talent - SYT: a doua ediție, POINT și Rezidența BRD Scena9, București, de vineri, 15 septembrie, până duminică, 17 septembrie

Cei mai tineri artiști invadează spații culturale din București. Vin cu de toate: arte plastice, fotografie, scurtmetraje, spectacole de teatru și muzică. O să fie expoziție, party, concerte, proiecții - și poate cea mai tare chestie e că nu-s toate made in Bucharest. SYT, un spin-off al festivalului de teatru tânăr Ideo Ideis din Alexandria aduce la București trupe de teatru din Focșani, Botoșani și Buzău și artiști tineri de la Motru și din Timișoara. Până ajungi la ediția de anul ăsta, poți să citești aici cum a fost anul trecut cel mai cool sfârșit de vacanță.

A, și un pont. De selecția lucrărilor de artă vizuală la SYT s-a ocupat anul ăsta Eugen Rădescu, curator și manager cultural. Eugen m-a rugat să vă spun că zilele astea e ocupat cu tot felul de chestii destul de tari. Una dintre ele e expoziția artistei Claudia Brăileanu de la galeria Mobius, „Deviations / Line. Pink... Black Square (vernisaj vineri, de la ora 19). Alta e curatoriatul expoziției colective „WOW. War of Worlds”, pe care poți s-o vezi între 14 și 28 septembrie la Centrul de Artă MORA, în pasaj la Universitate și în spațiul de artă Felix 72 (unde, printre lucrările multor altor artiști, poți să te reîntâlnești cu cele ale Andreei Chirică). Și mai pune și muzică suedeză marți în Control Club, alături de Sheika Suzi. Or, știm cu toții că ce se-ntâmplă marți în Control rămâne marți în Control.

Întâlnire comunitară MozaiQ: Ce facem la referendum?, MACAZ - Bar Teatru Coop, București, miercuri, 13 septembrie, de la ora 19

Tu ce faci de referendum? Dacă încă nu te-ai hotărât, dacă nu ți-e prea clar cum stă situația sau care sunt opțiunile în privința referendumului pentru modificarea definiției familiei în Constituția României - sau dacă ți se pare că referendumul e un fals subiect, creat artificial ca să deturneze atenția de la „adevăratele” probleme ale țării, poate-ar fi bine să vii miercuri la MACAZ. Uite cam cum stăm acum: modificarea Constituției ar afecta grav drepturile persoanelor LGBT din România. Referendumul se validează prin prezența a minimum 30% dintre alegătorii înscriși pe liste și printr-un minimum de 25% voturi valide (da sau nu). În momentul ăsta, 18,8 milioane de români sunt înscriși pe listele electorale. Pentru ca referendumul să fie valid, 5,6 milioane de votanți trebuie să se prezinte la urne, iar 4,7 milioane să exprime un vot valid. Cei de la MozaiQ îți propun să stăm de vorbă miercuri despre toate variantele pe care le avem la dispoziție și despre cum ar fi mai bine să procedăm pentru a susține comunitatea LGBT.

Neruda - Proiecție specială la Película2, Institutul Cervantes din București, joi, 14 septembrie, de la ora 19

Sunt tare curioasă despre acest film biografic de ficțiune, despre unul dintre poeții mei preferați. Îl știm, în general, pe Neruda, pentru celebrul vers „Quiero hacer contigo / lo que la primavera hace con los cerezos”, dar ce-aș vrea eu să văd e cum tratează filmul cariera politică a autorului. În plus, filmul ăsta, cu Gael García Bernal în rolul principal, e doar unul dintre evenimentele din cadrul celei de-a doua ediții a festivalului Película - Latin American Film & Experience in Bucharest. Au proiecții în prezența regizorilor, un film despre Marina Abramović, brunch-uri și cocktailuri, o secțiune de film experimental - în fine, uite-aici tot programul, sigur găsești ceva interesant.  

Trailerul filmului „Neruda”

De toate, vineri:

Vineri știu deja că o să am o seară grea, pentru că (#humblebrag) am mulți prieteni care fac chestii tari. Problema e că le fac toți în același timp. După cum urmează: la Apollo111 Teatrul, la ora 20, are loc premiera spectacolului Cea mai călduroasă zi din an, cu Victoria Răileanu, Alex Ion și Ioana Bugarin, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu. Spectacolul e cu multimedia, cu premisă mișto (reconstituirea întâlnirii unui cuplu), sună bine. Tot de la 8, coregraful Paul Dunca și muzicianul Alex Bălă (membru și-n proiectul Plurabelle) - adică #FLUID - au un performance la Teatrul de vară Capitol. Un queer act și un itinerariu sonor prin istoria Teatrului de vară Capitol pare o combinație pe care n-aș vrea s-o ratez. În fine, un pic mai târziu în aceeași seară, adică de la 21:30, prietenii de la Manasia Hub fac o vizionare („cu mic afterparty”) a unuia dintre cele mai bune scurtmetraje românești din ultimii ani, O noapte în Tokoriki. Dacă nu te conving calificativele mele, poți să citești aici un interviu cu regizoarea Roxana Stroe, care-ți explică povestea filmului, și ai mai jos trailerul.

Ce-o să aleg eu să fac vineri seara tot nu știu, dar mai e timp să mă hotărăsc.

Trailerul filmului „O noapte în Tokoriki”

Noaptea muzeelor la MNLR, Muzeul Național al Literaturii, București, sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 20

De-obicei Nopțile culturale de varii feluri mă lasă cam rece, pentru că nu-s dispusă să fac băi de mulțime decât pentru muzică live. Însă Noaptea muzeelor extra-sezon (cea mare, cu toate muzeele, e în mai), la noul Muzeu Național al Literaturii, nu sună deloc rău. Include un tur ghidat al clădirii cu scriitorul Cosmin Perța, tot felul de activități simpatice pentru copii (aviz părinților amatori) - și, da, chiar și muzică live: Helen and friends, Blue Noise și Robin and the Backstabbers. În plus, eu încă n-am ajuns să văd clădirea, despre care aud că e tare frumoasă - dar au fost colegii mei, cu tot cu rapperul Psihotrop.


Fotografie principală via SYT - Showcase of Young Talent

11 septembrie 2017, Publicat în Arte /

Text de

  • Scena9Scena9

    Conștiința colectivă de pe Scena9


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK