Arte vizuale / Benzi Desenate

4 târguri de carte într-o bandă desenată

De Sorina Vazelina, Ilustrații de Sorina Vazelina

Publicat pe 30 martie 2018

Între 15 şi 19 martie, Sorina Vazelina s-a plimbat la patru târguri de carte din Leipzig, unde a văzut multe comic-uri şi a urmărit invitaţi de onoare din România punându-şi ţara pe hartă. A plecat de-acolo cu buzunarele ticsite cu cataloage, cărţi de vizită, vederi & volume, iar nouă ne-a adus un tur ilustrat al celor patru târguri. 

*

Am umblat prin patru târguri de carte în patru zile și-n a cincea m-am odihnit la muzeul local de tipografie. La târgul Leipziger Buchmesse - unde România a fost invitată de onoare şi care s-a suprapus cu Manga-Comic-Con- a fost înghesuială din prima zi - joi, 15 martie - până la închidere, duminică. Asta în ciuda furtunii care a înzăpezit DB-ul și a decalat mersul trenurilor, făcând traficul feroviar nemțesc să pară frate cu CFR-ul. Sâmbătă am făcut 2h pe o rută de 30min, pe autobuz încă o oră. A fost haos și totuși fetele-n costume cosplay au asortat cele minus nouă grade cu ținute microscopice de Sailor Moon, sub straturi consistente de liner. Mi-e greu să-mi imaginez cum ar fi arătat acelaș târg la noi, cu toate intemperiile imprevizibile. Totuși nemții țin la tradiție, deși șinele-au șubrezit în ultimii ani.

La Conne Island, un fel de Eden plin de graffiti, la periferia squat-uită, punkistă, de sud a orașului, a fost congregația iubitorilor de comix, tot pe frig și ger, tot plin de edituri și de vizitatori, însă de data asta vorbim de o scenă complet alternativă. Organizat de cinci ani de echipa din jurul Annei Haifisch, The Millionaires Club crește cota nemților la bursa europeană de b.d. prin parteneriate profitabile și proiecte îndrăznețe ca Terry Bleu Publishing.

It’s a book! urmat de cheful It’s a dance! stabilește o rețea prin care studenții și absolvenții departamentelor de comunicare vizuală, din mai multe țări europene, își combină eforturile și operează schimburi de experiență și idei la parterul Hochschule für Grafik und Buchkunst. 

E interesant să observi cât de bine e structurată scena germană, avem multe de învățat și destule de recuperat din ceea ce-a fost odată arta și tehnica tipografiei la noi. Modelele lor ne demonstrează că numai conectându-ne eforturile putem crește constant, și numai dacă baza e una serioasă, susținută de ani de experiență și secole de tradiție. Dacă la Muzeul Tiparului din Târgoviște, câteva tiparnițe și volume ar trebui să ne ilumineze trecutul, cele trei etaje cu tiparnițe și mașinării cu vechime, funcționale, ale muzeului de tipografie din Leipzig continuă să imprime materiale pentru vizitatori și pentru gift shop, uneori după sute de ani.

30 martie 2018, Publicat în Arte / Arte vizuale /

Text de

  • Sorina VazelinaSorina Vazelina

    Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.

Ilustrații de

  • Sorina VazelinaSorina Vazelina

    Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK