Artists in Progress / Arte vizuale

VIDEO Ultima zi de la școala de arte

De Andra Matzal, Andrei Becheru

Publicat pe 20 iulie 2019

La sfârșitul lunii iunie, atelierele facultăților de la Universitatea Națională de Arte din București au devenit, pentru câteva zile, spații deschise, în care publicul din afară putea vedea ce au lucrat în ultimul an cele mai noi generații de artiști în devenire. Dacă, de obicei, vedem lucrările de artă de-abia după ce autorul / autoarea a considerat că-s terminate și le-a aranjat într-un spațiu destinat întâlnirii cu privitorul - o galerie, un muzeu etc. -, întâlnirea cu lucrările în atelierele unde sunt făcute e un mic privilegiu. Fiindcă te ajută să înțelegi mai bine procesul din spatele ei, să prinzi cu coada ochiului un pic din intimitatea lui. 

Pe lângă lucrările de licență și de masterat prezentate în ateliere, s-au întâmplat extrem de multe expoziții în afara Universității, în galerii și alte specii de spații artistice. Împreună, toate aceste expoziții unde au fost prezentate lucrările absolvenților de sculptură, pictură, grafică, foto-video, ar fi putut desena un portret colectiv al proaspeților absolvenți de arte de la București și o hartă a temelor și întrebărilor pe care le explorează în lucrările lor. Din păcate, însă, un asemenea portret e aproape imposibil, atâta vreme cât majoritatea covârșitoare a expozițiilor de absolvire durează sub 24 de ore și nu există nicăieri un calendar centralizat al lor. Nu există o expoziție centrală, pe care s-o parcurgi în tihnă, ca să-i cunoști mai bine pe cei mai tineri dintre artiști, și aproape fiecare grupă expune într-un alt spațiu. În felul ăsta, multe evenimente se suprapun sau scapă atenției și, până să te dumirești încotro s-o apuci, cele mai multe expoziții s-au închis deja și munca din ultimul an a absolvenților de arte devine inaccesibilă. 

Dintre toate aceste expoziții meteorice, am reușit să vizităm câteva: 

What's Next?: În câteva săli de la Palatul BCR, au expus pentru o zi aproape 50 de absolvenți de pictură, sculptură și grafică.

Heterogeneous: Timp de o săptămână, la galeria Halucinarium deschisă într-un fost spațiu industrial, a fost deschisă expoziția cu lucrări făcute de nouă absolvenți de sculptură.

Flat of the Blade: Lucrări de licență făcute de opt studenți la foto-video, au fost prezentate publicului timp de o zi, la Switch Lab, studioul de fotografie de la Palatul Universul.

Associative Properties: Până pe 20 iulie, e deschisă la Galeria Posibilă expoziția artistului Vlad Albu, absolvent de master la UNARTE. Expoziția e parte din programul „Master”, lansat în 2002 de Galeria Posibilă pentru a-i susține pe absolvenții de arte: în fiecare an, galeria organizează un concurs pentru masteranzii la Arte, iar câștigătorului / câștigătorilor i se organizează o expoziție ca la carte. Din câte știm, este singurul exemplu de acest fel din București.

După maratonul de expoziții, am ajuns la Ziua Porților Deschise la Facultatea de Arte Decorative și Design din București. Am dat o tură pe la expoziția studenților de la design și la XPERIMENTa, festivalul studențesc de artă video și performance, am înțeles mai bine cu ce se mănâncă arta murală, am stat de vorbă cu studenți la scenografie și ceramică, am aflat ce înseamnă munca într-un atelier de sticlărie și unul de restaurare, după care am văzut cele mai noi colecții ale absolvenților de la departamentul de modă. Am comprimat ziua asta într-un video, prin care vrem să vă facem cunoștință cu sutele de artiști în devenire, pe care îi găsim extrem de rar în spațiile de artă și cultură din București și toate celelalte orașe.

Acest material face parte din proiectul „Artists in Progress”, realizat de Scena9 și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Prin acest proiect, vrem să înțelegem mai bine lumile din școlile de artă românești și să cunoaștem cele mai tinere generații de artiști.

Parteneri: Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș Bolyai din Cluj, Liceul de Arte Plastice din Timișoara, Cerc. Artă Contemporană din Târgu Ocna

Parteneri media: Ideo Ideis, Dissolved Magazine, SUPER, SUB25

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK