Teatru / Iubire

Actorul Șerban. Andrei Șerban.

De Mihai Brezeanu

Publicat pe 29 iunie 2016

Carousel, cea mai importantă premieră a Bulandrei din stagiunea care tocmai se încheie, e genul de piesă capabilă ca, la fiecare vizionare, să ducă spectatorul pe un alt drum. Ajutat de o distribuţie nevizitată de demonul blazării şi jucându-se cu un text generos, pe care el însuşi l-a compendiat din multiple surse, Andrei Şerban a construit un spectacol plin de tristeţe şi veselie, de seriozitate şi burlesc, de lirism şi ironie.

Un spectacol despre sărăcie, despre oameni supravieţuind la marginea societăţii, despre nedreptăţile şi neşansele ce le însoţesc destinele anonime, un spectacol despre iubire, despre frica  indivizilor de a-şi asuma propriile sentimente şi recursul la violenţă ca supapă eliberatoare pentru frustrările ce se acumulează, un spectacol despre viaţa pe pământ şi moartea în Ceruri, despre zei ridicoli şi oameni cu vise mărunte, despre zei înţelepţi şi oameni predestinaţi măreţiei.

Pe scenă, în sală (pe lunga şi îngusta platformă de lemn ce străbate stalul), în foaier (unde spectatorii sunt întâmpinaţi, înainte de începerea piesei, cu muzici live şi dansuri napoletane), actorii rostesc, şoptesc, cântă, dansează. Vlad Ivanov, Alexandra Fasolă, Ana Ularu, Rodica Lazăr, Cătălin Babliuc, Radu Iacoban şi colegii lor trec, în ritm aiuritor, de la comedie la tragedie, de la cabaret la vodevil, jucând când intens&interiozat, cu economie de mijloace, când ostentantiv&exteriorizat, cu risipă de gesturi largi, o multitudine de roluri.

În seara de 22 iunie 2016, la doar o zi după ce împlinise 73 de ani, li s-a alăturat Andrei Şerban himself. Împins de indisponibilitatea lui Şerban Gomoi, regizorul a fost, pe rând, poliţist, strungar amorezat şi animator de carusel. Subliniindu-şi replicile, citite de pe un carneţel cartonat, cu mişcări ample şi grimase de clovn, actorul Şerban a accentuat doza de artificios a spectacolului. Mai apăsat ca la reprezentaţiile precedente, Carousel a părut o piesă de teatru absurd, un comentariu devastator al existenţei umane golite de orice sens. Ca un contrapunct la acest rictus cumplit, povestea de dragoste dintre Iulia şi Liliom a strălucit mai mult că niciodată. Întâlnirea celor doi, intens sabotată de context, dar şi de propriile frici şi erori, are forţa de a rezista şi de da sensul, sinonim cu speranţa, pe care regizorul Şerban caută să-l aducă la lumină în mai toate spectacolele sale.
 
Bulandra
Carousel
Adaptare de Andrei Şerban şi Daniela Dima după piesa Liliom de Ferenc Molnar şi filmul Liliom în regia lui Fritz Lang
Regie: Andrei Şerban
Scenografie: Octavian Neculai
Costume: Lia Manţoc
Muza live: Raul Kusak
Coregrafie: Arcadie Rusu
Light Design: Andrei Şerban şi Alexandru Darie
Actori: Vlad Ivanov, Alexandra Fasolă / Ana Ularu, Rodica Lazăr / Maria Obretin, Cătălin Babliuc, Radu Iacoban, Silvana Negruţiu / Ana Covalciuc, Mirela Gorea, Adela Bengescu, Şerban Gomoi, Andrada Corlat / Simona Pop

Fotografie de Adi Bulboacă

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK