Pentru că anul ăsta are loc un număr record de alegeri în lume, din care patru și în țara noastră, am vrut să vedem ce părere au cei mici despre guvernare.
Am întrebat șapte copii din București și din Maramureș, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, la ce se gândesc când aud cuvântul „politică”, dacă cred că politicienii ar trebui să-i ia în seamă și pe cei mici, dacă copiii ar trebui să fie mai interesați de politică și ce spun despre reducerea pragului de vot la 16 ani. În plus, i-am întrebat și ce ar face ei dacă ar deveni președinți mâine. Pe scurt: răspunsurile variază în funcție de multe lucruri, dar cu siguranță am trăi într-o țară mai verde.
Răspunsurile au fost editate pentru claritate și concretețe. Am păstrat multe din micile stângăcii de exprimare ale intervievaților pentru a reda atmosfera și stilul lor de vorbire.
„Dacă eu aș fi președinte, aș asculta oamenii, că nu mi-e greu”
Sofia are 7 ani, locuiește în satul Tulghieș din județul Maramureș, are un câine pe nume Leo și îi place să stea pe TikTok.
Ce îmi vine în cap de la politică? Sa fii ordonat, adică să fii curat. Are legătură cu politicos. Politica, politicos, politicoasă. Toate sunt la fel. Aud de politică când e dezordine. Nu-mi place să aud uneori de ea. Mi se pare că sună enervant.
Știu că trebuie sa alegi un primar, un președinte. Treaba primarului e să facă acte.
Când s-a dus mami până la primar, am întrebat-o: ce ai văzut acolo? Și a zis fișe, lucrări. Primarul nostru mi se pare că iubește copiii. Când mă întâlnesc cu el la biserică zici că e un părinte.
E important pentru un primar să fie prietenos, pentru că, dacă nu e prietenos, de ce să mai fie primar?
Un primar ar trebui să măture pietrele de pe asfalt, că am picat din cauza lui. Și să pună asfalt pe oriunde unde sunt pietre. Mi-aș dori să asfalteze unde sunt pietre pentru că trebuie să-mi trotineta pe sus și mă tot lovesc, ceea ce mă enervează.
Un președinte ar trebui să-i asculte pe oameni când are timp și când nu, să nu-i asculte. Și să se țină de cuvânt. De exemplu, primarul a spus că asfaltează în 2022 și a asfaltat în 2023.
Dacă eu aș fi președinte aș asculta oamenii, că nu mi-e greu. Aș asfalta și aș face și alte chestii bune. Ca azi, de exemplu, când i-a scăpat cocoșul din curte vecinei și l-am adus înapoi.
Dar cred că n-ar fi bine ca politicienii să ne spună ce să facem. Fiecare are corpul lui și face ce vrea. Bine, dacă mama îmi spune să fac o chestie, o fac.
Ce mesaj le-aș transmite politicienilor? Mi se pare că sunt puțin cam mică să răspund la această întrebare. Dar, dacă trebuie, le-aș zice că îi salut și dacă sunt departe de noi să facă alți politicieni, care să fie mai aproape.
„Dacă politicienii ar fi mai prietenoși cu copiii, ar fi mai ușor”
Arik are 7 ani, locuiește în București și când nu merge la școală desenează. Se concentrează mai bine când desenează, cum a văzut la tatăl lui. Animalul lui preferat e vidra, pentru că e drăguță.
Când aud „politică” mă gândesc la guvern. Un politician bun ar trebui să folosească banii de la stat pe care-i primește din salariu nu pentru prostii, de exemplu să meargă la cină cu cineva, ci pentru nevoi. Să pună nevoile celorlalți în fața nevoilor lui. Să nu ia decizii singur, să întrebe și oamenii de ce au nevoie. Să se asigure că oamenii sunt mulțumiți de ce se întâmplă și înainte să fie votat, să zică: Dragi oameni, dacă mă votați o să fac asta și o să mă străduiesc să fac asta. Și după aia chiar să facă. Să nu mintă. Să nu zică doar lucrurile bune pe care le face, că atunci oamenii pot să devină suspicioși. Adică să zică și lucrurile bune și rele pe care le face, dar nu alea intime.
Copiii ar trebui să fie implicați în unele discuții despre politică pe care să le înțeleagă. E mai ușor să înveți prima oară ușor, bine, corect, dar mai greu să-ți dai seama când e greșit și să corectezi. Implicarea asta ar trebui să fie în discuțiile despre votare, de ce e importantă, că și așa tinerii nu se duc la votat.
La vot e plictisitor, doar pui o ștampilă pe hârtie. Stai la o coadă care durează vreo oră să intri, stai acolo, iei o hârtie, te gândești două minute și pui o ștampilă. Și apoi să mai aștepți la o coadă ca să pui într-o tombolă.
Dar e important să mergi la vot, pentru că, dacă mulți oameni nu votează, s-ar putea să pice președinte ăla care e rău. Dacă votează mai mulți, mai mulți oameni sunt deștepți la cap și nu au țăndări în cap și nici pânze de păianjeni. Trebuie să voteze cât mai mulți, ca să vină cei care chiar fac ce-i bine.
Chiar dacă e plictisitor, e important să merg la vot cu părinții, ca să înțeleg de ce trebuie să votez. Îmi place foarte mult să înțeleg chestii.
Dacă politicienii ar fi mai prietenoși cu copiii, ar fi mai ușor. Ar fi mai bucuros cumva orașul, că adulții văd că se joacă copiii, își aduc aminte când erau mici, se jucau și ei, și devin fericiți.
Ar fi mai bine pentru oraș să nu crească mai mulți copii în afara sau la marginea localității. Că afacerile, parcurile, toate chestiile în mijloc și în afară nu-i nimic pentru copiii.
Dacă aș fi președinte mâine aș face mai multe parcuri. Pentru că parcurile ajută să producă un component din aer, oxigen, de care noi avem nevoie și care trage și o parte din poluare. Să avem anumite locuri unde să se joace copiii și să se întâlnească părinții cu părinții, să mai stea pe bancă, să citească, să mănânce ceva. Dar încerc să mă gândesc la ce pot face că să nu țină de finanțele băncilor, că acolo nu decide președintele. Nu știu exact ce decide președintele, dar știu că nu deține finanțele, băncile și costurile.
Altfel, aș reduce mașinile, aș face mai multe piste de biciclete. Așa te poți juca fotbal și în spatele parcării, dacă stai la bloc. Nu trebuie să stai cu frica că vine mașina Și n-ar mai fi atât de multă poluare și ar putea să ningă. Să fie iarnă cu adevărat. Mai scade puțin poluarea, mai se face puțină zăpadă. Îngheață orice lac și poți să te duci pe el și să te joci de-a foca.
Aș spune să nu se mai folosească televizorul. Asta înseamnă mai puține rate, mai puțini bani dați. Să se facă mai multe cărți din acelea pe care le dai paginile repede și se mișcă imaginile. Doar că să fie mai mari și doar apeși pe un buton.
Aș face să fie depozitele mai mari pentru firme ca eMAG, Amazon, dar și să încurajăm firmele mici, să le dăm, așa, un bonus. Le-aș da niște bani, să investească, să se facă mai mari. Așa se pot dezvolta într-o super rețea. S-ar putea să se transforme mai mari decât eMAGul.
Să nu mai punem prostii în magazine. Să fie jucării doar în magazinul de jucării. Să fie mai mult resurse pentru școală: lipici, penare, saci. Și cum apa e gratis, că e o resursă de care ai nevoie, să fie, de exemplu, și pâinea cu maia gratis. Ar mai trebui să fie și ceva calciu gratis. Să fie un meniu gratis pentru cei care n-au bani cu: apă, pâine cu maia, nuci, o felie mică de carne și legume, puțin din fiecare. Aș face un centru exact pentru asta.
Și să nu fie aspersoare care se rotesc la copaci. Să cumperi un robot ca lumea care se plantează la baza fiecărui copac și ăla udă de fiecare copac, nu dau și în stradă.
„Dacă eu aș fi președinte aș face mai multe parcuri”
Maria are 9 ani, locuiește în București și, când nu e răcită, merge la școală. Îi place să se cațere și să deseneze. Ultimul desen făcut era cu o fată supărată care părea o chelneriță.
Aud rar despre politică, cel mai des la televizor. Mă duce cu gândul la oamenii legați de președinte. Nu prea mă gândesc la ea, dar cred că e grea, că sunt mulți oameni acolo și vor să câștige nu-știu-ce.
La alegeri am auzit că trebuie să te duci să votezi un partid care ți se pare că face ce vrei tu. Dacă eu aș vota, aș vota cu un partid care să nu fure.
Dacă eu aș fi președinte, aș face mai multe parcuri, să nu se mai ardă gunoaie. Aș zice la lume să nu mai polueze, să meargă mai mult pe jos sau cu bicicleta, cu trotineta electrică sau cu orice altceva electric.
Am învățat despre poluare de pe aplicația de Airly. O are mama. Se uită ea și-mi zice și mie dacă e aerul curat. Mi s-a întâmplat să simt mirosul când nu era curat.
Dacă e un parc mai mare, aș pune mai multe locuri de joacă, câmpuri, mulți copaci și un lac. Sau un râu care să treacă prin parc. Dacă ar fi râu, ar fi un pic mai mic. Și dacă ai vrea te-ai putea băga vara cu picioarele în el. Dacă ar fi lac, până la el ar fi o pajiște și n-ar fi gard. Adică ai putea să te uiți de aproape. Dar, doar la râuri ai voie să intri cu picioarele, la lacuri doar te uiți.
Dacă copiii aud de politică de la părinți e bine, dacă nu aud, tot e bine. Pe copii mi se pare că nu prea-i interesează politică. Cel puțin pe mine nu mă interesează. Mă interesează să învăț la școală, și la desene, și la muzică, și la germană și la escaladă.
Dacă le-aș putea spune ceva politicienilor ar fi: fără poluare.
„De obicei politica e pentru oameni mari, dar uneori și copiii trebuie să-și expună părerea.”
Georgiana locuiește în Târgu Lăpuș, un oraș de aproape 13.000 de locuitori din Maramureș. Are 11 ani, e în clasa a IV-a și sportul ei preferat e handbalul. Îi place să cânte la chitară, pentru că așa poate să bucure și alți oameni prin cântec.
Când aud cuvântul „politică” mă gândesc la oameni care vor să schimbe ceva. Aud cel mai des despre asta atunci când se vorbește despre cum vor să schimbe asfaltul sau vor să facă ceva canalizări. Am mai vorbit și la școală despre politică, mai aud și pe acasă, dar cred că de cele mai multe ori la televizor. La școală am vorbit așa între noi, colegii, nu că ne-ar fi explicat doamna. Că dacă ar fi mai mari cu cine să voteze, la PSD sau la PNL? Eu îi ascultăm, nu ziceam nimic. Am auzit că este și AUR. Cam atât, nu prea știu ce alte partide.
Eu cred că dacă ar fi să fie un politician bun ar trebui să schimbe câteva clădiri, să le reînnoiască, să facă mai multe evenimente la care să participe și copiii și părinții, la care să se poată cânta, evenimente pentru a ajuta oamenii care n-au posibilități. Evenimente cu circul… Și să fie festivaluri mai multe. Și nu neapărat doar clădiri reînnoite, ci și făcute. Cum ar fi un cinema. N-ar strica un cinema, nu?
Dacă aș fi președinte, primul lucru pe care l-aș face ar fi să ajut să fiecare județ. Le-aș dona bani. Să ajute la rândul lor și pe ceilalți care nu au posibilități.
În orașul meu ar fi nevoie de o sală de fitness. Poate și un mall. Și de amenajarea parcurilor. Acum, într-adevăr, au renovat parcurile, dar parcă sunt la fel. Tot tobogane, tot leagăne. Poate să fie și alte distracții, nu doar același lucru. De exemplu, o chestie în care te pui și te ridică în sus și te rotește.
De obicei politica e pentru oameni mari, dar uneori și copiii trebuie să-și expună părerea. Pentru că poate părinții sau cei care întreabă nu știu la ce se gândesc. De exemplu, dacă tu vrei înghețată de ciocolată și părintele îți ia de vanilie, și tu nu vrei, dar nu-i spui. Sau atunci când e vorba de școală și e o ședință cu părinții. Adulții nu prea spun ce s-a întâmplat. Aș vrea să știu și eu ce s-a întâmplat.
Nu cred că politicienii trebuie să fie mai apropiați neapărat de copii, cât și de părinți și de toată lumea. Să îi ajute mai mult pe cei care au nevoie, să le fie mai aproape. Nu să stea toată ziua. Nu prea se vede în oraș că fac. Nu sunt copaci. Poate mai multă verdeață ar schimba acest lucru. Mai multă verdeață ne dă mai mult oxigen și aerul e mai curat.
Mesajul meu pentru politicieni e să fie mai respectuoși cu oamenii, să facă mai multe lucruri pentru oraș.
„Totuși, este destul de frumos să văd că mulți oameni mari lucrează împreună pentru a crește o altă societate”
Matei locuiește în București, este în clasa a V-a și are 11 ani. Îi place să meargă la escaladă împreună cu tatăl și cu fratele lui, sa iasă afară sau să stea în casă „pe ecrane”. Îi place și engleza, la care învață „chiar bine”
Dacă aud „politică” mă gândesc la niște oameni, politicieni, care se dezbat pe diferite topicuri care privesc orașul în care sunt ei. De multe ori aud de politică la părinți și când mă mai duc pe la bunici și mă uit la televizor, mai văd niște canale despre politică.
Mi se pare chiar foarte importantă în societatea noastră. Uneori lucrurile pot scăpa din control. Oamenii pot să se supere unii pe alții pentru că au votat pentru altcineva. Sau unele partide pot să facă niște alegeri mai nepotrivite și toată lumea să le urască. Totuși, este destul de frumos să văd că mulți oameni mari lucrează împreună pentru a crește o altă societate.
Un politician bun ar putea moderniza orașul pentru a-l face mai curat și mai frumos. Ar putea să ajute oameni ai străzii cu centre specializate pentru a avea grijă de ei, ca oricine din acest oraș să fie în siguranță. Toată lumea merită să aibă o șansă în societate. Și dacă i-am exclude, am merge tot timpul pe stradă și am vedea oameni care suferă că nu au un loc cu căldură unde să stea. Eu tot timpul când plouă mă gândesc oare ce fac ei acolo, pe stradă? În timp ce este o ploaie torențială și n-au nimic, decât o plapumă?
Un politician bun ar putea reconstrui unele case distruse, care sunt vandalizate, și să le facă chiar un loc unde putem trăi.
Nu prea știu ce alegeri au loc anul ăsta, doar că alegerile sunt importante pentru a schimba ce se întâmplă la nivel mare, legat de societatea noastră.
Aștept să votez, pare destul de interesant. Dacă votez înseamnă că eu contribui la alegerea unui om sau a unei schimbări în București pentru bine. Și cred că votul meu chiar este important și chiar contează ce cred.
E important pentru copii să cunoască niște lucruri despre politică, pentru că atunci când devin și ei adulți și au dreptul la a vota, să știe în ce se bagă. Să nu rămână dezinformați. Putem învăța prin niște activități școlare. Să existe o companie sau organizație care vine pe la școli, pentru o oră-două să ne explice cum este cu alegerile și cu ce ne ajută.
Eu zic că politicienii ar trebui să-i asculte pe copii mai mult, pentru că copiii sunt următoarea generație și o să fie la fel de importanți cum sunt și politicienii acum. Copiii pot să schimbe multe și ar trebui să-i asculte ca să-i înțeleagă și să vadă cum va fi viitorul.
Ca președinte, eu aș vrea să fac acele centre pentru a ajuta oamenii străzii. Ca să aibă un loc unde să stea și să nu mai stea în frigul ăsta din ploi. Aș mai vrea să reconstruiesc casele care sunt vandalizate și abandonate și să nu le las acolo, să le fac mai frumoase și chiar să fie un loc unde se poate trăi. Și aș moderniza și infrastructură. Fratele meu face o oră să ajungă la școala lui, dar dacă ar exista un tren care să treacă peste tot traficul și acel tren să nu aibă multe opriri, doar puține, ar ajunge de la punctul A la punctul B foarte repede.
Le-aș spune politicienilor să curețe Bucureștiul, pentru că acum arată murdar în multe locuri, mai ales în centru. Sunt gunoaie peste tot și chiar nu-mi place asta. Să recicleze mai mult.
„Eu dacă aș fi președinte m-aș ocupa în primul rând de școli”
Mădălina are 12 ani, locuiește în Baia Sprie (un oraș din județul Maramureș cu sub 17.00 de locuitori). În timpul liber îi place să asculte muzică „ușoară, cum ar veni” și să facă handbal.
Când aud politică îmi vin în cap alegeri. Trebuie să vedem cine are mai multe voturi și așa mai departe. Nu pot să zic că-i ceva rău, dar nici bun. E ciudat. Sunt mai multe persoane care candidează și poate că unii au o altfel de perspectivă, și nu știm dacă nouă ne place sau nu.
Ca să votez un politician ar trebui în primul rând să satisfacă nevoile cetățenilor. Să aibă grijă de oraș: să se strângă gunoaiele, să se demoleze casele vechi care stau să cadă, nu mai sunt locuibile, să renoveze blocurile și să facă ca persoanele din blocuri să fie respectuoase. Să respecte cerințele persoanelor care cer o anume schimbare.
Nu cred că e important ca copiii să fie interesați de politică. Pentru că la copii li se pare o joacă toată politica și pe ei nu-i prea interesează aspectul ăsta. Dar cred că ar fi bine ca în unele părți politicienii să îi întrebe și pe copii ce cred: când vine vorba de grădinițe, școli, parcuri. De exemplu, în legătură cu băile de la școală și la cum se curăță, aș vrea să fie mai curate. Uneori sunt copii care iau toată hârtia igienică și nu mai rămâne pentru restul.
Eu dacă aș fi președinte m-aș ocupa în primul rând de școli, renovarea de băi, clase, aparatură, tot. În sălile de informatică să punem niște calculatoare noi, proiectoare, tot ce trebuie. În clase să se schimbe băncile, să fie mai noi, mai curate, scaunele, tăblile. Pe hol nu prea îi nevoie de schimbare, geamurile, atâta tot.
După aceea aș izola casele și blocurile, le-aș da un pic de culoare. Ar fi portocalii, galbene, verzi, deschise, gri, albe. După aceea m-aș ocupa de partea de natură, parcuri, păduri, râuri. Parcurile să fie mai stabile. Foarte multe locuri de joacă sunt făcute din lemn și poate unele lemne nu mai sunt așa bune. Să fie mai multe leagăne. Mizeria să fie strânsă, copacii să nu fie tăiați, nici florile. Dacă locurile de joacă ar fi mai curate aș sta mai mult în ele și aș încerca mult mai multe lucruri noi, dacă ar fi să fie.
Mesajul meu pentru politicieni ar fi să se gândească un pic la persoanele care vor să facă țara asta mai bună și să ia decizii mult mai bune.
„Să fie o lege care să ducă la închisoare oamenii care fac rău intenționat animalelor”
Antonia are 12 ani e în clasa a VI-a în București și îi place să deseneze, să practice aikido sau sport în general și să citească. Horror și thriller, mai ales, dar nu o deranjează nici alte genuri literare.
Când aud de politică mă gândesc la oamenii care au grijă de țară. Mi se pare complicată, dar necesară. Aud despre asta la știri și la părinții mei. Pe telefon îmi mai apar reclame despre vot sau ceva despre partide pe social media. Mai ales postări de conștientizare despre vot pe Instagram, niște reel-uri și atât. Nu mi-am prea bătut capul cu ele, având în vedere că și așa nu pot să votez.
Nu-s nerăbdătoare să votez, dar nici nu mă deranjează. Sunt indiferentă. Cred că de la 16 ani în sus, da, politicienii ar trebui să ia mai mult în calcul părerea tinerilor, dar altfel, copiii nu cred că sunt destul de conștienți de ce zic sau ce sfaturi dau. De la 16 ani în sus, pot fi și tinerii întrebați de subiecte care să-i intereseze.
Cred că tinerii ar trebui să învețe despre politică pe la liceu: ce este politica, ce rol are fiecare om din politică, ministru prim-ministru și asta. De ce ne afectează ca și chestii de genul acesta.
Dacă aș fi mâine președinte aș încerca să măresc salarile profesorilor, într-o perioadă de încercare. Să vedem, dacă au primit ce au vrut, o să-și facă treaba mai bine sau nu? Dacă majoritatea dintre profesori nu își fac treaba mai bine, salarile să revină cum a fost la început.
Pe lângă că n-au respect, majoritatea profesorilor tot întrerup predarea ca să vorbească despre chestii care n-au legătură nici cu ora și, mai rău, cu elevii. De exemplu, profa de română la un moment dat să încerce să ghicească cărui băiat din clasă îi place de care fată. Și asta nu mi se pare ok. Profa mea de TIC și tehnologie urlă la noi să ne ținem mâinile la spate, să nu respirăm, nu ne lasă să mergem la baie, nu ne lasă să bem apă, nu ne lasă să tușim, nu ne lasă să facem nimic.
Dacă profesorii și-ar face destul de bine treaba la ore, nu cred că ar fi nevoie de teme. Deja învățăm la școală, acasă ar trebui să fie timpul liber. Dacă tot ce facem este să învățăm și acasă și la școală, de-aia unii copii fie nu au ei respect față de profesori fie nu au interes pentru școală.
Astfel, ca președinte aș zice ca orice persoană care are situația financiară și nu are alergii la animale ar trebui să adopte un animal. Sau măcar să fie o lege care să ducă la închisoare oamenii care fac rău intenționat animalelor.
Și probabil aș face ceva legat de economie, pentru că am impresia că cresc prețurile și asta nu e un lucru chiar bun. Un covrig era 50 de bani la un moment dat. Acum e 3 lei.
Mesajul meu pentru politicieni ar fi să fie mai inteligenți sau mai atenți sau mai grijulii.
„Mă interesează politica. Până la urmă, e vorba de țara în care locuiesc”
Eric are 14 ani, locuiește în București și îi place să joace fotbal și jocuri video (FIFA), să citească și să se uite la filme.
Când aud cuvântul „politică” mă gândesc la funcții politice. Președinte, parlamentari, prim-ministru, și la forme de guvernământ. Uneori mai vorbesc cu prietenii, mai aud și la știri și de la părinți despre asta. Acum, cu prietenii, am vorbit despre alegerile locale, cine sperăm să câștige – adică cine a câștigat, Nicușor Dan. Am vrut să câștige el pentru că părinții mei au votat cu el și pentru că e cel mai puțin corupt.
Când o să vină timpul să votez o să votez. Dar nu este ceva care mă face să fiu extaziat. Dar cred că este bine că cetățenii pot vota. Este o caracteristică a democrației și putem să votăm pe cei care vor să ne reprezinte țara.
Ca să votez cu un politician ar trebui să aibă un istoric fără vreun fel de act de corupție. Sau fără vreo suspiciune. Ar trebui ca în celelalte funcții să fi fost bun, sincer, să fi făcut ceva ca lumea. Și să fie bine educat.
Politicienii noștri se potrivesc mai puțin pe modelul ăsta. De USR nu prea am mai auzit în ultima perioadă, dar erau unii dintre cei mai puțin corupți, din câte știu. AUR nu sunt buni, sunt corupți. Și nu îmi inspiră încredere. PNL erau mai puțin corupți înainte, dar în ultima vreme nu mai sunt nici ei atât de buni. Și s-au și aliat cu PSD.
Mă interesează politica. Până la urmă, e vorba de țara în care locuiesc și, prin urmare, de viața pe care o ducem. Cred că e important pentru tineri să fie interesați de politică, pentru că unii dintre ei o să devină și ei politicieni și o să conducă la un moment dat țara. Eu zic că interesul ăsta pentru politică ar trebui să vină de la sine. Dacă ești interesat de asta, foarte bine, poți să încerci să faci asta și să devii cineva care ajută comunitatea.
Nu mi se pare ok să se reducă vârsta de votare la 16 ani. Mulți minori nu sunt destul de maturi pentru a face decizii de calibrul acesta, atât de importante.
Nu cred nici că e neapărat nevoie ca politicienii să asculte mai mult copiii. Copiii sunt protejați de părinți și nu știu cum este viața reală până când devin ei adulți și trebuie să se întrețină.
Dacă aș fi președinte mâine, aș încerca să reduc prețurile pentru că sunt scumpe. Inflația este măricică, nu foarte mare, ca în Turcia, de exemplu, dar nu e nici cea mai mică. Aș creea drumuri mai bune. Aș investi în crearea unor medii mai bune în spațiile defavorizate, comunele și satele și zonele defavorizate. Ar fi în primul rând mai multe magazine, pentru mai multe provizii, un nivel de educație mai bună și mai multe instituții bancare. Și dacă ar fi adăugate instituții bancare, am putea adăuga și alte instituții și să existe mai multe slujbe. Și am putea să mai cultivăm mai multe lucruri pe care să le exportăm și să obținem bani. Avem deja floarea-soarelui și rapiță. Dar am putea cultiva mai mult. Sau orz.
Aș îmbunătăți și transportul public. De exemplu, șinele de tramvai. Dacă ar fi de mai mare calitate, în timpul căldurii nu s-ar mai desprinde. Am mai pierdut timp pentru că ar trebui să merg pe jos, pentu că au sărit șinele din cauza căldurii. Aș pune mai multe multe tramvaie, modele mai noi.
Mesajul meu pentru politicieni ar fi să-și aducă aminte că slujba de politician este de a face viața cetățenilor mai ușoară și mai bună și nu de a obține ei mai mulți bani.
Fotografiile sunt preluate de pe Arhiva Fortepan.