Media&digital / Jurnalism

Chestionar cultural: Jon Mooallem

De Jon Mooallem

Publicat pe 12 octombrie 2016

Vine Power of Storytelling, ediția a șasea, pe 14 și 15 octombrie la Hotelul Pullman, de la World Trade Center-ul bucureștean. Știm că vin să ne vorbească poeți și jurnaliști, ilustratori și muzicieni. Îi frecventăm și-i ascultăm, dar ne-ar plăcea să știm ce le place. Ce-i mișcă? Ce-au mai citit și le-a plăcut în ultima vreme? Ce-și amintesc de când erau mici? Câțiva dintre vorbitorii de la ediția de anul acesta a Power of Storytelling au acceptat să ne răspundă la întrebările din acest chestionar, evident inspirat de cel al lui Proust.

Jon Mooallem scrie demult pentru The New York Times Magazine, a vorbit la TED și mai contribuie la Wired și This American Life. A scris o carte intitulată Wild Ones: A Sometimes Dismaying Weirdly Reassuring Story About Looking at People Looking at Animals in America [Sălbaticii: O poveste uneori dezamăgitoare, dar ciudat de reconfortantă despre cum privim oamenii care privesc animalele în America] - cea mai bună carte din 2013, după părerea The New York Times Book Review și The New Yorker. Descoperă povești stranii, care au de a face adeseori cu animalele, banii și moartea. Poți să-ți faci o idee despre cum scrie pe site-ul lui.

Ce citești acum? De ce?

Recitesc cartea lui Brendan Koerner The Skies Belong to Us [Cerurile sunt ale noastre], povestea unui cuplu de tineri care-au deturnat un avion, în „epoca de aur a deturnărilor” din anii ’70. O recitesc pentru că mă pregătesc să-mi încep propriul proiect istoric și vreau să mă uit mai cu atenție la modurile în care i-a reușit lui Brendan capodopera asta.

Ce vezi pe fereastră?

Cedri. Arțari. Ierburi înalte. Ferigi. Bușteni.

Care-i cea mai frumoasă excursie în care-ai fost când erai mic?

Am fost la Tokyo când aveam șase ani. Tata copilărise acolo. Toate magazinele aveau uși glisante electronice – noi încă n-aveam așa ceva în State, așa că m-am simțit de parcă mă plimbam prin Star Trek. Asta-i cam tot ce-am înțeles eu din excursia aia.

Care-s cele mai bune trei chestii pe care le-ai descoperit vara asta?

Am descoperit un mic iaz mai în jos pe strada mea, despre care nu știam că-i acolo.

Am descoperit o loțiune analgezică cu marijuana care te face să te simți bine.

Am descoperit un craniu minuscul în noroi.

Care-i cea mai bună melodie pe care să-ți faci bagajele și să pleci?

Razor Face, a lui Elton John. E cel mai bun cântec pe care să ieși din orice cameră, punct. Sunt convins de asta și-s convins de ani de zile.

Pe cine admiri cel mai mult și de ce, dintre persoanele în viață?

E un clișeu să zic că mama, dar: mama. O doamnă foarte tare.

Ce ai la numărul 3 pe lista de chestii pe care vrei să le faci o dată-n viață?

Să candidez pentru guvernul local.

Care-i cuvântul tău preferat?

Nu m-am gândit niciodată c-aș avea vreunul. Folosesc excesiv cuvântul increasingly, (en. „tot mai mult”), deci bănuiesc că ăsta-i preferatul meu, așa cum heroina e preferata dependentului.

Pe cine ai invita la o cină ideală?

Thomas Jefferson, un om de Neanderthal și Muhammad Ali.

Cine-ar regiza filmul făcut după biografia ta și de ce?

Werner Herzog. Ar fi amuzant să văd tot ce prețuiesc reformulat în ceva cu desăvârșire și în mod glorios lipsit de sens.

***

Întrebări: Luiza Vasiliu și Ioana Pelehatăi

Facilitare: Ioana Burtea

Traducerea din limba engleză: Ioana Pelehatăi

Ilustrații: Ioana Șopov

12 octombrie 2016, Publicat în Intră la idei / Media&digital /

Text de

  • Jon MooallemJon Mooallem

    Scrie la New York Times, a scris Wild Ones: A Sometimes Dismaying Weirdly Reassuring Story About Looking at People Looking at Animals in America și colaborează cu Wired și This American Life.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK