Arte vizuale / Ilustrație

Cămăruța cu desene

De Vlad Odobescu

Publicat pe 20 mai 2016

E sâmbătă după-amiază și în curtea localului A3, pe strada Pictor Arthur Verona, se întâmplă să vină un nor, să toarne, iar în timpul ăsta să iasă soarele și lumina să rămână așa, nemaipomenit de plină. Înăuntru, gălbeneala asta cu ploaie se împrăștie peste pereți îmbrăcați în postere cu sfinți desculți și urși panda roșii, umerașe cu tricouri, mese cu benzi desenate, insigne, șosete, figurine și abțibilduri cu monștri. Îndeplinim toate condițiile ca să ieșim un pic din București; dar nu de tot, ci numai cât să dăm de un pic de culoare. 

E primul târg în care unii dintre cei mai mișto ilustratori care muncesc și trăiesc în România s-au adunat de capul lor ca să-și prezinte și să-și vândă creațiile. Se învârt pe-aici oameni cu pseudonime și beri în mână: Sorina Vazelina, Kitra și Miloš Jovanović. Evenimentul se cheamă Buy Bye - Underground illustration market și a fost ideea lui Andy “Sinboy” Luke, pe care o să-l tot vedeți și pe la noi pe Scena9, pentru că e unul dintre ilustratorii noștri oficiali. 

Andy se cam săturase să-și pună taraba printre hăinuțe și mărgelele de la târgurile de toate zilele și să nu vândă mai nimic. Așa că a chemat lumea să coboare de pe Facebook în locșorul ăsta, să se vadă dincolo de poze și like-uri; și uite că o parte au venit. Ar vrea să facă în fiecare lună câte un târg. Îl întreb dacă există piață pentru ilustrații și zice că nu încă: „Se creează o piață. E un pic lentă zona asta, și aș vrea să motivez lumea care desenează”. 

Grafica are o soartă complicată la noi. Într-o istorie a benzii desenate românești - cam cea mai vizibilă formă de grafică - Sorina Vazelina a ilustrat principalele momente ale genului: de la Haplea până la Cutezătorii, apoi la mica explozie de reviste de la începutul anilor ‘90, cu revenirea veteranilor și cu experimentele noii generații. Atunci au început să apară Hardcomics, ziarul Aooleu sau revista Sefeu. Unele proiecte faine au murit înainte de vreme, chiar dacă nu duceau lipsă de idei, altele au rezistat. A început să se țină și un Salon European de Bandă Desenată, plus tot felul de expoziții. În prezent, puține publicații mainstream - spre deloc - pun în pagină desene. După cum scrie Sorina, „multă lume crede și azi că B.D.-ul e o treabă pentru copii, limitată la povești cu supereroi sau cu animăluțe drăguțe”. 

Kitra știe clar că lumea n-o să se îngrămădească la desene, dacă nu fac artiștii pe dracu-n patru ca să iasă nițel în față. „Trebuie să creștem o cultură, prin evenimente și expoziții”. Până una-alta, a vândut azi și printuri, și tricouri. În jur, vizitatorii scotocesc prin mormane de stickere cu personaje cu cap pătrat care fumează și pisici mov. Afară nu mai plouă, iar culorile și liniile dinăuntru se încheagă într-un desen mai mare decât cămăruța asta. Pereții lumii ar fi mai suportabili dacă ar găzdui ilustrații.

Stickere la ofertă

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK