Film / Generația 9

Despre milițieni și hohote de râs - interviu cu actorul Corneliu Ulici

De Ruxandra Cosma

Publicat pe 4 august 2017

Comrade Detective (aka Tovarășul milițian) e un serial românesc de propagandă din anii ‘80. Ba nu. Comrade Detective e un serial filmat în zilele noastre post-revoluționare, ca și cum ar fi un produs anti-capitalist al României ceaușiste. Capodopera e lost & then found de actorul Channing Tatum, care-o dublează în engleză împreună cu o gașcă de all star-uri de la Hollywood. Și, iată, o dă pe Amazon Prime.

Premiera mondială e vineri, 4 august, iar personajele principale sunt jucate de Florin Piersic Jr și Corneliu Ulici, doi milițieni în căutărea unui asasin cu masca lui Ronald Reagan pe față, sinistru ucigător de idealuri comuniste. GQ zice că se râde mult la comedia asta în 6 episoade, Channing Tatum spune că actorii români sunt atât de buni, încât nu i-a prea venit să-i dubleze. Dar convenția e convenție, așa că serialul e dublat în engleză (inclusiv de, oh, Chloë Sevigny!) și fiecare episod începe cu un intro în care Tatum și Jon Ronson (tipul care-a scris Testul psihopatului și Umilirea publică) discută despre cum acest serial românesc din anii ‘80 e un clasic al genului, preferatul lui Stanley Kubrik. Hahaa. Cic-ar fi vorba despre cum lucrează propaganda, despre cum se consolidează imaginea străinului și despre eterna luptă dintre comunism și capitalism.

Până o s-ajungă serialul și la noi, că deocamdată e disponibil doar  în SUA, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă, l-am luat la întrebări pe Corneliu Ulici, tânărul milițian care face echipă cu milițianul ceva mai matur, jucat de Florin Piersic Jr. Corneliu nu era în București, așa că i-am trimis întrebările pe mail. Enjoy. (Luiza Vasiliu)

Unde ești acum?

La Tuzla, pe plajă.

Ce vezi pe fereastră?

Pe fereastră văd plaja și marea, pescaruși, cormorani, și puțin mai devreme, răsăritul.

Există vreun detaliu în jurul tău care să te ducă cu gândul la universul serialului „Comrade Detective”? 

Da, mobilierul rulotei mele, care datează din perioada aia și pe care mi l-am luat în urmă cu câteva luni, din banii de la film.

Te uiţi la seriale?

În general nu mă uit la seriale, dar, din când în când sunt prins în capcană de câte unul. Așa am ajuns să văd primul sezon din Prison Break, toate episoadele, unul după altul, până a doua zi la prânz. La fel și Breaking Bad, Suits și, desigur, Game of Thrones.

Ai 34 de ani şi ai ajuns să joci într-o coproducţie a două studiouri americane importante: Amazon şi A24. Care e povestea din spate?

Am fost chemat sa dau o probă la una dintre agențiile de casting la care sunt înscris. Am dat proba si bănuiesc că le-a plăcut de mine, că m-au chemat să mai dau o probă pentru un alt personaj, adică pentru Iosif Baciu. Am rămas doi actori în cursa finală pentru rol și au făcut o serie de combinații cu celelalte personaje ca să vadă cum ne potrivim.

Povestea e cât se poate de simplă și naturală și e minunată așa.

Ulici și Florin Piersic Jr., © A24

Ce știai despre serial înainte să te apuci de filmare? Cum ți s-a părut premisa lui, a filmului de propagandă pierdut și recuperat?

Știam exact ce știți și voi până în acest moment. Că va fi o comedie, genul serial polițist, care va avea ca protagoniști doi milițieni în România comunistă și care va fi dublat în limba engleză, iar una dintre cele două voci va fi a lui Channing Tatum.

Cum a apărut ideea unui serial plasat în România comunistă? 

Cred ca le place zona de Est a Europei. Probabil găsesc în România un teren de „joacă” foarte bun, exotic, cu nenumărate posibilități. Cred că va plăcea publicului indiferent de generația din care face parte. Este o comedie presărată și cu poante subtile, și cu unele foarte evidente, nu sunt neapărat genul de „inside jokes” care să limiteze impactul la o anumită categorie de oameni.

Unde au avut loc filmările?   

Filmările au avut loc în București, Constanța și pe platourile Castel Film.

Care a fost cel mai greu moment de la filmări?

Au existat mai multe momente grele. Pentru mine, au fost legate de frig, ploaie sau evadarea din autobuzul în flăcări. Însă, dacă ar fi să numesc un singur moment, probabil aș spune că ultima zi-noapte și dimineață de filmare au fost foarte frumoase, dar grele. A fost o zi de filmare lungă, a fost cu efort, cu frig, cu oboseală acumulată, iar ultima secvență avea loc în mașină, la căldură. Îți dai seama ce provocare!:) 

Căpitanul începea cu un discurs moralizator, iar noi îl ascultam, apoi eu aveam o replică. Efectiv adormeam între replici, dar, în mod inexplicabil, mă trezeam fix înainte să-mi vină rândul. 

Ne amuzăm foarte tare, eu și Florin, când ne amintim de scena asta. 

Ulici și Florin Piersic Jr., © Castel Film

Actorii români au contribuit cu input-ul lor la scenariu?

Am colaborat foarte bine cu Rhys [Thomas] - regizorul și cei doi scenariști, Brian [Gatewood] și Alex [Tanaka] , au avut deschidere totală față de propunerile noastre, însă filmul nu-și propune să redea fidel acea perioadă, așa că sunt lucruri care nu sunt neapărat specifice comunismului, însă care funcționează foarte bine în economia poveștii și a situațiilor. 

Cum ți-ai făcut documentarea pentru rol? Ai vorbit cu milițieni, te-ai uitat la filmele lui Nicolaescu?

Am 34 de ani și încă multe amintiri din comunism și am început să-mi răscolesc memoria după senzații, mirosuri, curiozități și nelămuriri din acea perioadă. Am ascultat cântece patriotice și m-am uitat la înregistrări cu congresele De asemenea, mi-au fost de foarte mare ajutor sesiunile de pregătire si discuțiile cu buna mea prietenă și colegă actriță, Ana Popescu. Ea mi-a fost coach și împreună cu ea am construit baza personajului și a situațiilor importante.

Rolul din serialul ăsta și toată munca ta cu restul echipei te-au ajutat în vreun fel să-ţi formezi o imagine mai clară despre cum se trăia atunci?

În primă fază, am crezut că nu voi avea nicio revelație, că știu despre ce e vorba, auzind atât de multe povești despre asta, încât nimic nu mă mai poate surprinde. A fost atat de bine realizat filmul ăsta din punctul de vedere al scenografiei, costumelor, textului, încât mi-am schimbat . părerea. M-am simțit acolo. În multe scene, am avut senzația de călătorie în timp.  

Ce are neobişnuit acest milițian din România anilor ‘80?

Nu fumează.

Spahiu, © Castel Film

Cum se completează unul pe celălalt, în serial, cei doi milițieni: Gregor Anghel şi Iosef Baciu?

Gregor e foc, iar Iosef (personajul meu) e un râu de munte. Unde nu reușesc să ajungă pasiunea și determinarea lui Gregor, pătrund lent, dar sigur, răbdarea și dibăcia lui Iosef.

Cum a fost să joci alături de Florin Piersic Jr? Vă ştiaţi de dinainte?

Ne știam din vedere, dar nu ne cunoșteam și nici nu avuseserăm ocazia să lucrăm împreună înainte.

Eu zic că ne-am potrivit perfect. Sper că și el crede asta. Florin e un actor generos, iar eu sunt la început de drum. E mereu binedispus. N-am avut certuri sau orgolii, ci doar lucru în echipă și foarte multe momente de râs până la lacrimi. L-am simțit chiar ca un partener polițist despre care ești sigur că-ți ține spatele.

Suntem prieteni acum și pentru mine asta este una dintre cele mai mari recompense ale acestui proiect.

Ulici și Florin Piersic Jr., © Castel Film

Cum e să joci știind că vocea ta nu o să apară pe varianta finală? 

Am lucrat ca și cum n-ar fi fost vorba de vreun dublaj. N-am făcut niciun fel de concesie la calitate. Am acceptat ideea dublajului ca fiind parte esențială a proiectului în totalitatea sa. Actorii americani au făcut o treabă extraordinară.

Cu ce crezi c-o să rămână oamenii după primul sezon?

Nu știu. Probabil stupoarea că au văzut un film românesc dublat în engleză și nu se așteptau să le și placă.

Cât de important crezi că e rolul ăsta pentru cariera ta?

E rolul cu cea mai mare vizibilitate de până acum și îmi aduce o mare satisfacție. Am văzut zilele trecute tot sezonul și sunt mulțumit de ce am făcut și bucuros de atenția acordată până acum proiectului. De asemenea, sunt conștient că e o etapă, o stație în „călătoria’’ mea și primesc cu bucurie ce o să vină, fără să-mi fac iluzii sau planuri. Știu cine sunt. Nu simt nevoia să dovedesc nimic nimănui și nici nu-mi doresc faimă sau celebritate. E limpede că m-ar bucura să însemne o ușă deschisă către alte proiecte, însă nu mă amăgesc. Trăiesc momentul.

Acum, că ai terminat de răspuns la întrebări, cum îţi continui ziua?

Zbor. Plecăm la Los Angeles, la premieră.

via GIPHY

4 august 2017, Publicat în Arte / Film /

Text de

  • Ruxandra CosmaRuxandra Cosma

    Studentă la jurnalism. După primul interviu care i-a ieşit bine, își poartă entuziasmul la vedere. 


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK