Arte vizuale / Protest

Lumea de azi, văzută de Dan Perjovschi

De Andra Matzal

Publicat pe 14 februarie 2017

Pe fondul unei crize politice și sociale din ce în ce mai tulbure,  ne lovește în față un val din ce în ce mai puternic de rasism, xenofobie și extremism, venit la pachet cu încălcarea unor drepturi de bază ale omului. Potrivit Human Rights Watch, ultimii ani au dus o creștere periculoasă a populismului în țările occidentale, iar recenta victorie a lui Trump și creșterea în sondaje a unor candidați vestici extremiști confirmă din plin tendința.

POPULÍSM s. n. Atitudine social-politică, adesea conjuncturală sau demagogică, urmărind câștigarea simpatiei populare. – Din fr. populisme. (sursa: Dexonline)

„În acest cazan de nemulțumire generală, anumiți politicieni prosperă și chiar câștigă putere afirmând că drepturile omului îi protejează doar pe suspecții de terorism și pe cei care solicită azi politic, cu prețul siguranței, bunăstării economice și preferințelor culturale ale presupusei majorități. Țapii ispășitori sunt refugiații, comunitățile de imigranți și minoritățile. Adevărul este adesea o victimă colaterală”, arată Human Rights Watch.

Organizația Expert Forum  a prezentat azi la București cel mai nou raport anual, „Populismul 2.0 și renașterea alternativelor”. „Va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul stat de drept pe care îl presupune, dacă ea slăbeşte în Vest sub asalturi populiste?” e una din întrebările pe care le ridică acest raport. 

L-am invitat pe artistul Dan Perjovschi să share-uiască prezentarea pe care ar fi trebuit s-o susțină o în cadrul evenimentului. Vă propunem să vedeți cum arată pe scurt lumea agitată de azi, văzută de Perjovschi, ale cărui lucrări alcătuiesc live o hartă a celor mai importante probleme și întrebări care ne dau bătăi de cap. 

(Folosiți cu încredere săgețile din josul slide-urilor, pentru a naviga.)

14 februarie 2017, Publicat în Arte / Arte vizuale /

Text de

  • Andra MatzalAndra Matzal

    Editor. Jurnalistă multitasking, mamă, navetistă. Mai multe despre Andra, aici. O găsiți la andra@scena9.ro.

     


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK