Recomandări / Cinema

10+ colecții de filme ca să vă faceți super-cinema de casă

De Scena9

Publicat pe 28 martie 2020

Cât #stămacasă, dacă reușim să mai scoatem capul din știri și să dăm gata toată lista de task-uri, avem șansa să devenim cinefili până trece carantina. Sau să vedem toate filmele pe care le-am amânat până acum și să descoperim cât de mult se întinde cine-universul în afara canalelor TV și a celor mai populare platforme de streaming

Am făcut o listă în care încap colecții de filme care au lansat oferte generoase și au scăzut prețul abonamentelor pe timp de pandemie sau și-au împărtășit gratuit o parte din titluri. Am adăugat câteva surse mai bine ascunse prin cotloanele internetului și câteva filme pe care le-au distribuit la liber chiar autorii lor. Rezultatul: un program uriaș pentru cinema de casă, din care vă puteți alege filme premiate sau clasice, hituri independente pe care le-ați ratat când au rulat în oraș, filme românești din mai toate epocile, titluri rare și mici cine-bijuterii care-și așteaptă pivitorul potrivit. Lor li se adaugă o selecție excelentă și variată de documentare, de la investigații ascuțite și radiografii sociale, la experimente poetice. Rezultatul: material destul cât să ne facem fiecare propriul festival de apartament. 

Eastern European Movies Online

Ce găsiți: filme est-europene premiate
Cât costă: 5 euro / lună
Subtitrări: o mulțime de limbi, printre care și română

O colecție foarte bine îngrijită de filme făcute din anii ‘70 și până în zilele noastre, în zece țări, dintre care două deja nu mai există (Cehoslovacia și Yugoslavia). România e și ea prezentă, cu o selecție de aproape 20 de titluri, care începe de la Pădurea spânzuraților, care i-a adus lui Liviu Ciulei un premiu la Cannes în 1965, trece prin fabuloasa comedie fantasy a lui Alexandru Tatos, Secretul armei secrete (1988), și se termină la Aferim! (2015), al lui Radu Jude. Dar cel mai mult merită să ne aventurăm printre filmele pe care nu ajung în cinemaurile de la noi și nici pe canalele mainstream, producții din Ucraina, Lituania, Estonia & co. 

Dacă v-ați deschis pofta de explorat filme din afara Occidentului, încercați și Soviet and Russian Movies Online, un proiect înrudit, cu filme sovietice și rusești din anii ‘20, până în anii ‘90. 

Recomandare: Selecția de SF-uri est-europene e o delicatesă. Puteți începe cu seria World on a Wire (1973) a lui Rainer Werner Fassbinder, pe bază de conspirații și lumi virtuale.

International Documentary Film Festival Amsterdam

Ce găsiți: 300 de filme documentare din mai toată lumea
Cât costă: gratuit
Subtitrări: engleză 

IDFA este unul dintre cele mai puternice festivaluri de documentar din lume, iar în contextul pandemiei a pus la liber 300 dintre filmele selecționate de-a lungul timpului. Un moment care nu trebuie ratat, fiindcă de obicei documentarele sunt greu de găsit, dacă nu chiar inaccesibile în afara circuitului de festival. Oferta (prin care vă puteți orienta după mai multe criterii de căutare) e foarte variată, de la o co-producție Siria-Danemarca despre o păpușa Barbie musulmană, până la povestea a patru poeți care au cunoscut pe pielea lor regimuri dictatoriale (printre ei, și Mircea Dinescu). 

Recomandare: Gatekeeper (2016), r. Yung Chang, Canada-SUA, povestea unui bătrânel japonez, fost detectiv, care încearcă să oprească oamenii de la sinucidere.

TIFF Unlimited

Ce găsiți: filme premiate, de artă, experimentale și clasice
Cât costă: 6, 74 dolari / lună (primele două săptămâni gratuite)
Subtitrări: engleză, română

Dacă ți-ai propus să mergi mereu la Transilvania International Film Festival la Cluj sau dacă niciodată n-ai prins toate filmele pe care le-ai trecut conștiincios pe listă, atunci ai nimerit în locul potrivit. Tot acolo ai nimerit și dacă te-ai plictisit de filme pe formule standard și ai chef să-ți mai antrenezi curiozitatea. Fiindcă e un mostrar excelent de diversitate cinematografică, atent pus la punct de organizatorii celui mai important festival de film din România. Găsiți ficțiune și documentar, titluri românești și străine, nume noi și regizori celebri, de la Gaspar Noé, Paolo Sorrentino, Lars Von Trier sau Andrzej Wajda, la Ken Loach și Abdellatif Kechiche.

Recomandare: Fără iubire / Loveless (2018), r. Andrey Zvyagintsev, Rusia, Franța, Germania, Belgia, un film intens despre ostilitatea pe care divorțul o îmbibă într-un apartament de oraș rusesc, până când copilul celor doi soți dispare. A primit Premiul Juriului la Cannes în 2017. 

MUBI

Ce găsești: filme rare, de autor, indie, experimentale
Cât costă: 1 euro / 3 luni
Subtitrări: MUBI este disponibil și în română

MUBI e deja un loc clasic de întâlnire pentru căutătorii de filme de autor, din afara circuitului comercial - nu degeaba se prezintă drept „cea mai mare comunitate de cinefili din lume” (cu aproape zece milioane de membri). În perioada pandemiei, MUBI vine cu o ofertă imposibil de refuzat: un euro pentru trei luni, în care aveți la dispoziție câteva zeci dintre cele mai bune filme ale lumii. Mai mult, filmele sunt organizate în programe diferite, care se schimbă foarte des și fac loc altora noi, grupate în funcție de regizori, teme & co. Dintre secțiunile la zi, avem filme proaspăt aterizate de la Berlinale, un mic elogiu al vulgarității și o călătorie în cinemaul indian.

Recomandare: Whale Valley (2013), r. Guðmundur Arnar Guðmundsson, Danemarca-Islanda, numai bun de sezon: urmărește viața de zi cu zi a doi frați care trăiesc într-un loc izolat, din Islanda rurală. 

Bad Unicorn

Ce găsiți: 8 filme bine alese care-au trecut prin cinema
Cât costă: 3 dolari / film
Subtitrări: română

Câteva dintre filmele distribuite în România de Bad Unicorn pot fi închiriate pentru vizionare pe Vimeo. Deși sunt puține titluri, sunt foarte diverse și, cel mai important, funcționează ca punct ochit, punct lovit: au fost prezente în festivaluri, au încasat admirația criticilor și bântuit mințile cinefililor. Printre ele se numără Păsările călătoare / Birds of Passage (2018), r. Cristina Gallego & Ciro Guerra, care-a trecut pe la Cannes și Oscaruri și despre care un critic de la Vulture a zis că-i jumate Nașul, jumate film etnografic, sau  Despre trup și suflet / On Body and Soul (2017), r. Ildikó Enyedi, o poveste suprarealistă de dragoste la abator. 

Recomandare: Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country (2017), r. Francis Lee, Marea Britanie, povestea întâlnirii dintre un tânăr cioban britanic și un muncitor imigrant din România (interpretat de Alec Secăreanu).

1000+ filme adunate de Open Culture

Ce găsiți: filme rare, clasice, indie, noir, documentare
Cât costă: gratuit
Subtitrări: engleză

Open Culture e întotdeauna o resursă de nădejde când vine vorba de cunoaștere liberă (apropo, vă îndemnăm că cutreierați cu încredere prin arhivele OC, cu înregistrări și documente rare, manuale și cărți gratuite, colecții de film și câte și mai câte). Cele 1150 de filme indexate sunt la rândul lor, în mare parte, rarități: primele exerciții de cinema făcute de regizori ca David Cronenberg, Cristopher Nolan sau Guillermo del Toro, pelicule istorice de la începutul secolului trecut, documentare de și despre artă (de la Bowie și Lynch, la cyberpunk și misterele cafelei). Una peste alta, Open Culture e ca un muzeu, dar care nu te ține departe de exponate, ci te invită să dai play.

Recomandare: Life in a Day (2011), r. Kevin Macdonald, Marea Britanie-SUA, un documentar colectiv, construit din zeci de mii de clipuri trimise de oameni din 192 de țări, cu scene de viață obișnuită surprinse într-o singură zi: 24 iulie 2010.

Cinepub

Ce găsești: filme românești
Cât costă: gratuit

Fără îndoială, Cinepub e cea mai bogată arhivă online de filme românești - scurt- și lungmetraje, filme de animație, documentare, experimentale. Selecția e foarte variată, iar în fiecare săptămână sunt adăugate titluri noi. Plimbându-vă printre titluri, o să fiți cu siguranță uimiți că există o mulțime de producții românești de care nu știați. Dincolo de autori și filme cunoscute (de la Poziția copilului al lui Călin Peter Netzer, la Moromeții lui Stere Gulea), Cinepub e o ocazie numai bună pentru descoperiri. 

Recomandare: Baloane de curcubeu (1982), r. Iosif Demian, o feerie dementă dintr-o cooperativă comunistă, cenzurată de regimul Ceaușescu și salvată ca prin minune după Revoluție. 

Frontline

Ce găsești: documentare și video-reportaje de investigație
Cât costă: gratuit
Subtitrări: engleză

Frontline, programul de jurnalism de investigație de la Public Broadcasting Service, adună zeci de materiale documentate zdravăn, despre unele dintre cele mai arzătoare subiecte ale societății. Chiar dacă focusul este America, foarte multe documentare au o privire mult mai largă - și tematică, și geografică (de la protestele din Hong Kong, la conflictele din Yemen). Așa că, în loc de filme de ficțiune polițiste, mai bine vă puneți la punct cu realitatea, de multe ori infinit mai palpitantă. 

Recomandare: Plastic Wars (2020), un documentar despre un moment crucial din istoria materialului care-a ajutat și poluat iremediabil planeta (apropo, dacă n-ați citit articolul ăsta despre plastic, e timpul s-o faceți). Cum arată viitorul plasticului și cine se bate pentru el?

ARTE

Ce găsești: documentare și video-reportaje despre artă, societate și știință
Cât costă: gratuit
Subtitrări: 6 limbi, printre care engleză și franceză

Colecția online de documentare și reportaje a rețelei de televiziune europene e un fel de enciclopedie: de la filosofie, arte și știință, până la probleme sociale și întrebări politice. Și dacă dintre portrete de artiști, reportaje despre inovații în tehnologie și călătorii prin colțuri îndepărtate ale lumii (un escapism numai bun pentru carantină), vreți să vă puneți la curent cu situația globală generată de COVID-19, Arte.tv a lansat zilele-astea o serie întreagă de materiale pe tema asta: de la scurte video-însemnări de jurnal pe axa LA-Veneția, până la cursa pentru găsirea vaccinului anti-coronavirus. 

Recomandare: Conspiracy Theories (2020), 30 de minute foarte educative pentru perioada pe care o traversăm: cum se propagă știrile false pe net și cum putem învăța să distigem informațiile reale de cele false?

Docuart

Ce găsești: documentare românești
Cât costă: gratuit

Docuart e una dintre extrem de puținele resurse unde se pot urmări documentare românești. Majoritatea celor din colecție au teme sociale sau istorice și sunt cu precădere din anii ‘90 și 2010. Printre autorii pe care-i găsiți aici sunt Alexandru Solomon (cu primele lui filme), Cornel Mihalache (cu documentare de televiziune), Florin Iepan (cu un scurtmetraj și documentarul lui cult despre decreței) și Thomas Ciulei (cu bijuteria Grațian).  Puse cap la cap, filmele de aici fac conturul general al unui puzzle despre societatea românească din ultimele trei decenii. 

Recomandare: Peste truda vieții, inima mea e o pasăre de foc cucerind universul (1978), r. Ovidiu Bose Pașină, un film de studenție al lui Pașintă, documentarist vizionar, dar dispărut prematur dintre noi, despre arta și muzica lui Mircea Florian.

Trei filme de Radu Jude

Cât costă: 3 dolari / film

Trei dintre filmele lui Radu Jude, unul dintre cei mai relevanți regizori români din zilele noastre, pot fi închiriate pe Vimeo: Aferim! (2015), singurul film despre sclavia romilor din România, Inimi cicatrizate (2016), o adaptare liberă după romanul lui Max Blecher, Țara moartă (2017), un documentar-eseu din imagini de arhivă despre fierberea antisemitismului din anii 30-40 și Holocaustul din România. 

Recomandare: Aferim! (2015), unul dintre cele mai bune filme românești din toate timpurile, e foarte potrivit de (re)văzut acum, când odată cu pandemia, rasismul revine în forță în spațiul public românesc.

Sahia Vintage

Ce găsești: filme documentare create de Studioul Sahia în România comunistă
Cât costă: gratuit

Sahia Vintage e o arhivă extrem de prețioasă, care a recuperat din producția studioului de film Sahia zeci de documentare din perioada socialistă. Colecția e ca o capsulă a timpului, pe care vă încurajăm s-o testați - am scris aici despre câteva posibile piste de pornire.

Bonus: două filme excelente, pe cont propriu

Homeland (Iraq Year Zero)(2015), r.  Abbas Fahdel, Irak (subtitrat în engleză)

partea I & partea a II-a 

Regizorul franco-irakian și-a pus la liber (timp de 2 săptămâni, începând din 21 martie) documentarul multipremiat, în care urmărește viața de zi cu zi familiei sale din Irak, înainte de invazia americană și în primele săptămâni de când armata SUA a ocupat Baghdadul. Sub nicio formă să nu-l ratați cât mai rămâne online: cinic vorbind, e momentul perfect să-l vedem, fiindcă arată cu o tandrețe uluitoare cum se pregătesc oamenii pentru un dezastru anunțat care le dă viețile peste cap. 

Buenos Aires al Pacifico (2018), r. Mariano Donoso, Argentina (subtitrat în engleză)

Documentarul lui Donoso e mai degrabă un poem în imagini, construit din multe straturi și cu multe ramificații. Pornind de la prima cale ferată care lega Argentina de Chile, unde ultimul tren a circulat cu mult timp în urmă, filmul vorbește despre timp, memorie, muncă și istorie. În cele 98 de minute sunt întrețesute din plin referințe și aluzii: aviz amatorilor de detectivistică într-ale culturii.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK