Foto / Arhivă

Fotografii pentru timpuri bizare

De Ioana Cîrlig

Publicat pe 17 iulie 2020

Fotografii au fost mereu în căutare de situații ieșite din comun, oameni cu povești deosebite, contraste, locuri atipice. În timp ce unele fotografii de acum 100 de ani au căpătat note absurde cu trecerea timpului și schimbarea fundamentală a modului în care trăim, altele au surprins oameni printr-o unicitate care nu e afectată de timp sau spațiu, așa cum sunt, de exemplu, personajele fotografiate de Diane Arbus. 

De când învățăm să trăim în condiții de pandemie, experiențe banale din viața de zi cu zi au început să-mi pară suprarealiste. Așa că m-am plimbat prin arhiva Shorpy și am colecționat câteva momente cu note de absurd din alte vieți, din alte vremuri. Shorpy are categoria savuroasă bizarre, sub care au adunat tot soiul de personaje cu un pas înaintea sau în afara timpului lor, momente mișto- stranii, amuzante sau triste. Sub tag-ul ăsta găsim căței îmbrăcați în costum de mire, un portret al lui Maud Stevens Wagner- prima femeie tatuator din America, polițiști care măsoară lungimea costumelor de baie pe o plajă, magicieni, pești gigantici și alte minuni. Lor le putem adăuga instantanee din viața noastră cotidiană, cu al căror absurd se vor delecta peste vreo sută de ani următoarele generații.

3o iunie 1922. Polițistul Bill Norton măsoară distanța dintre genunchi și costumul de baie în Washington, după ce ce a fost emis un decret care cerea ca costumele de baie să nu fie mai sus de 15 cm deasupra genunchiului. Arhiva Shorpy
23 august 1928. Echipa feminină de tir cu arcul din tabăra Greystone, St. Louis
1907- Maud Stevens Wagner (1877-1961)- artistă de circ și prima femeie tatuator cunoscută din America
1917- J. Reynolds face o acrobație pe acoperișul unei clădiri de pe 9th Street, New York
Septembrie 1923, Washington D.C. - testarea unei veste antiglonț
1891. Sequoia tăiat în Kings River Grove (acum Kings Canyon National Park), California
1936
Septembrie 1950- testarea unui nou tip de cască pentru jucătorii de fotbal american
1930- World's Poultry Congress din Londra
1920- Washington, Crăciun
Florida, circa 1905. Oliver, struțul vestit pentru că mergea la trap, fotografiat într-o fermă de struți din Jacksonville
1 aprilie 1910, pește-soare, California
1904, Detroit - fântână înghețată
1040, La plajă în Coney Island, fotografie de Weegee
Washington circa 1925. Școala de muzică Hendley-Kaspar
Martie 1936- furtună în Texas
17 iulie 2020, Publicat în Foto /

Text de

  • Ioana CîrligIoana Cîrlig

    Fotografă & Editor foto. Niciodată prea mult timp în același loc. O găsiți aici.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK