Foto / Documentar

FOTOREPORTAJ Milano în 13 portrete

De Adi Tudose

Publicat pe 21 iunie 2018

Adi Tudose, fotograf Scena9, a fost unul dintre cei 11 oameni selectați din toată lumea să ia parte la un masterclass ținut luna aceasta, în Milano, de Alex Majoli - un fotograf Magnum care a acoperit, printre altele, războiul din Iugoslavia, închiderea unui azil psihiatric din Grecia și filmările de la Mad Men. Adi s-a întors din Italia cu un eseu foto în care surprinde atmosfera umană din oraș și cu confirmarea că are o înclinație spre film, Majoli văzând în pozele lui ceva din Andrei Tarkovsky și Ingmar Bergman. 

Despre Milano, Adi spune că l-a simțit ca pe New York, un loc cu oameni din toată lumea care devenea din ce în ce mai gol pe măsură ce înaintai spre periferie. Totul era extrem de verde și de curat, dar cumva artificial, aveai senzația că nu se întâmplă nimic, că fiecare era cu treaba lui. Treaba lui Adi era să se plimbe prin Milano și să facă poze, ținând cont de una dintre temele masterclass-ului, care era concentrat pe ideea de transformare urbană. Și-a ales diversitate și oraș

I-a ieșit o poveste care ne invită să ne imaginăm ce vrem și care se numește „38”, la fel ca hotelul din pozele de mai jos. Programul a durat 19 zile, iar la final, participanții au făcut, împreună cu fotograful Magnum, o melodie care le-a însoțit prezentarea. „Fiecare cânta sau recita sau zicea ceva în limba lui”, spune Adi. „Eu am recitat din Lucian Blaga - Eu nu strivesc corola de minuni a lumii. M-am gândit la poezia asta pentru că îmi aduce aminte de cineva foarte drag, care nu mai e: profa de română cu care am făcut pregatire pentru Bac și căreia îi datorez tot.” (Ionuț Dulămiță)

*

„Urban Transformation” este un proiect al Magnum Photos, sprijinit de grupul BNL-BNP Paribas Group și realizat în colaborare cu Trienala de la Milano. A fost conceput și este curatoriat de ArtsFor_.

21 iunie 2018, Publicat în Foto /

Text de

  • Adi TudoseAdi Tudose

    Fotograf. Și-a tatuat pe braț o rățușcă super-erou.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK