Foto / Romania

FOTOREPORTAJ La colindat cu Pițărăii cu măști

De Ioana Cîrlig

Publicat pe 28 decembrie 2018

În comuna Padeș din județul Gorj se ține în ajunul Crăciunului obiceiul pițărăilor cu măști. Baieții între 16 și 30 de ani se costumează sus pe dealuri sau în peștera din apropiere și apoi coboară în sat la colindat.

Tradițional, măștile sunt făcute din blană de oaie și întruchipează moși și babe. Jos în sat îi așteaptă oamenii la porți cu biscuiți, turtă dulce, mere, nuci și țuică fiartă. Este un obicei arhaic, păstrat în diverse forme în județele Hunedoara, Mehedinți, Gorj, în Banat și în zona Văii Timocului din Serbia. În timp ce în majoritatea zonelor pițărăii sunt copiii mici care merg la colindat din zori, în comuna Padeș se păstrează obiceiul unic al pițărăilor cu măști. Fiecare sat are un stil diferit. Dacă tinerii din Călugăreni, de exemplu, încearcă să păstreze autenticitatea tradiției în toate detaliile, cetele din alte sate introduc și elemente contemporane, măști de plastic - de Spiderman sau Scarry Movie, costum de polițist sau de preot -, iar la hora de final se mai strecoară și câte o manea.

Colindătorii din satul Călugăreni s-au întâlnit dimineața la o cafea la magazinul din centru. Băieții au urcat dealul cu costumele în genți și în pungi. Sus au făcut focul pe care au pus vin la fiert, au ascultat muzică, au dat cu petrarde și au deschis două sticle de prosecco. Apoi și-au pus costumele și au coborât în sat. Nu trebuie să fie văzuți când se machează, intră în sat doar în pielea personajului. De ajunul ăsta a plouat și coborârea a fost grea, mai ales pentru cei cu opinci, pe care „aluneci de zici că-s sănii”. La prima casă din drumul lor îi așteaptă o familie cu masa pusă si cu boxa scoasă pe geam. Acolo fac o primă horă și iese o ceartă, tot pentru apărarea autenticității momentului: un tip fără mască vrea să participe, dar este dat afară și sfârșește cu geaca ruptă.

În Padeș, ca peste tot, lumea e plecată afară din țară. Pentru Crăciun, bărbații conduc mii de kilometri din Germania, Italia, Spania, cu portbagajele pline de Jack Daniel’s, Vecchia Romagna și prosecco. Petrecerea ține câteva zile iar la restaurant poți plăti și cu euro.

Video de Ioana Cîrlig și Marin Raica
28 decembrie 2018, Publicat în Foto /

Text de

  • Ioana CîrligIoana Cîrlig

    Fotografă & Editor foto. Niciodată prea mult timp în același loc. O găsiți aici.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK