În lume / America

„Dacă e nevoie să curgă sânge, o să curgă”. Am fost la o manifestație pro Trump în Arizona

De Delia Marinescu, Oana Țenter, Teodora Trifonova

Publicat pe 7 ianuarie 2021

În ziua în care Congresul Statelor Unite se reunea pentru a valida rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie, mii de susținători ai actualului locatar al Casei Albe s-au arătat dispuși să-i fie alături până la capăt.


Ieri a fost o zi istorică pentru America. Sute de susținători ai lui Donald Trump au pătruns cu forța în clădirea Congresului american din Washington, D.C, în ceea ce The Atlantic numește o lovitură de stat. Liderul republican din Senat, Mitch McConnel, a catalogat-o drept o „răscoală eșuată”. În Capitoliu avea loc ședința de numărare a voturilor Colegiului Electoral pentru validarea victoriei președintelui ales Joe Biden. 

Protestatarii au spart geamuri, s-au cățărat pe pereți și au atacat poliția cu substanțe chimice. Unii dintre ei purtau steagul confederat și simboluri naziste. FBI a dezamorsat două materiale pe care le suspecta a fi explozibile. O femeie neidentificată a fost împușcată fatal în Capitoliu și încă trei persoane – o femeie și doi bărbați – au murit după ce au suferit urgențe medicale. Peste 50 de protestatari au fost arestați. 

În urma violențelor, procesul a fost suspendat, iar membrii Camerei Reprezentanților și ai Senatului au fost evacuați din clădire într-o locație secretă.

Întreaga Gardă națională din D.C a fost chemată pentru întăriri, iar Washington și suburbiile Virginiei au declarat stare de asediu

Într-o apariție televizată din Wilmington, Delaware, noul președinte ales Joe Biden i-a cerut lui Donald Trump să condamne acțiunile susținătorilor săi și să le ceară protestatarilor „să oprească asediul”. Democrația americană se află într-un pericol fără precedent, a declarat Biden, opinie exprimată și de alți membri ai Congresului, inclusiv republicani. 

Într-un video postat pe Twitter, Donald Trump, președintele Statelor Unite până pe 20 ianuarie, a repetat acuzații lipsite de dovezi despre presupuse fraude electorale, dar le-a cerut suporterilor săi să plece acasă în liniște. „Vă iubesc, sunteți foarte speciali”, a mai spus acesta. Înainte de ședința Congresului, Trump se adresase miilor de suporteri de la Casa Albă, încurajându-i să protesteze și declarând că „nu va ceda” și că „acum nu e un moment pentru slăbiciune”.

Arizona a fost primul stat al cărui rezultat electoral a fost contestat de republicani în timpul întâlnirii membrilor Congresului. Aproximativ 1.000 de susținători ai lui Trump s-au reunit și în Phoenix în fața Capitoliului. Unii protestatari au adus cu ei o ghilotină.

Ne-am dus la fața locului ca să înțelegem de aproape cum gândesc acești oameni. Am ajuns la 15:30, ora Arizonei, și de la distanță părea o manifestație obișnuită: mame cu copii în cărucior, femei cu câini în lesă, cupluri care se țineau de mână, tineri, oameni în vârstă, unii dintre ei pe scaune albe și încadrați de palmieri, copaci și cactuși. De pe o scenă se auzeau discursuri. 

Când ne-am apropiat, am văzut însă că pe lângă pălăriile, cizmele de cowboy sau șepcile inscripționate cu Trump, mulți bărbați, dar și femei aveau la ei arme – mitralieră sau pistol ținut la curea. Le afișau mândri și se fotografiau cu ele. Grupuri de bărbați înarmați, îmbrăcați în haine army sau cu veste antiglonț îi păzeau pe oamenii lor. Doar în Israel mai văzusem tineri care erau în armată, cu armele la ei pe stradă și în autobuze. Dar niciodată atâția civili înarmați la un loc.

Lumea flutura steagul Americii și pancarte cu mesajele Salvați Republica noastră, Dumnezeu să binecuvânteze America, Integritatea alegerilor contează, Opriți globalizarea sau Cea mai mare amenințare pentru această țară e să credem că altcineva o va salva. Mai nimeni nu purta mască, iar unii își dădeau trabucul de la unul la altul, deși Arizona e statul cu cea mai mare rată de îmbolnăviri cu COVID-19 din SUA.

Ne-am apropiat și mai mult și le-am întrebat pe unele dintre femeile prezente de ce au venit aici. Am aflat că, deși unele sunt din Asia sau Orientul Mijlociu, cred cu tărie că Trump le vrea binele imigranților, că socialismul e cea mai mare amenințare și că sunt gata să folosească oricând armele în numele lui Trump. Informațiile false, teoriile conspirației și incitarea la o violență păreau o normalitate de necontestat în mijlocul acestor oameni. Nu redăm vorbele lor pentru a le valida sau promova, ci pentru că felul în care gândesc aceștia e relevant pentru milioane de locuitori ai Statelor Unite, o țară ce pare mai divizată ca niciodată. 

Destiny Simon, pensionară, veterană: „Nu există următoarele alegeri”

Democrații au trișat, au mașinării care au făcut ca voturile noastre să meargă la celălalt candidat. Asta e ultima noastră șansă, nu o să renunțăm. Dacă e nevoie să curgă sânge, o să curgă. Armele care sunt azi aici nu sunt doar ca să le arătăm, știm să le folosim. Credem în Primul Amendament și dacă e nevoie, o să luptăm. Ei vor să aducă comunismul în America. Nu vrem să fim ca țările din lumea a treia, ca Venezuela, Rusia sau China, credem în libertatea noastră și o să luptăm pentru asta.  

Am o armă și o voi folosi ca orice alt patriot. Sunt o veterană și nu renunț. Trebuie să rezolvăm situația acum, nu o să așteptăm următoarele alegeri, nu există următoarele alegeri. Trump are susținerea noastră, o să îl urmăm pe liderul nostru. El este liderul nostru. 

Cred că în Washington sunt patrioții noștri, dar e și Antifa acolo și a fost și aici mai devreme. De asta avem gardieni înarmați cu noi care ne păzesc și uneori ne conduc la mașini, pentru că Antifa se infiltrează. 

Anonimă, 19 ani, lucrează în vânzări: „Am venit cu arma pentru că americanii se protejează singuri”
 

Am venit azi aici pentru că am încredere în Trump. Trump e om de afaceri și cred că face bine economiei. Cum America e o corporație, e și o afacere și trebuie condusă bine. 

Am venit cu arma pentru că americanii se protejează singuri și pentru asta sunt armele, să te protejezi cu ele. Am primit-o anul ăsta de la o rudă. 

Am terminat liceul, dar nu m-am înscris la facultate pentru că sunt de părere că acolo se încearcă să îți modeleze creierul, astfel încât să crezi în ceva în care crede toată lumea, pe când oamenii ar trebui să își formeze singuri opiniile. 

Sofia, bucătăreasă: „Dacă i se întâmplă ceva lui Trump, ce se alege de noi?”
 

Vin din Orientul Mijlociu, părinții mei sunt din Irak, sunt creștini și au plecat pentru că erau persecutați. M-au adus aici pe mine și pe fratele meu când aveam șase ani. Am fugit de pe pământul nostru pentru libertate și nu e ușor să vedem cum ne este luată. Știind care a fost rezultatul votului, nu ne cade bine. Sper că președintele nostru o să facă ceva în legătură cu asta, dar la sfârșitul zilei nu este despre Trump, ci despre oameni. Dacă, Doamne ferește, i se întâmplă ceva lui Trump, ce se alege de noi? Sunt recunoscătoare să văd azi aici atâția oameni care își iubesc țara. 

Nu l-am auzit niciodată pe Trump vorbind împotriva imigranților. El a construit zidul să protejeze această țară de imigranții ilegali, de traficanții de droguri, de traficanții de persoane. Astăzi sunt aici oameni de culoare, latino, asiatici. Suntem toți imigranți și împărtășim același lucru: dragostea pentru țara noastră și mai mult decât atât, dragostea față de Dumnezeu. Și aici nu mai contează culoarea pielii, religia, etnia sau naționalitatea. 

Suntem pe punctul de a ne îndrepta spre comunism și cu atât mai mult, Trump trebuia să construiască zidul, pentru că suntem invadați. Poți să-ți imaginezi cum ar fi să locuiești într-o casă și, pentru că ai lăsat ușa deschisă să-ți intre o grămadă de oameni care n-au fost invitați? Și apoi să o distrugă, să facă mizerie, poate chiar să-ți violeze copiii? Și atunci ce poți să faci decât să închizi ușa? Și dacă cineva vrea să vină trebuie să bată la ușă, să vezi cine e, să te asiguri că e de încredere și apoi să-l lași să intre. Aceeași mentalitate o are și Trump în legătură cu zidul. E incredibil ce simte Trump pentru oameni. 

Linda Larkin, artistă: „Nu mai au nevoie de noi, au roboți acum”

Alegerile nu sunt pe bune, iar presa e complice, presa creează frică. Nu au găsit niciodată acest așa numit Covid, noi toți avem coronavirusuri în noi, avem o grămadă de virusuri. Fac asta pentru că vor să aibă control total asupra noastră, au o agendă pentru 2021 și pentru 2030. Vor să omoare o mare parte din populație. Gates e un eugenist, crede că doar unii oameni au dreptul să trăiască. Acest vaccin e o otravă, îți schimbă ADN-ul, sunt asistente care renunță la job pentru că nu vor să facă vaccinul și conține, de asemenea, nanotehnologie care nu ne ajută deloc, dimpotrivă. Vor să controleze mai ușor populația, nu mai au nevoie de noi, au roboți acum. 

Candice, casnică: „Suntem împreună până la capăt, vrem ca republica noastră să supraviețuiască”

Dacă puteam să merg în Washington, D.C aș fi fost acolo, dar am un copil, am o familie și trebuie să fiu aici pentru ei. Totuși, am vrut să-mi arăt sprijinul. Suntem împreună până la capăt, vrem ca republica noastră să supraviețuiască. Suntem liderii lumii libere. Dacă nu există libertate în Statele Unite, nu oferim un exemplu bun altor țări care vor să învețe și să crească după modelul țării noastre.

Este o situație nefericită, dar, dacă vă puteți imagina, aici, la protest sunt câteva sute de oameni. Vorbim de fapt despre 74 de milioane de oameni care au votat și au fost martori la desfășurarea unor alegeri prezidențiale frauduloase. A fost o catastrofă, o rușine. E trist ce s-a întâmplat în D.C, dar dacă continui să pui oamenii la zid, ei se vor apăra. Și asta fac ei: pun americanii la zid, iar acum există consecințe și nu le convine. Dar știi ce? Când Black Lives Matter și Antifa au distrus toate clădirile de pe-aici, nimeni nu a fost împușcat. 

În declarația de independență e scris că noi, oamenii, putem răsturna guvernul dacă avem de-a face cu pervertirea și corupția la care suntem martori. Dacă asistăm la o serie de acte corupte, părinții noștri fondatori au declarat că avem dreptul să ne protejăm Constituția, pe care ei nu o protejează. 

Thom Nguyen, manichiuristă. Originară din Vietnam, e de 25 de ani în SUA. „Biden nu e bun pentru noi”

Vreau ca președintele Trump să câștige din nou, pentru că poate să facă America great again. Biden nu e bun pentru noi, nu va face nimic pentru noi. Trump e numărul unu, Trump vrea ca toată lumea să aibă un loc de muncă, să lucreze pentru banii lor. Îl iubim. 


Delia Marinescu se află până în iunie în Phoenix, Arizona, cu o bursă Hubert H. Humphrey.

7 ianuarie 2021, Publicat în Lumea noastră / În lume /

Text de

  • Delia MarinescuDelia Marinescu

    Reporter pe teme sociale. Se simte privilegiată că oamenii o lasă să le descopere viețile.

  • Oana ȚenterOana Țenter

    Documentaristă din orășelul Carei. În prezent, studiază cu o bursă Fulbright la University of California, Santa Cruz.

  • Teodora TrifonovaTeodora Trifonova

    Reporter senior la televiziunea bTV din Bulgaria. 


     


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK