În afara bulei / Vaccin

7 mituri despre vaccinul anti COVID-19, demontate

De Scena9, Ilustrații de Andy Sinboy

Publicat pe 23 septembrie 2021

În plin val 4 al pandemiei COVID-19, trecem în revistă 7 neadevăruri intens circulate despre vaccin și explicăm de ce nu sunt altceva decât invenții menite să sporească frica de necunoscut.


În ciuda previziunilor pline de optimism lansate de unele figuri politice din România peste vară, toamna asta ne prinde în plin val 4 al pandemiei SARS-CoV-2. Ieri, 22 septembrie, s-au înregistrat 7.045 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr zilnic de anul acesta. (Iar numărul este în creștere.) Tot ieri, capitala a depășit incidența de 3 cazuri la mia de locuitori și intră în scenariul roșu, adică se aplică noi restricții.

Între timp, suntem pe penultimul loc din Europa la rata de vaccinare. Am sărit cu greu de pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu schema completă și, conform ultimelor date oficiale comunicate de Guvernul României, puțin peste 28% din populație a fost imunizată. (Doar Bulgaria e în urma noastră la capitolul ăsta, așa cum ne place adeseori să ne consolăm.)

Autoritățile încearcă să combată scepticismul românilor față de vaccin așa cum se pricep. Adică tardiv și stângaci. După diverse gratuități oferite celor care s-au vaccinat în lunile de vară, acum se lansează o loterie la care poate participa oricine are un certificat de vaccinare. Se introduce și certificatul verde, care le va înlesni vaccinaților dreptul de a călători în Uniunea Europeană, dar și de a se duce la restaurant, de a participa la evenimente sau de a sta în public la concerte și spectacole.

Românii rămân sceptici. 

Motivele din spatele acestui scepticism sunt numeroase și complicate: în ghemul rezultat se amestecă neîncrederea în instituțiile statului, comunicarea deficitară a autorităților, gradul ridicat de analfabetism funcțional și un ingredient special, foarte puternic și activ - dezinformarea în masă. 

Dezinformarea poate acționa subtil - plantând, de pildă, în minților celor neconvinși ideea că vaccinul ăsta a apărut prea repede (când, de fapt, în spatele tehnologiei care l-a făcut posibil se află zeci de ani de muncă prea puțin vizibilă). Sau poate fi inflamatoare, șocantă, pedalând pe credințe magice înrădăcinate în imaginarul colectiv - despre boală, moarte și necunoscut.

Am ales șapte astfel de grozăvii despre vaccin, care fac ravagii, la propriu, și am explicat de ce nu sunt nimic mai mult decât invenții născute din frică și necunoaștere.

1. Vaccinul implantează microcipuri în oameni. Prin ele, poți fi monitorizat și manipulat.

Conspirația asta, negată vehement de Bill Gates („Na, că doar n-o să recunoască...” zic acum scepticii), a cărui fundație a finanțat dezvoltarea vaccinului anti-COVID, e o furtună perfectă de neîncredere semănată online și propagată offline. Ca toate celelalte, vine pe fondul îndârjirii mișcării anti-vacciniste, datorită căreia pojarul, eradicat prin vaccinare în secolul XX, s-a întors în secolul XXI. A fost răspândită, mai mult sau mai puțin voit de personalități radio, sportivi, așa-ziși experți în medicină și, desigur, de internauți de rând.

Un sondaj american din martie a.c. arată că unul din 19 respondenți crede că vaccinul împotriva SARS-CoV-2 conține un microchip menit să ne urmărească și să ne manipuleze. Și, conform cercetătoarei americane Joan Donovan, această teorie a conspirației a pornit de la Bill Gates însuși. Într-un AMA (Ask Me Anything) pe Reddit, în martie 2020, boss-ul IT a spus că, în viitor, toți vom purta un pașaport digital care va conține și datele noastre medicale - un soi de certificat electronic de vaccinare. Ideea, transformată în cea a injectării unui microchip cu date biometrice în corpul uman, a fost preluată și reșapată de un grup suedez care susține bio-hacking-ul. 

De-acolo, a fost doar un pas până când să fie descoperită de un pastor baptist polemic din Florida, care a echivalat implantarea unui microchip cu datele fiecăruia drept „venerarea acestei fiare”. Apoi s-a întins ca un foc viu: la influenceri tip Gică Contra de pe internet, pe site-urile conservatoare de știri, pe canalele de YouTube ale membrilor dreptei alternative, la vedete precum M.I.A. și Kanye West. 

Totul a culminat cu momentul în care politicianul și lobby-istul conservator Roger Stone, omul creditat cu ascensiunea lui Donald Trump la putere, a trâmbițat într-un cunoscut tabloid american „E posibil ca Bill Gates să fi creat coronavirusul, ca să microcipeze oamenii”. Când mătușa, vecinul sau colegii de birou vin cu argumentul ăsta la tine, poți să încerci să le explici de unde li s-a tras. Deși nu știm cât de util ar fi.

2. Nevaccinații vor conduce lumea.

Mitul ăsta se înrudește îndeaproape cu cel prin care Bill Gates/oculta mondială/OMS încearcă să controleze lumea prin vaccinul anti COVID. Ce-l face special e mediul & modul în care s-a răspândit - pe rețeaua de socializare preferată a zoomerilor (și a milenialilor care încearcă să țină pasul cu ei), TikTok. În pandemie, niciuna dintre marile platforme de social media n-a excelat la a stăvili dezinformarea, dar rețeaua chinezească, bazată pe video-uri scurte, care se viralizează rapid și intens, parcă stă cel mai prost.

În clipurile astea, marcate cu #unvaccinated, ca să ajungă în secțiunea For You a cât mai multor utilizatori, creatorul de conținut se cațără/merge glorios către varii chestii, pe fundalul unui clip din filmul The Transformers (2007). Voice over-ul anunță: „Eu sunt Optimus Prime și transmit acest mesaj oricărui autobot supraviețuitor care s-a refugiat printre stele. Suntem aici. Așteptăm.”

La prima vedere, ideea e simplă: vaccinul ucide și singurii care-i vor supraviețui sunt nevaccinații. În consecință, lor le va reveni sarcina de a repopula, reorganiza și prelua frâiele lumii. O interpretare mai puțin directă, mai metaforică, a acestui gen de clipuri (dintre care, ca să nu le subestimați, cel mai popular are jumătate de milion de like-uri) e că nevaccinații sunt niște curajoși lupi singuratici, spre deosebire de oile behăitoare care se inoculează de bună voie.

3. Vaccinul te face magnetic

Tot în prelungirea mitului cu microchip-ul conținut de vaccinurile anti-COVID a răsărit, undeva în vara acestui an, mitul că una dintre proteinele din compoziția lor ar conține un metal, care îi poate face magnetici pe vaccinați. Internetul s-a umplut de clipuri cu oameni de care stau lipite lingurițe, linguri, lame de ras, foarfece de grădină și tot felul de ustensile metalice. În paralel, s-a umplut și de meme care ironizau speculația asta, ba chiar susțineau că ar fi super comod ca corpul uman să poată atrage magnetic metale (nu ne-am mai pierde niciodată cheile). Însă situația a devenit mai puțin amuzantă atunci când un medic și o asistentă au compărut în fața forului legislativ din statul american Ohio, ca să livreze o salată de cuvinte cu aură științifică (proteină, magnetism etc.) și o demonstrație despre efectele șocante ale vaccinului împotriva noului coronavirus. Cum spune prezentatorul știrii respective: „Râdem, ne distrăm - dar totul până cineva chiar are de suferit” de pe urma unei astfel de dezinformări. 

După cum explică aici mai mulți experți indieni, vaccinul împotriva COVID nu conține niciun element metalic, iar magnetismul este strict o proprietate a obiectelor neanimate, nu a ființelor vii. Motivul pentru care pare că unele obiecte metalice rămân „lipite” de corpul omenesc e electricitatea statică degajată de corp după purtarea anumitor haine, care permite articolelor mici, ușoare, să se „agațe” de piele.

4. Vaccinul te transformă în maimuță

Ca orice dezinformare care se vrea a fi eficientă, asta pleacă de la un grăunte de adevăr, contorsionat, însă, să servească unei agende obscure. Încă de la finalul lui 2020, o agenție rusească de marketing, Fazze, a încercat să împânzească rețelele de socializare cu afirmația că vaccinul AstraZeneca ne poate transforma în maimuțe. Asta pentru că respectivul vaccin conține un adenovirus modificat de cimpanzeu. Compania, care controla zeci de conturi de Facebook și câteva sute de conturi de Instagram, a răspândit meme bazate pe filmul Planeta maimuțelor, insinuând că toți cei care-și fac vaccinul vor ajunge să arate ca primatele din film. Compania a țintit spre publicul din Statele Unite, India și America Latină. Eforturile lor de manipulare au devenit transparente în mai anul acesta, când mai mulți influenceri europeni de pe YouTube au declarat public că li s-au oferit bani pentru a promova un document intern secret al AstraZeneca, leak-uit și, chipurile, obținut de hackeri ruși. (În realitate, compania medicală oferise documentul către consultare agențiilor de reglementare din Europa și Rusia.)

5. Vaccinul este contagios. Se poate transmite prin atingere, cu efecte dezastruoase. Desigur, vaccinații sunt o amenințare la adresa societății.

În cazul acestui mit, totul pleacă de la o postare de pe un blog obscur de pe WordPress (dat jos între timp), care susține că vaccinații răspândesc un „super virus” ucigaș, o variantă mutantă a virusului, menită să-i ucidă rapid pe nevaccinați. Am aflat între timp că vaccinații se pot infecta și pot transmite virusul - însă, de cele mai multe ori, încărcătura virală pe care o poartă e mai mică decât în cazul nevaccinaților. În plus, mutațiile virusului, precum actuala variantă Delta, care umple spitalele, sunt fenomene naturale, care se produc pentru că SARS-CoV-2 se adaptează. „Cu cât un virus are mai multe oportunități de a se răspândi, cu atât se reproduce mai mult - și are mai multe șanse de a suferi modificări”, explică OMS.

A doua parte a mitului s-a născut pe Instagram, unde o postare din mai susține că există documente interne ale companiei Pfizer, conform cărora femeile însărcinate nevaccinate care intră în contact cu o femeie vaccinată pot pierde spontan sarcina. Mai mult, pot otrăvi fătul sau pot naște un copil cu „dificultăți cognitive”. Bărbații care ating sau respiră același aer ca o femeie vaccinată înainte de a face sex pot provoca „evenimente adverse” partenerelor lor, care „ar trebui să evite să facă copii”. Mai multe studii, deși unele încă în etape preliminare, au demonstrat că vaccinul anti-COVID nu prezintă niciun risc pentru gravidă sau făt și nu pot provoca avorturi spontane sau infertilitate. Și, cu siguranță, vaccinul nu se „transmite” prin atingere, spre deosebire de infecția cu SARS-CoV-2, pentru că vaccinul nu conține virusul, ci funcționează pe bază de ARN mesager.

6. Vaccinul îi marchează pe oameni cu numărul fiarei. De unde reiese că e o unealtă satanică. 

Întâlnită și pe la noi, în cercuri ultra-religioase și conservatoare, teoria asta a făcut ravagii în primăvară în Bolivia, unde s-au distribuit inclusiv broșuri care susțineau că vaccinul anti-COVID conține material satanic. Organizarea slabă a autorităților, combinată cu astfel de suspiciuni a dus, ca și în România, la centre goale de vaccinare, o rată redusă a inoculării și riscul de a arunca numeroase doze de vaccin care expirau. (La ora publicării acestui material, 26,8% din populația Boliviei e complet vaccinată. În România, procentul e de 27,2%. Sesizați asemănările.)

Explicația din spatele asocierii cu numărul fiarei, 666, o găsiți aici, scrisă de un cercetător al literaturii creștine timpurii. În Apocalipsa Sfântului Ioan, din Noul Testament, acesta face diverse aluzii la numărul respectiv, însă într-un fel indirect și criptic - un soi de ghicitoare adresată cititorilor săi din secolul I e.n.. În ultima vreme, consensul în rândul cercetătorilor textelor biblice este că Ioan se referea la împăratul roman Nero, fără, însă, să-l numească direct, de teama persecuției. Exprimările sale aluzive, însă, au făcut ca 666 să devină un soi de simbol a tot ce e de neînțeles (și, ca atare, potențial malefic) în ochii creștinilor fanatici. Inclusiv, în acest caz, un simbol al vaccinului împotriva COVID-19.

7. Vaccinul ne va face zombie și ne va umple de solzi.

În iunie, starețul unei mănăstiri din județul Neamț a declarat următoarele, în timpul unei predici:

„Este orice, vaccin nu este. Toți cei care și-au făcut vaccinul să se aștepte la următoarele boli: boli teribile de piele, insuficiență renală, accidente vasculare cerebrale, boli cardiace, boli neurologice, paralizie. Oamenii care au fost vaccinați, în combinație cu noua necunoscută – epidemia – nu vor avea putere să meargă, vor fi zombi, exact cum îi vedem pe cei drogați. (...) După vaccinare, după o perioadă mică de timp și în combinație cu noua boală, pielea oamenilor se va umple de solzi, ca la pești. Nu va exista nici o explicație cu privire la originea acestei noi boli, mortale, care va afecta și sistemul imunitar. Nu există un nume pentru această boală. Oamenii se vor umple de solzi și cancere de sânge, care vor fi transmise către întregul corp uman. Se vor umple cu răni, din care va curge lichid, va fi înfricoșătoare această boală.”

BOR, prin purtătorul său oficial de cuvânt, s-a distanțat de afirmațiile preotului, pe care l-a calificat drept „departe de lumea reală a informației medicale”. La momentul respectiv, Vasile Bănescu a declarat pentru Digi FM că site-urile conspiraționiste sunt cele care încearcă să opună credința științei și Biserica medicinei. Conform acestuia, astfel de declarații, precum cea citată mai sus, au, totuși, un impact scăzut. Discutabil, având în vedere influența pe care o are Biseric Ortodoxă în România și gradul de încredere de care se bucură. Însă ideea că vaccinul ne-ar putea transforma în zombi pare a fi o încununare și o împletire a tuturor celorlalte mituri trecute în revistă aici. Un zombi al dezinformării, dacă vreți.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK