Exploratori / Coronavirus

Nu există întrebări prea stupide despre vaccin

De Vlad Odobescu

Publicat pe 6 ianuarie 2021

Un medic și fiica ei de 12 ani au creat un clip despre cum funcționează vaccinul. Laura Ghibu crede că e foarte important ca autoritățile să comunice simplu și să răspundă cu răbdare tuturor întrebărilor.


Zilele trecute, un clip ce explică funcționarea vaccinului anti-COVID-19 realizat de Pfizer și BioNTech a ajuns la sute de mii de români. Materialul — ce folosește animații și cuvinte simple,  — a apărut din dorința unui medic și a fiicei sale de 12 ani ca informația corectă să ajungă la cât mai multă lume. Nu a primit bani pentru asta de la instituții de stat sau de la vreo companie farmaceutică.  

Laura Ghibu locuiește în Suedia, acolo unde s-a stabilit acum aproape 31 de ani, după ce tatăl său ajunsese acolo ca refugiat politic în ultimii ani de comunism. A studiat biomedicina, apoi, la insistențele stomatologilor din familie, s-a orientat către medicina dentară. S-a specializat în chirurgie orală în Elveția și Italia și, pe lângă asta, face cursuri de prevenire a infecțiilor pentru alți medici și ține cursuri de educație sanitară în școli din Suedia.
 

La scurt timp după ce a postat versiunea în limba italiană a clipului despre vaccin, Laura Ghibu a fost contactată de profesorul Raffaele Bruno, medicul infecționist care a tratat primul caz COVID din Italia, și care i-a cerut permisiunea să folosească materialul într-o companie de informare pentru regiunea Lombardia, unde au murit peste 25.000 de oameni în urma infectării. 

În primele zile ale anului, și varianta în limba română a circulat intens, iar între cei care au distribuit clipul au fost secretarul de stat Raed Arafat și mai mulți comunicatori în sănătate publică, între care Răzvan Cherecheș, Vlad Mixich sau Oana Dimofte. Șeful Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, i-a cerut permisiunea să folosească clipul în campania de vaccinare din România, iar Ministerul Sănătății l-a distribuit pe Facebook. Până ieri clipul în română fusese distribuit de 21.000 de ori pe Facebook, și avea 62.000 de vizualizări pe Youtube. Azi Laura Ghibu a publicat și o versiune în engleză pe Youtube.

Acum, Ghibu pregătește un alt video cu întrebări și răspunsuri despre vaccin, realizat în colaborare cu Universitatea din Pavia. Spune că anul trecut n-a depins de noi, acum însă ține de noi să facem din 2021 un an bun. 

„M-am gândit că este foarte important să pot explica acest mecanism astfel încât un copil să înțeleagă.”

Scena9: Suedia a fost în centrul atenției în toată perioada asta, pentru că a avut o abordare diferită de celelalte țări europene în ceea ce privește pandemia. Cum ați trăit ultimele luni ca cetățean, ca medic și ca om care comunică în domeniul ăsta?

Strategia suedeză a fost construită pe anumite modele matematice care se bazau pe ce știa până atunci despre aceste coronavirusuri, modele matematice care n-au fost atât de exacte, după cum s-a dovedit. Legislația suedeză nu permite posibilitatea de a institui starea de urgență sau de alertă decât în caz de război. De aceea n-a fost posibil un lockdown sau o legiferare a limitării libertăților populației și s-a apelat la recomandări. Acestea au fost respectate destul de mult la început, apoi au fost respectate mai puțin. Părea totuși că lucrurile merg destul de bine: în vară și la începutul toamnei nu mai aveam o răspândire comunitară importantă. 

Dar apoi am fost izbiți de valul doi al infectării, a fost o răspândire comunitară foarte mare, dar gestionată destul de bine. Dacă în primăvară am avut nevoie de 1.100 de locuri la terapie intensivă, acum facem față situației doar cu 650 de locuri. Dar asta datorită faptului că știm mai multe despre această boală, știm cum s-o tratăm și tratăm mai mulți pacienți în afara terapiei intensive și avem o cu totul altă abordare. Asta nu înseamnă că nu este o mare presiune pe colegii mei din spitale: nu pot să-și ia liber, nu au dreptul la concediu, de exemplu. Încercăm fiecare să facem partea noastră. 

Noi, medicii, mai ales cei care ne ocupăm de chirurgie orală, suntem foarte expuși la infectare. Practic suntem categoria cea mai expusă, mai rău decât medicii din prima linie, pentru că ei știu că tratează pacienți cu COVID, noi nu. Eu am lucrat tot timpul, dar mi-am luat măsuri de precauție cât mai bune și nu m-am infectat. 

Ați observat diferențele față de ce s-a întâmplat în România. Cum vi s-a părut reacția românilor la o situație similară?

La începutul pandemiei mi s-a părut foarte bună reacția autorităților române. Au izolat rapid toată comunitatea, dar apoi autoritățile n-au reușit să colaboreze între ele și s-a întâmplat ce s-a întâmplat în vară. Acela a fost momentul în care s-a pierdut controlul asupra situației. Situația în România este foarte asemănătoare cu cea din Italia: același tip de abordare, același tip de discursuri, se vorbește foarte mult despre victime și pericole. Asta probabil și din cauză că există un segment al populației care refuză să asculte ceea ce le spun autoritățile. Și aici se poate discuta foarte mult despre lipsa încrederii între populație și autorități.   

Este foarte important să înțeleagă populația că statul are ca obiectiv bunăstarea populației, chiar dacă nu reușește întotdeauna să arate sau să facă. Iar în acest moment România nu este singură: este parte dintr-un întreg care este comunitatea europeană. Aceste decizii se iau la nivel european și sunt menite să protejeze și sănătatea populației, și economia țărilor membre. Eu înțeleg că lumea nu are încredere în autoritățile române și că e o experiență de 30 de ani care i-a adus pe oameni în acest punct. Dar în acest moment România face exact același lucru pe care îl fac și celelalte țări europene. 

Laura Ghibu, alături de fiica sa, Astrid. Sursa: contul de Facebook al Laurei Ghibu

Cum a apărut clipul despre vaccin?

Ideea a apărut după ce am discutat cu un prieten, Cristian Topor, despre anumite mituri care circulă pe internet despre vaccin și ne-am gândit să facem un mic live de Facebook. El m-a întrebat despre modul de funcționare al vaccinului Pfizer, bazat pe tehnica ARN mesager. Atunci mi-a venit ideea de a explica într-un mod foarte simplu, poate prin desene. Și m-am dus la inspirația mea, care este fiica mea, pentru că m-am gândit — având în vedere că am experiență de educație sanitară și cu copii, și cu adulți —, că este foarte important să pot explica acest mecanism astfel încât un copil să înțeleagă. Și am testat explicația pe ea. M-am gândit să folosesc desene, dar eu nu sunt bună la desen. După ce-am terminat explicația, copila s-a uitat la mine și a zis: „Mama, desenele tale sunt oribile”, și-a luat iPad-ul, a stat un pic în cameră la ea și a venit și mi-a arătat niște desene absolut minunate. 

Ne-am gândit să facem un video de animație. Eu mă gândeam mai mult să-l fac pentru prietenii de pe Facebook care au urmărit discuția mea cu Cristian Topor, ca o continuare. Am folosit un program de animație, Doodly, și am adăugat niște fraze simple pe care le-am testat pe copilă. Așa am făcut acest video.

De ce a funcționat?

Nu știu. Eu am făcut ceea ce fac de obicei, am explicat în cuvinte foarte simple, astfel încât să înțeleagă tot poporul. Noi aici în Suedia când facem facultatea de medicină ne învață să explicăm folosind cuvintele omului de rând. Nu folosim termeni tehnici decât între noi, medicii. Pentru că trebuie să-i iau consimțământul pacientului în fiecare zi pentru operație, sunt obișnuită să vorbesc foarte pe înțelesul omului și mă adaptez la nivelul lui. Am văzut că colegii din România au un limbaj foarte elevat și când vorbesc între ei și mă gândesc că ăsta este și modul de comunicare cu pacienții, nu știu. 

Și fiica mea m-a inspirat foarte mult, pentru că ea e pasionată de istorie și se uită pe Youtube pe niște videouri care se numesc Oversimplified, care prezintă istoria într-un mod foarte simplu. M-am uitat și eu cu ea și mi-a plăcut foarte mult. M-a inspirat acest mod de a simplifica, fără a lăsa deoparte esențialul. Eu n-am luat niciun ban pentru a face acest video. Iar copilei mele i-am cumpărat o bluză cu o broscuță pe ea și este foarte fericită. 

„Ce m-a uimit a fost foamea de informație. Oamenii chiar au nevoie de răspunsuri la întrebări.”

Care au fost reacțiile?

Au fost foarte multe reacții. Majoritatea sunt pozitive, dar sunt și foarte multe reacții împotriva acestui video, în care se vehiculează tot felul de teorii: cum că eu aș fi plătită, că cineva este în spatele meu, că-mi folosesc copilul, că de fapt e o firmă care a făcut clipul. Eu am profitat că am fost în concediu și am încercat să răspund punctual și frumos acestor mesaje. Acum sunt mii și nu mai am timp să le citesc pe toate, dar am răspuns cât am putut. 

Ce m-a uimit însă a fost foamea de informație. Oamenii chiar au nevoie de răspunsuri la întrebări. Foarte mulți m-au întrebat lucruri extrem de pertinente. Eu am studiat problema asta de foarte mult timp, și prin faptul că am început să studiez medicină de cercetare și îmi place să știu lucrurile acestea, și prin faptul că înțeleg atunci când citesc un articol științific și știu să interpretez. M-am interesat foarte mult despre situația virusului și a medicamentației care se folosește, din interes personal. Pot să răspund întrebărilor și cu bibliografie. Așa suntem obișnuiți, să nu vorbim din auzite. 

Un posibil pericol e oboseala acumulată și de medici, și de toată lumea care comunică în perioada asta. Pare că lista de teorii și mituri — mai ales de când a apărut vaccinul — se lungește. 

De asta e foarte important să se facă aceste sesiuni de întrebări și răspunsuri. Am văzut că Ministerul Sănătății a programat o sesiune de informare pe 8 ianuarie. Mi-a plăcut foarte mult această inițiativă, dar cred că trebuie foarte bine răspândită. Cred că toți cei care au întrebări, care au dubii, care cred în altceva decât în știință să intre în legătură cu Ministerul Sănătății, cu specialiștii de-acolo, și să întrebe tot ce vor. Eu chiar fac un apel asupra autorităților să facă regulat aceste evenimente. Doar în așa fel lumea va începe să aibă din nou încredere în autorități, în transparența lor, și cei nehotărâți vor avea posibilitatea să găsească răspunsuri la întrebările lor. 

Nu este jobul meu să răspund la întrebările oamenilor. Simt doar că, dacă mă întreabă omul, are încredere în mine și pot să răspund într-un mod de care să nu-mi fie rușine. Dar eu nu sunt comunicator public, nu este meseria mea să mă ocup de educația sanitară sau de sănătatea publică din România. Atâta doar că trebuie ca la fiecare întrebare să se răspundă cu respect și simplu. 

O lecție importantă din perioada asta e că nu există întrebări prea stupide sau ridicole.

Sunt foarte mulți oameni care interacționează cu mine și cu alții și care vorbesc foarte urât. Te iau la per tu, te trimit la origini și fac tot felul de comentarii aberante. Pot fi trolli, dar pot fi și oameni speriați. Eu am un exemplu în familie și îmi dau seama că această campanie de dezinformare este foarte bine făcută și foarte agresivă și folosește fricile oamenilor. De aceea e foarte important să fim transparenți. 

E foarte greu, pentru că de exemplu atunci când știința îți spune că nu știm cât timp durează imunitatea, eu ca om de știință înțeleg asta, pentru că este un vaccin nou și nu mă îngrijorez. Dar unui om care nu are același background științific această informație îl face să se simtă foarte nesigur: „Cum adică nu se știe? Atunci de ce să mă vaccinez?" Lumea trebuie să știe că nu există certitudini decât în matematică. E extrem de greu în biologie să ai certitudini 100%. Dar noi lucrăm cu cifre mari: „majoritatea au acest răspuns la acest tratament".

Oamenii care s-au supus unui tratament aflat în perioada de testare nu sunt niște cobai, sunt niște eroi. Trebuie să avem respect față de acești oameni și trebuie să avem încredere în știință. Acest vaccin nu se testează pe noi, a fost testat deja pe alții care au avut smerenia, curajul și spiritul civic să testeze acest produs astfel încât noi să putem beneficia de efectele lui. 

„Eu am un exemplu în familie și îmi dau seama că această campanie de dezinformare este foarte bine făcută și foarte agresivă și folosește fricile oamenilor. De aceea e foarte important să fim transparenți.”

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK