Lumea noastră / Război în Ucraina

BANDĂ DESENATĂ Evadare dintr-un război neașteptat

De Volodymyr Artiukh, Ilustrații de Lenka Tranová Thuy Tien

Publicat pe 2 decembrie 2022

Aceasta este o povestire despre primele două zile ale invaziei ruse în Ucraina, care a demarat în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Invazia a cauzat cea mai amplă migrație forțată în Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, dar și o transformare a societăților ucrainiene și europene pe care încă nu o putem înțelege pe deplin.

Povestirea relatează evenimentele dramatice așa cum le trăiește tânărul cuplu ucrainian-belorus, care se confruntă și depășește provocările confuziei psihologice și ale distrugerii rețelelor sociale și de comunicare, în drumul lor de a părăsi capitala Ucrainei pe măsură ce forțele ruse avansau dinspre nord. Deși personajele principale nu sunt reale, profilul lor social și experiențele portretizate se bazează pe interviuri și materiale despre începuturile războiului. 

Povestea face parte din revista de banda desenată documentară POC! #2 publicată de Bloc Zero. Găsiți această poveste, dar și altele aici

POC!, prima revistă de bandă desenată documentară din România se descrie astfel: „POC! se aude acolo unde apare o fisură, atunci când apare o crăpătură, când ceva se dărâmă, când ceva pocnește. POC! e un semn care ne arată că avem ceva de reparat, de schimbat, dar și o posibilitate de a privi dincolo de suprafața netedă și strălucitoare a lumii în care ne-ar plăcea să ne oglindim. Ceea ce pocnește ne dă o posibilitate unui nou început, a unei re-evaluări, a unei reforme, poate chiar a unei revoluții. Nu de la ceva șlefuit și perfect, ci de la ceva crăpat începem să reparăm. În POC! ne-am dorit să vorbim tocmai despre aceste pocnituri, despre subiecte care ne preocupă și despre modurile în care putem contribui la schimbarea comunităților și societăților în care trăim.”


 

 

2 decembrie 2022, Publicat în Lumea noastră /

Text de

  • Volodymyr ArtiukhVolodymyr Artiukh

    Cercetător postdoctoral în cadrul COMPAS, Școala de Antropologie și Muzeul de Etnografie (Universitatea din Oxford) prin proiectul EMPTINESS: O experiență trăiră a capitalismului și democrației după (post)socialism. În cadrul proiectului, Volodymyr studiază migrația în interiorul Ucrainei și dinspre Ucraina, în contextul demodernizării și distrugerii cauzate de război. De asemenea, lucrează la manuscrisul unei cărți bazate pe disertația sa despre influența muncitorilor în contextul controlului birocratic al muncii în Belarus. 

Ilustrații de

  • Lenka Tranová Thuy TienLenka Tranová Thuy Tien

    Provine dintr-o familie venită în anii '90 din Vietnam în Republica Cehă. În prezent, este studentă la Facultatea Ladislav Sutnar de Artă și Design din Pilsen. Ilustrează de când se știe și vrea ca această meserie să devină și ocupația ei în viața profesională. Visul ei este să lucreze în industria jocurilor sau a filmului. 


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK