Muzică

Nou în muzică#12: Princess Nokia, Mouse on Mars, µ-Ziq ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 24 aprilie 2018

Se pare că nici măcar salvatorul în armură Dacian Cioloș nu a înțeles care-i treaba cu diversitatea. N-are nimic, ți-am pregătit eu muzică colorată, eclectică, bună pentru plimbări prin oraș, pe la munte, soare, poate un picnic, un grătar, distracție, caterincă. Cam asta e de făcut, ceea ce îți urez și ție.

Unknown Mortal Orchestra - Sex & Food

Al patrulea album al neozeelandezilor sună destul de asemănător cu celelalte, adică visător, funky și disco, pop-synth și experimental. Instrumentalul lejer e în contrast cu versurile, care ating apocalipsa iminentă, administrația Trump, corporațiile farmaceutice, nazismul și imperialismul American: „Land of the expensive / Even the Nazis are crying / History's private property / Viva la Mexico”.

Ascultă-l pe pătură în iarba verde.

7/10 ★

Unknown Mortal Orchestra - „Everyone Acts Crazy Nowadays”

Mouse on Mars - Dimensional People

De mult nu am mai ascultat un început de album așa electrizant, plin de culoare și eclectic. Duoul Andi Toma și Jan St. Werner combină sunete din o groază de genuri și stiluri muzicale. „Dimensional People se exprimă ca o orchestră dinamică formată din 50 de elemente, spunând o poveste în sunet. Fiecare actor este un personaj cu mai multe fețe”, spun nemții. Dacă încă nu ești convins, iată lista de invitați de pe album: Justin Vernon de la Bon Iver, Zach Condon de la Beirut, Spank Rock, frații Dessner de la The National și alții.

Ascultă-l când gătiți ceva bun în aer liber.

8.1/10 ★

Mouse On Mars - „Dimensional People”

Princess Nokia - A Girl Cried Red

După albumul 1992 Deluxe, o piatră de hotar în hip-hopul feminist, nüyorkeza Destiny Frasqueri continuă să experimenteze diverse stiluri muzicale. Noul ei mixtape are opt piese, 20 de minute, îi dă fin pe emo-rap, crud și trist, cu percuții calde de chitară, apoi alunecă într-un trap-rap atmosferic și ceva de voie bună și caterincă, „I make money to replace you / Used to love you, now I hate you.” Din păcate, producția e cam slăbuță, iar vocea ei, când o tăvălește prin autotune, lasă de dorit.  

Ascultă-l când ți se face dor de liceu.

6.1/10 ★

Princess Nokia - „Your Eyes Are Bleeding”

µ-Ziq - Challenge Me Foolish

Tovarăș și colaborator cu Richard D. James (Aphex Twin), Mike Paradinas lansează al nouălea său album. Materialul a fost conceput la jumătatea anilor ‘90, când IDM-ul rupea Anglia. Dar nu e un album nostalgic; e plin de orchestre amestecate prin ritmuri rupte și triumfale, de sunete psihedelice și jucăușe, parcă ieșite din desene animate și jocuri pe calculator.

Ascultă-l când te plimbi cu bicicleta pe la munte.

7.3/10 ★

µ-Ziq - „Lexicon” (ft. Kazumi)

Professor Elemental - School of Whimsy

Paul Alborough a creat acest personaj steam-punk, un fel de super erou: Professor Elemental. Cântă un hip-hop combinat cu swing și cu o dicție britanică perfectă. Super puterea profesorului este o pereche de pantaloni pe care-i folosește ca să călătorească în timp și să ne povestească ce vede, cu umor și inteligență. Noul album este vesel, optimist, amuzant, cu siguranță va fi îndrăgit de cei care consideră că rap-ul este prea pe cocălăreală proastă și vor să audă ceva mai pe pozitiv.

Ascultă-l la cafeaua de dimineață.

7.1/10 ★

Professor Elemental & Tom Caruana - „Good Morning”

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK