Foto / Război în Ucraina

Doi fotografi ucraineni documentează distrugerea propriilor orașe

De Ioana Cîrlig

Publicat pe 3 martie 2022

În șapte zile de război estimările ONU spun că în Ucraina au murit 227 de civili, 525 au fost răniți și peste un milion de oameni au fugit din țară. Guvernul ucrainean raportează peste 2000 de morți. Cifrele reale sunt încă greu de cunoscut, pentru că Rusia lovește ținte civile. Kievul și Harkivul sunt atacate încontinuu, sunt bombardate blocuri de locuințe, piețe, școli, spitale, turnuri de televiziune, infrastructură civilă. E un război pe care îl privim cu toții neputincioși în ecranele telefoanelor. 

Luni, 28 februarie, după 4 zile de atac, Karim Khan, procurorul general al Curții Penale Internaționale, a anunțat că va deschide o anchetă în cazul invaziei ruse în Ucraina, pentru crime de război și crime împotriva umanității.

Oamenii care fotografiază și filmează zilele astea în Ucraina contribuie la un dosar digital din ce în ce mai voluminos cu dovezi ale crimelor comise de Rusia. Doi dintre ei, Pavel Dorogoy, fotograf documentarist, și Mickail Palinchak, fotograf documentarist și de stradă, au devenit peste noapte fotografi de război în propria țară. Organizatorul festivalului de fotografie Odessa Photo Days distribuie imaginile lor într-o campanie de informare și strângere de fonduri pentru armata ucraineană.

Atenție! imagini care vă pot afecta emoțional

Harkiv, 1 martie 2022. Autor: Pavel Dorogoy

„Nu-mi vine să cred ce se întâmplă în țara mea. În orașul meu. Mă uit îndurerat la distrugerea unor locuri familiare. Camera foto mă ajută să rezist la durere. Știu că fotografiile mele sunt dovezi pentru crime de război și că ar putea fi folosite la judecata celor care le-au comis” , spune fotograful Pavel Dorogoy.
 

Cetățeni pregătesc cocktailuri molotov pentru a apăra Kievul. 27 februarie 2022. Autor: Mickail Palinchak

„Eu sunt fotograf de stradă. Trăiesc în Kiev de 15 ani și niciodată nu mi-am imaginat că voi deveni fotograf de război. Dar când războiul a venit pe străzile Kievului, nu am avut de ales. În timp ce mulți ucraineni, femei și bărbați, s-au înarmat ca să își apere casele, străzile, orașele și țara, simt că obligația mea ca fotograf e să fiu martor și să documentez tot ce se întâmplă zilele astea,” povestește fotograful Mickail Palinchak.

Harkiv, 1 martie 2022. Autor: Pavel Dorogoy

„Pe 24 februarie viața a milioane de ucraineni s-a schimbat complet. Acum câteva zile mergeam la lucru, ne întâlneam cu prietenii, participam la expoziții și, cel mai important, puteam trăi liniștiți în casele noastre, aproape de familie și prieteni. Acum totul s-a schimbat. 

În luna mai plănuiam să organizăm a opta ediție a festivalului Odesa Photo Days în orașul meu, Odesa. Acum întreaga echipă a festivalului lucrează ca să distribuim imagini ale războiului din Ucraina,” spune Kateryna Radchenko, curatoare și directoarea festivalului Odesa Photo Days.

Yaryna Arieva și partenerul ei Sviatoslav Fursin, în vârstă de 21 de ani, s-au căsătorit în prima zi în care Rusia a atacat Ucraina și imediat după nuntă s-au alăturat voluntarilor civili care apără Kievul. 25 februarie, 2022. Autor: Mikhail Palinchak.

Fotografii ucraineni sunt astăzi martorii bombardării tuturor lucrurilor pe care suntem obișnuiți să ne bazăm. Fotografia poate fi o armă pacifistă într-un război barbar, contribuind la tragerea la răspundere a criminalilor de război prin documentarea atacurilor asupra civililor. Într-un eseu despre rolul fotografiei în războaie Susan Sontag scria: „Cine mai crede astăzi că războiul mai poate fi oprit? Nimeni, nici măcar pacifiștii. Putem doar să sperăm (până acum în van) să oprim genocidul și să îi aducem în fața justiției pe cei care încalcă legile războiului (pentru că și războiul are legi, pe care combatanții trebuie să le respecte) (...).”

Harkiv, 1 martie 2022. Autor: Pavel Dorogoy
Harkiv, 1 martie 2022. Autor: Pavel Dorogoy
Un om își încarcă arma după ce trupele de civili voluntari din Kiev au primit armament. 25 februarie 22. Autor: Mickail Palinchak
Trupele de voluntari pentru apărare testează armele primite. Kiev, 25 februarie 2022. Autor: Mikhail Palinchak
Harkiv, 1 martie 2022. Autor: Pavel Dorogoy

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK