Recomandări / Timp Liber

Ce facem săptămâna asta? 2-8 decembrie

De Scena9

Publicat pe 2 decembrie 2019

1989. The Velvet Revolution, București, Centrul Ceh, joi, 5 decembrie, de la ora 19 la ora 21

Pe 9 noiembrie 1989 a căzut Zidul Berlinului iar, din momentul ăla, eliberarea tuturor statelor din blocul de est a părut inevitabilă. Cea mai pașnică revoluție, după cum e cunoscută eliberarea Cehoslovaciei, a fost surprinsă de 15 dintre cei mai buni fotografi ai țării, iar acum e expusă la Centrul Ceh. Sunt cadre iconice dar și imagini inedite pentru public, începând cu mitingurile civice din 1988 și 1989 (săptămâna Jan Palach, care comemora moartea unui student care și-a dat foc în public, în semn de protest), sfârșind cu plecarea trupelor sovietice din Cehoslovacia, în 1990-1991.

Omul Roșu proiectat la Cinemateca Docuart în Spațiu Docuart, București, Docuart (Calea Giulești nr. 14), luni, 2 decembrie, de la ora 19.30 la ora 22

Fotograful și documentaristul Mugur Vărzariu a descoperit un personaj fascinant, despre care a făcut un film anul acesta. Petre Ignatencu, fost canoist de performanță și șofer de taxi, e dezamăgit de prezentul decadent și consideră că uciderea lui Ceaușescu a fost cea mai mare greșeală din istoria României. Ca atare, el se prezintă drept continuatorul adevăratului Partid Comunist Român, pe care își dorește cu ardoare să-l reînvie. 

Libertate30: filme despre Revoluția din '89, București, Docuart (Calea Giulești nr. 14), de joi, 5 decembrie, până marți, 10 decembrie

O serie de proiecții eveniment, care aduc imagini din și despre Revoluția din 1989 pe ecrane. Sunt documentare fabuloase, printre care După revoluție (2010, r. Laurențiu Calciu) și Videogramele unei revoluții (Germania, 1992, r. Andrei Ujică și Harun Farocki). Sunt și filme de ficțiune care concurează, chipurile, la titlul de „cel mai bun film despre revoluție”, când, de fapt, completează fiecare un alt fragment din puzzle-ul istoric: Hârtia va fi albastră (2006, r. Radu Muntean) sau Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006, r. Cătălin Mitulescu).

Trailer „Hârtia va fi albastră”

Making the Borders of Contemporary Ukraine, 5-6 decembrie, New Europe College

Timp de două zile are loc la NEC un workshop cu un program dens în care se va discuta despre cum s-au format/modificat granițele Ucrainei, o țară care se învecinează cu șapte state și care trece și azi prin schimbări fundamentale.

Urbanism și urbanitate în planurile vechi ale Bucureștilor, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, miercuri 4 decembrie, ora 18.00

O conferință inedită susținută de Toader Popescu, lector universitar în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, despre urbanism și urbanitate în „reprezentările cartografice ale Bucureștilor până la începutul secolului XX”. O ocazie bună de a înțelege cum s-a schimbat Bucureștiul de-a lungul secolelor într-un lung & complicat proces de modernizare urbană. 

Oamenii Dreptății | 10 ani de Lideri pentru Justiție, Teatrul Elisabeta, sâmbătă, 7 decembrie, ora 10

24 de avocați, notari, procurori, judecători sau activiști vor urca pe scenă sâmbăta asta ca să își spună poveștile centrate în jurul ideii de dreptate. Aceștia sunt membri sau prieteni ai comunității Leaders for Justice (LfJ). Toate fondurile strânse din bilete vor fi donate Asociației LiderJust.ro pentru un proiect de educație juridică în licee. Biletul costă 30 de lei. 

Corneliu Baba. Confesiuni si Jurnale (1965 – 1977), Muzeul Național de Artă al României, până pe 29 martie 2019

Muzeul Național de Artă al României organizează o expoziție nouă cu lucrări și documente personale ale pictorului Corneliu Baba din perioada 1965-1977. Acestea fac parte din patrimoniul MNAR, precum și din colecția artistului. „Când mă urc pe lădița mare și încep să lucrez la personajele compozițiilor mele, mă transform. Nu mă gândesc decât la lucruri care depășesc aceste mărunte griji de-a plăcea”, scria Baba în jurnalul său. 

Cover photo: Jaroslav Kučera, din cadrul expoziției „1989. The Velvet Revolution"

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK