Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 23-29 aprilie

De Scena 9

Publicat pe 23 aprilie 2018

Serile de primăvară deja au vară în ele, lumea o taie în weekend la munte și la mare, podul Constanța stă să cadă, iar orașul caracatiță te ține fermecat în tentaculele lui: terase însorite, parcuri înflorite, un nou sezon de expoziții la MNAC, jazz în Control, dezbateri despre cum poți construi o comunitate, performance multimedia despre depresie, aniversarea MACAZ și multe multe altele. După cum urmează:

Patru expoziții noi-nouțe și-un concert ca un vis, de la Andra

Concert Buttering Trio @ Jazz Nouveau, club Control, luni, 23 aprilie, ora 21.30

Să-ți începi săptămâna cu un concert bun e un obicei așa de bun, că până și karma zilei de luni e mai de treabă. Iar dacă mai punem la socoteală că prin muzica lor, cei trei israelieni de la Buttering Trio zic că vor s-aducă pacea într-o țară zbuciumată (și culmea, chiar se simte asta, în groove și-n versuri, în pasajele ambientale și-n cele mai dub), concertul de lunea asta din seria Jazz Nouveau e un mic tratament. Rețeta: un mix de sample-uri și scamatorii electronice, amestecate cu instrumente vii (saxofon, bass) + o voce care te ghidează-ntr-un tărâm sonor ca un vis.

Deschiderea noului sezon expozițional la MNAC, joi, 26 aprilie, ora 19.00

Dacă aveți chef de o mică excursie, joi puteți da o tură la Muzeul Național de Artă Contemporană - care n-a reușit să devină mai accesibil pentru vizitatori, dar se pare că a reușit să curețe de gunoaie curtea din față. Se deschide sezonul nou, cu patru expoziții: Monumente amânate (care pornește de la prezența lui Brâncuși la Bienala de la Veneția din ‘82, alături de artistul Dan E. Grigorescu); Uși închise. Plicuri deschise (o explorare în lumea lucrărilor făcute de Iosif Kiraly între 1975 și 2000, mare parte dintre ele mail art); Contrapunct. O retrosepctivă Octav Grigorescu - Georgeta Năpăruș (cu lucrări realizate în ultimele două decenii comuniste de cei doi artiști care mie, personal, nu-mi sunt cunoscuți - o veste bună apropo de recuperare); Eva și Emerick (cu lucrări ale artistei israeliene Yael Efrati, concentrate în jurul unei instalații inspirate de casa bunicilor ei, care au copilărit și au crescut la București, înainte să plece la Haifa).

Buttering Trio - „Unexperienced”

O dezbatere despre comunități, de la Luiza

Dezbatere: Rolul centrelor comunitare în București, Centrul Comunitar Tei Parcul Circului, marți, 24 aprilie, de la ora 18.30

Locuim într-un oraș care se prăbușește peste noi și-n care comunitatea e un cuvânt care nu se mai suprapune de mult peste cartier și, de fapt, nu se mai suprapune pe nimic. Într-o arhitectură a lipsei de solidaritate, au apărut câteva centre comunitare, care animă viața locuitorilor și îi încurajează să lupte pentru mai multă verdeață, mai mult parc, mai mult aer curat, mai puține mașini. Unul dintre cele mai active centre din București e cel din zona Tei-Parcul Circului: în ultimul an și jumătate, au organizat seri de astronomie în parc (cu un număr record de participanți), dans, proiecții de film, dezbateri, reușind astfel, spun ei, „să crească nivelul participării publice și să aducă oamenii împreună”. Dacă aveți idei similare pentru zona în care locuiți și nu știți cum să faceți, mergeți marți la Centrul Comunitar Tei. Oamenii de-acolo lansează volumul „Centrul Comunitar Tei”, o publicație „despre procesul prin care grupul a reușit după 8 ani de activități continue să deschidă și să activeze un centru comunitar”, numărul 8 al Foii De Tei, ziarul de cartier, plus o expoziție de fotografie cu „Oamenii din Tei” și proiecții de film.

Picnic social organizat de Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei, august 2017

Un performance despre depresie, de la Ionuț

Între două pastile - Performance multimedia despre depresie, MNAC, miercuri, 25 aprilie, ora 20.00

Un spectacol de aproape o oră care se joacă rar, dar a cărui temă apare recurent în viețile noastre, de multe ori ca un monstru invizibil ce nu mai vrea să plece. Inspirat de lupta cu depresia a unor oameni din București, documentată în peste 80 de ore de interviuri, Între două pastile vrea să încolțească monstrul ăsta și să ne scuture de el. O face îmbinând performance-ul live audio-video (fragmente din interviuri, momente filmate și trăite în spital) cu dramatizarea unei povești reale și cu tehnologii multimedia experimentale (capturi 3D, motion-tracking și interactivitate în timp real, transpuse în realitatea augmentată). Totul a pornit de la propria experiență a creatoarei spectacolului cu depresia, despre care ne-a povestit acum doi ani. Arhiva de 80 de ore a fost structurată și într-un documentar interactiv Fața ascunsă, pe care îl găsiți pe net.

Vise și o aniversare, de la Ioana

Industriilor: Câmpul viselor, București, OK Center Romania, joi, 26 aprilie, de la ora 18.00

Joi m-aș duce pe strada Traian, unde, la numărul 1, se află OK Center, „casa” Expo Periferic. Expoziția s-a născut dintr-o serie de incursiuni pe teren, la periferiile Bucureștiului, cu studenți la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, conduse de Andrei Mărgulescu, asistent la aceeași universitate. Serile cartierelor s-au mai plimbat până acum în Ferentari; joi e rândul zonei Industriilor, proiectată, după cum sugerează titlul evenimentului, ca un câmp al tuturor posibilităților tehnologice din epoca socialistă. Acolo, studenții la arhitectură au găsit „Oi din ‘70, case din betoane sau din gunoaie, spărgători și muncitori, CFR și uzine părăsite, blocuri ,,cu de toate’’, lux și iarbă gustoasă & multe alte experiențe!” Pentru că am încredere că n-o să văd nici poverty porn, nici exotizare a periferiei în expoziție, abia aștept să descopăr imagini dintr-o zonă despre care, bucureșteancă fiind, știu rușinos de puține..

⊰ omg, MACAZ face doi ani ! ⊱, București, MACAZ Bar Teatru Coop, sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 22.00

Omg, serios, doar doi ani? MACAZ, bar, teatru, cooperativă, a reușit atât de multe în timpul ăsta scurt, încât aproape că nu-mi vine să cred că doar atât a trecut. Spectacole de teatru angajat, teatru documentar, teatru manifest, teatru politic. Proiecții de documentar, ficțiune, film de epocă, film de arhivă - pe teme politice, stringente. Concerte și party-uri cu manele. Feminism, activism LGBT, pentru locuire, pentru drepturile romilor, pentru ecologie. Uneori în București pare că, dacă se întâmplă ceva relevant, cultural și/sau politic, se întâmplă la MACAZ. Așa că LMA, ne vedem sâmbătă.

Portrete ale migranților din România, de la Diana

Portraits of Migration, Arcub, marți, 24 aprilie, ora 19.00

Milioane de români merg la muncă  în străinătate pentru o viață mai bună, dar asta nu ne face mai toleranți. În contextul crizei refugiaților, peste 75% dintre români au spus că România nu ar trebui să primească refugiați. Am observat și eu fenomenul ăsta în unele interviuri. Emigranți români mi-au povestit cu superioritate despre sirienii care nu vor să muncească și care trăiesc din beneficii în țara gazdă. M-am gândit că imaginea asta e hrănită de mass-media, de politicieni. În tot mecanismul uniformizator al presei, migranții sunt prezentați ca un grup colectiv care amenință valorile civilizației occidentale. Iar una dintre modalitate de a lupta cu imaginea asta e să individualizezi, să spui poveștile acestor oameni, să le arăți chipurile. De aia cred că e important să mergem la expoziția de marți, „Portraits of Migration”, organizată la Arcub de Ambasada Suediei la București. E unul dintre puținele proiecte care vorbește despre migranții care se stabilesc în România. Vedem portrete cu ei, le citim poveștile, vedem care sunt liniile comune, care sunt diferențele. Expoziția poate fi vizitată între 24 aprilie și 6 mai.

Portret din expoziție

Literatură rusă și democrație românească, de la Vlad

Guzel Iahina la București, pentru lansarea cărții Zuleiha deschide ochii, Librăria Humanitas Cișmigiu, București, miercuri, 25 aprilie, ora 19.00

O tânără tătăroaică, Zuleiha, e deportată în Siberia, după ce soțul său a fost ucis de către un ofițer din Armata Roșie. O întreagă lume o însoțește pe drumul chinuitor către Est: intelectuali și țărani chiaburi, deținuți, oameni de mai multe confesiuni și nații. Ajunsă acolo, se îndrăgostește de comandantul coloniei de muncă, care e chiar ucigașul soțului său. Din desfășurarea asta stranie rămân puține certitudini, dar între ele se află iubirea Zuleihăi pentru fiul său.

Scriitoarea Guzel Iahina, considerată una dintre revelațiile literaturii rusești a momentului, vine miercuri la București pentru lansarea cărții sale. La discuție vor participa, alături de ea, scriitoarea și jurnalista Sabina Fati și politologul și publicistul Ioan Stanomir. Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prin Eventbook.

Narațiuni democratice în modernitatea românească, New Europe College, joi, 26 aprilie, ora 19.00

Cum a fost construit modelul politic românesc, în Principate și apoi după Unirea de la 1859? Ce contradicții aduce identitatea democratică modernă de la noi? Raluca Alexandrescu, conferențiar la Facultatea de Știinte Politice a Universității din București, va vorbi despre aceste lucruri în cadrul Research Group „Reflections on the Political and Social History of the 18th and 19th century” (GRIPS), joia asta, la New Europe College.



Foto main: seară de astronomie în Parcul Circului, fotografie de Claudiu Iso

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK