Recomandări / Timp Liber

Ce facem săptămâna asta? - 30 septembrie-6 octombrie

De Scena9

Publicat pe 30 septembrie 2019

Am făcut o selecție cu cele mai interesante evenimente culturale de săptămâna asta: expoziții foto despre Indonezia și despre viața în comunism, muzică electronică de la doi artiști contemporani români, dezbateri despre islam, istoria LGBT, migrație sau AI, un festival de filme documentare, un altul de animații și unul de literatură, dar și un film nou-nouț a cărui avanpremieră e deja sold-out. 

Vedeți mai jos ce puteți face săptămâna asta. 

Expoziții

De câțiva ani, Attila Bartis, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori maghiari, s-a mutat în Insula Java. Acolo a construit o colecție de imagini (fiindcă Bartis e și un fotograf excelent), pe care o va expune zilele-astea la MNAR. Mergeți să vedeți cum culorile turbate ale Indoneziei devin abstracțiuni alb-negru, gata să declanșeze contemplații.

Dacă vrei să vezi istoria comunismului în imagini, du-te la expoziția de fotografie organizată de Bucharest Photofest și Funky Citizens. Dincolo de statistici și informațiile fără emoție din manualele de istorie, un regim politic se oglindește în alegerile și obiceiurile de zi cu zi ale cetățenilor, iar expoziția te invită la contemplarea feliilor de realitate mai puțin expuse în discursul public. 

Muzică

Dacă îți place muzica electronică downtempo, mergi să-ți bucuri urechile sâmbătă, în Curtea Școalei. Artiștii Miron Ghiu și Maria Irimia, alături de curatorul Andrei Barbu, vor fi călăuzele tale în lumea muzicii contemporane.

Dezbateri

Fatma Yilmaz se prezintă pe ea însăși ca mamă, umanistă, musulmană și feministă. La Intersecțiile de miercuri, va vorbi despre cum se vede Islamul prin mintea și ochii unei femei.

La dezbaterea de marți poți afla mai multe despre cum a început mișcarea LGBTQ, inclusiv detalii despre istoria culturii queer de la noi. Evenimentul e parte din Luna Istoriei LGBTQ+ , care anul ăsta se ține în octombrie. 

Institutul Goethe București organizează un maraton de discuții cu experți din Germania și România pe cele mai importante teme ale zilelor noastre: migrație, venit de bază, AI, viață urbană etc. Ca să vezi programul și să participi, înregistrează-te aici.

Festivaluri

Deja ajuns la ediția a șasea, fARAD a devenit un festival de referință în materie de documentar. Sub tema de anul ăsta, Harta și teritoriile, găsiți o super-selecție de filme care investighează relația noastră cu spațiul: de la utopii, la poezia locurilor banale, de la criza locuințelor, la urbanizarea accelerată. Programul, aici.

Pe 4 octombrie începe Animest, ediția a 14-a, iar selecția de filme animate pe care le puteți vedea la București e fantastică, așa cum ne-a obișnuit festivalul. Sunt multe de văzut, dar dacă e să recomand ceva anume din programul stufos e noaptea animațiilor psihedelice, curatoriată anul ăsta de artistul olandez Michael Helmerhorst și acompaniată live de techno faggothique de la Fluid. O să fie un party și un trip maxim, garantez. Bilete de aici.

Cel mai mare festival de literatură din țară, FILIT aduce anul ăsta la Iași scriitori de top, precum Richard Ford și Mihail Șișkin, dar și o mulțime de tineri poeți care vor participa la un maraton de poezie dedicat lui Emil Brumaru. Un festival viu care iese în stradă și care intră în contact direct cu publicul său. Ce-ți poți dori mai mult de la un eveniment literar? 

Filme

Mo e studentă, prinsă de cel mai dur prof din facultate cu telefonul în chiloți, la examen. Împreună cu prietena ei, primește din partea profesorului o propunere de „altfel” de evaluare. Trailerul arată și sună bine, avanpremiera de luni, de la Cinema Elvira Popescu e sold-out, iar eu una abia aștept s-o văd pe Dana Rogoz într-un rol complex, și pe Răzvan Vasilescu în unul dintre rolurile care-i vin cel mai bine - acela de prof rău.

Bonus

Humans – Destroyers of Earth, un documentar ARTE, de văzut integral pe YouTube

Dacă vreți o privire istorică și destul de șocantă asupra felului în care industrializarea a distrus planeta și-a legăturii dintre mașinăria războiului și mașinăria progresului, uitați-vă ne-a-pă-rat la documentarul ăsta:

Cover Photo: Attila Bartis

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK