Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 5-11 august

De Scena 9

Publicat pe 5 august 2019

Pentru un început de august cu zile cu peste 35 de grade, furtuni neașteptate și pregătiri de vacanță, am selectat o listă cu cele mai interesante evenimente de săptămâna asta: o expoziție care documentează două fenomene culturale de masă din perioada comunistă, Cîntarea României și Cenaclul Flacăra, un festival de teatru tânăr, dar cu tradiție, care se ține în Alexandria, o nouă ediție a Nocturnelor de Poezie din București, un concert de vioară la un spital de psihiatrie din județul Arad și o expoziție de-o seară cu una dintre cele mai interesante ilustratoare din România. 

Un flashback din „epoca de aur”, de la Andra

Expoziția Cultura de masă în „Epoca de aur”, deschisă până pe 23 august la Muzeul Minovici, București

Dincolo de cum ne poziționăm ideologic față de cei 40 de ani de comunism din România, e important să recuperăm memoria acestui timp și să încercăm, pe cât posibil, o înțelegere nuanțată. Expoziția și cercetarea pe tema culturii de masă din comunism, propuse de Postmodernism Museum, sunt un pas important în sensul ăsta. Capitolele pe care le documentează în expoziția de la Minovici (și în publicația care va fi lansată la muzeu pe 23 august) sunt Cîntarea României și Cenaclul Flacăra, două fenomene culturale esențiale pentru perioada comunistă și pentru felul în care arta a fost direcționată în circuitele societății sub ochiul atent al organelor de stat. Expoziția/cercetare (despre care puteți afla mai multe aici) deschide discuția despre cele două fenomene și urmările lor, cu ajutorul unor înregistrări video, al mărturiilor, materialelor de presă din epocă și al obiectelor personale colectate.

Cel mai tânăr festival de teatru, de la Ioana

IDEO IDEIS 2019, Alexandria, județul Teleorman, de marți, 6 august, până luni, 12 august

Este foarte frumos în august la Alexandria - și nu lipsește mai nimic ca să te simți bine, indiferent dacă ai 16 sau 65 de ani. Poți să vezi 18 spectacole de teatru, 9 ale tinerilor din trupe de teatru din toată țara și 9 „profesioniste”. Poți să vezi 5 filme noi, printre care și Alice T., în regia lui Radu Muntean, care o să și vină să stea de vorbă cu publicul. 

Pe lângă cei 200 de tineri participanți la festival, vine lume de toate vârstele și toate colțurile României la Ideo. Anul ăsta, pe lângă Cătălin Ștefănescu (îl știi de la TV, Garantat 100%), vin și Andreea Esca și Micutzu, plus vloggerița Magdyz. Vor povesti toți despre o temă care arde în epoca știrilor false, a trolling-ului, bullying-ului, revenge porn-ului și a altor fenomene noi și îngrijorătoare. Tema festivalului de anul ăsta e responsabilitatea, cu accent special asupra modurilor în care putem fi responsabili pe internet. Adaugă la toate astea 24 de ateliere pe diverse forme de educație non-formală (majoritatea dedicate tinerilor din Alexandria) și n-ai nicio scuză să nu dai o fugă până acolo, fie doar și pentru un weekend. Doar să mai găsești cazare :)

Poezie deasupra orașului, de la Venera

Nocturne de Poezie Contemporană, ediția a 5-a, în fiecare vineri, Magheru One, București, de la orele 21:00

Vara asta, cred că o armă bună împotriva caniculei e poezia. Cea de-a cincea ediție a Nocturnelor de Poezie Contemporană te urcă pe acoperișul unei clădiri înalte și te hrănește cu versuri pornind de la frământările noastre cel mai puțin vizibile: iubirea, sinceritatea, vulnerabilitatea, cenzura, moartea. Pe parcursul unor seri de vineri, șaisprezece scriitori precum Elena Vlădăreanu, Dan Sociu, Radu Vancu, Vasile Leac sau Teona Galgoțiu, îți vor citi din creațiile lor nou-născute, pe care nu le-au aruncat încă în lumea largă. Dacă încă mai ești vineri seara în București, bea un pahar de vin deasupra orașului și află-i poveștile în versuri, înainte de culcare. Biletele abia s-au pus în vânzare.

Concert de vioară într-un spital de psihiatrie, de la Diana

Concert cu ochii larg închiși / Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș, Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș, marți, 6 august, ora 16

Ciprian Hord, unul dintre cei mai interesanți fotografi de la noi, lucrează de la finalul anului trecut ca psiholog stagiar la Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș, în județul Arad. Împreună cu personalul de acolo, dar și cu ajutorul pacienților, Ciprian s-a implicat în organizarea unor seri de tango, de proiecții de filme în cadrul „Cinematecii Terapeutice”, a plantat flori în paturi vechi de spital, a construit o bibliotecă. Săptămâna asta, la Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaș va avea loc un concert de vioară pe întuneric, al violonistului Valentin Şerban. Conceptul performance-ului  „Concert cu ochii larg închiși" a fost propus de către Cristina Bobe, artist vizual. „Întunecarea completă a sălii de spectacol și implicarea auditoriului într-o experiență senzorială, fără să mai fie distras de stimulii vizuali, încurajează publicul să își îndrepte întreaga atenție asupra sunetului”, se arată în comunicatul evenimentului. Performance-ul a avut loc și în alte spații alternative din România, ca Centrul Pompadou (Petrila), Biserica Unitariană din Roșia Montană, Biserica Evanghelică din Cincșor, șura unei gospodării din satul Șomartin sau Biserica Reformată din Peșteana/ Țara Hațegului. 

O expoziție de-o seară, de la Luiza

Alina Marinescu la One Night Gallery, București, Palatul Primăverii, joi, 8 august, de la ora 20 până târziu în noapte

One Night Gallery e unul dintre cele mai sprințare proiecte dedicate artiștilor contemporani de la noi: o expoziție de o seară, de data asta în grădina Palatului Primăverii (da, acel Palat, al acelui cuplu de dictatori), în care arta se întâlnește cu tehnologia și provoacă scufundări neașteptate dincolo de straturile vizibile ale culorilor. Joi seară vom fi scafandri prin lucrările Alinei Marinescu, o artistă care știe să deseneze la fel de puternic și depresia, și binele, și greutatea, și imponderabilitatea, și distanța, și apropierea dintre oameni. Dar mai bine vă plimbați prin Instagram-ul ei, să vă convingeți singuri: 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Loading love 🍷

A post shared by Alina Marinescu (@alinamarinesq) on

***

Fotografia de copertă e realizată de către Larisa Baltă pentru Ideo Ideis.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK