Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 22 - 28 aprilie

De Scena9

Publicat pe 22 aprilie 2019

Mai cu un nor, mai cu niște soare și un pic de ploaie, primăvara își intră în cele din urmă în drepturi. Noi ieșim din case la expoziții, discuții și proteste - despre violență, muncă și tandrețe. Și vă așteptăm și pe voi pe-acolo!

Întâlnire cu un artist pe care trebuie să-l cunoașteți, de la Andra

Întâlniri în atelier: invitat Șerban Savu, la Switch Lab, București, marți, 23 aprilie, de la ora 18:30

Este greu de acceptat ca artist să auzi mereu aceleași întrebări: Da’ vinzi ceva? Te descurci? Și cu cât vinzi? E foarte greu să fii artist în ziua de astăzi. Eu sunt în aceeași măsură și spectator și pe mine arta mă ajută să aflu lucruri despre mine și despre lume în general,” spunea Șerban Savu într-un interviu foarte bun de pe Scena9, pe care vi-l recomand înainte să mergeți la întâlnirea cu el de mâine. În felul ăsta, veți avea ocazia să-i puneți întrebări unuia dintre cei mai interesanți și reprezentativi artiști români din zilele noastre, ale cărui picturi formează o frescă subiectivă, teribil de poetică și tandră (fără să uite critica) a vremurilor noastre recente, așa cum se văd ele în special de la periferii, din locuri uitate, non-locuri. Gazda întâlnirii de mâine va fi artista Aurora Kiraly, așa că se anunță o discuție consistentă.

Un flashmob în fața Primăriei București, de la Ionuț

Vrem adăposturi pentru victimele violenței!, Primăria Municipiului București, 23 aprilie, ora 10.00 a.m.

Un flashmob în fața Primăriei București care atrage atenția asupra unei situații foarte grave: singurul adăpost non-stop pentru victimele violenței domestice, Casa INVICTA, se va închide începând cu 1 Mai 2019, după ce Primăria Capitalei a sistat finanțarea proiectului. De-a lungul a doi ani de activitate, Casa Invicta a găzduit și/sau consiliat 350 de femei. Organizatorii acestui protest sunt indignați de faptul că, în prezent, capitala nu oferă servicii și nici protecția necesară femeilor și, mai mult decât atât, nu respectă standardele europene. „În loc să suplimenteze aceste servicii, Primăria decide să întrerupă finanțarea unui astfel de centru. Ni se spune că nu este buget. În timp ce noi vedem zilnic cum se irosesc banii în zidurile Catedralei Mântuirii Neamului (20 de milioane de lei anul acesta), în societățile Primăriei înființate peste noapte, în concerte, luminițe și alte lucruri inutile. Femeile primesc doar nepăsare și rea-voință. Pentru Primăria Capitalei, femeile bătute și copiii lor pot dormi pe străzi.”

Exerciții de înțeles istoria orașului, de la Ioana

Atelier de Antropologie despre Istorie Urbană, Facultatea de Sociologie, Universitatea din București, sala de Consiliu, luni, 22 aprilie, de la ora 17 la ora 19

Acum vreo cinci ani, mă plimbam periodic pe străzile din cartierele mai puțin strălucitoare ale Bucureștiului, împreună cu un istoric și echipa lui de cercetare de teren. La vremea aia, intuiam deja ceea ce Andrei Răzvan Voinea avea să demonstreze din plin, în lucrarea lui de doctorat și cartea care-a ieșit din ea: Idealul locuirii bucureștene: Fiecare familie cu casa și grădina sa. Parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine București (1908-1948). Bucureștiul ascunde comori, care vorbesc despre cotidian, istorie și confort, acolo unde te-ai aștepta mai puțin. Pe străzile cu mici blocuri identice, construite înainte de 1948 prin finanțarea Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine, am văzut și ce înseamnă să aduci istoria, munca de arhivă și tot restul cercetării acolo unde trebuie să fie - la oamenii care locuiesc acum în Bucureștiul construit atunci. În toți anii care au trecut de atunci, Răzvan a făcut sute de interviuri, a distribuit locuitorilor de azi pliante despre istoria cartierelor lor și a păstrat o continuă legătură. Din istorii orale, biografii și bibliografii, fotografii din arhive personale și o muncă intensă în arhive, a ieșit o carte excelentă. Însă mai important, poate, a ieșit un exemplu de bune practici pe teren - despre care stăm de vorbă luni, la Facultatea de Sociologie. Dacă vrei să afli cum poți reda istoria celor cărora le aparține, hai și tu.

Un protest pentru muncă, de la Diana

Protest Caravana Electrolux - STOP exploatării lucrătorilor români, marți, 23 aprilie, Ambasada Suediei

Muncitorii companiei suedeze Electrolux din Satu Mare, care se află de 8 săptămâni în grevă pentru o creștere de 2 lei în plus pe oră la salariu, au pornit într-o caravană de protest prin țară. Aceasta va trece prin Satu Mare, Zalău, Alba Iulia, Sibiu, Rm.Vâlcea și Pitești, iar marți se va protesta în fața Ambasadei Suediei din București. E un moment extrem de important pentru că vocile muncitorilor de la noi sunt mute (și amuțite) de ani buni, neavând suportul unor sindicate puternice și necesare. În fiecare oraș de pe traseu vor fi organizate conferințe de prese și acțiuni în fața magazinelor care vând produse Electrolux. Scopul caravanei este de „a determina conducerea fabricii să negocieze în mod real și să trateze muncitorii cu respect.”


Un documentar despre greutățile vieții de DJ în Iran, de la Venera

Raving Iran, Facultatea de Sociologie, Universitatea din București, miercuri, 24 aprilie, orele 18:00

Documentarul ăsta mi-a atras atenția pentru că te invită să privești conflictul cultural din societatea iraniană din perspectiva unei comunități despre care nu știm multe: muzica tehno. Cum își duc viețile artiștii contemporani într-o țară ruptă-n două de fundamentalismul religios și drepturile omului din Occident? Doi DJ îți oferă papucii lor și te pun față-n față cu obstacolele cu care se confruntă atunci când își practică meseria. La finalul proiecției, ai ocazia să vorbești cu un muzician iranian și să-l întrebi ce vrei tu despre muzica contemporană din Teheran. Intrarea este liberă.
 
Imaginea principală e un detaliu din lucrarea „The Storm”, semnată de Șerban Savu.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK