Publicat pe 19 noiembrie 2019

Miercuri începe târgul de carte Gaudeamus (20-24 noiembrie, pavilionul B2 Romexpo). Este o ediție extraordinară, așa că nu m-am putut opri la doar 10-15 cărți și am jucat, ca la Pronosport, 7 combinații. 

1. Proză ro

Am scris deja despre noile romane publicate de Lavinia Braniște, Sonia ridică mâna (Polirom), și Mihai Radu, Contaminare (Polirom). Orice listă pentru Târg ar trebui să înceapă cu ele. Dar nu sunt singurele evenimente. Abia aștept să citesc Corina Sabău, Și se auzeau greierii (Humanitas), Bogdan Răileanu, Teoria apropierii (Humanitas), Ionuț Chiva, Kids are not OK (Polirom).

De asemenea, o să caut ultimele titluri din colecția n’autor de la Nemira, două volume de proză fantastică: Câteva feluri de a dispărea de Flavius Ardelean și Varșava de Ana Donțu.

2. Poezie

Colecția Vorpal de la Nemira vine cu două titluri noi: Elena Vlădăreanu, minunata lume disney și Bogdan Ghiu, Cu Orice e posibil

Lui Teodor Dună îi apare o antologie de autor la Cartier, Minunata lume, iar Radu Vancu scoate un volum nou, Psalmi, la Casa de Editură Max Blecher. 

Sunt curios cum sună debutul Anastasiei Gavrilovici, Industria liniștirii adulților (Casa de Editură Max Blecher). 

În fine, o apariție care merită semnalată este volumul Poezii al legendarului cantautor Dorin Liviu „Chubby” Zaharia (Eikon).

3. Critică literară

Unul dintre evenimentele târgului este ediția a doua a Istoriei critice a literaturii române de Nicolae Manolescu, scoasă la Cartea Românească (editură care a fost preluată de curând de Grupul Editorial Art).

Altă apariție care nu trebuie ratată este sequel-ul prin care Mircea Mihăieș revine la James Joyce după cartea din 2016 Ulysses, 732. Romanul romanului. Noul volum se numește O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei (Polirom).

4. Feminism

Tocmai a avut loc a doua ediție a Premiilor „Sofia Nădejde”. O antologie din publicistica Sofiei Nădejde, Despre creierul femeii și alți demoni. Antologia textelor publicistice, editată de Maria Cernat și Adina Mocanu, poate fi găsit la Paralela 45.

Medeea Iancu revine cu un nou volum în care poezia se împletește admirabil cu manifestul feminist: Delacroix este tabu. Amendamentele lirice (frACTalia). Tot Medeea Iancu îngrijește, la aceeași editură, o antologie de poezie feministă, Arta revendicării.

O apariție complementară este antologia scoasă la Cartier de Alina Purcaru și Paula Erizanu – Un secol de poezie română scrisă de femei, volumul I (1990–2019)

Un volumaș de neratat este culegerea de scrisori pe care câteva autoare din România i le trimit Virginiei Woolf. Dragă Virginia, apare la Black Button Books, care a editat și O cameră doar a ei, cartea Virginiei Woolf publicată acum 90 de ani. 

În fine, Humanitas lansează un volum semnat de Maria Bucur și Mihaela Miroiu, Nașterea cetățeniei democratice. Femeile și puterea în România modernă (Humanitas)

5. Progresism

Stânga politică din România e praf, așa că stânga intelectuală încearcă să compenseze printr-o ofertă de zile mari. La Tact apar cărți de Alex Cistelecan, De la stânga la stânga. Lecturi critice în câmpul progresist, și C. Rogozanu, Epoca de mijloc

Adi Dohotaru publică la Cartier o istorie a socialismului din România, Socialiștii. O moștenire (1835-1921).

Vasile Ernu încheie, prin Izgoniții (Polirom), trilogia Mica trilogie a marginalilor; de asemenea, își selectează postările (de fapt eseurile) de pe Faceboook în Jurnal la sfârșitul lumii (Cartier).

Un volum colectiv despre care se va tot vorbi este Hipsteri, bobos și clase creative, editat de Dinu Guțu și Ciprian State (Cartier).

Un eveniment este și noul volum al lui Andrei Gorzo, Viața, moartea și iar viața criticii de film (Polirom). Îl trec aici deși ar fi meritat o secțiune doar pentru el. 

Sunt nerăbdător să citesc Queer. Istorii ilustrate de Andreea Chirică și Eugen Rădescu (Black Button Books).

6. Fascism

Atâta progresism ne poate face să-i uităm pe fasciști. Pentru echilibru ideologic, recomand cu căldură volumul al doilea din seria dedicată de Humanitas lui Ezra Pound, poate cel mai mare poet al secolului trecut, prezent aici în calitate de eseist: ABC-ul lecturii. Ghid spre Kulthură (trad. Radu Vancu, ediție îngrijită de Horia-Roman Patapievici, Humanitas). 

Cartier a reeditat într-un singur volum Revolta lui Atlas de Ayn Rand, biblia libertarienilor: o carte în care bogații sunt personajele pozitive, iar săracii cele negative, un roman de peste 1.000 de pagini detestabil și același timp fascinant. 

În fine, noul volum de Heidegger tradus la Humanitas, Conceptele fundamentale ale metafizicii. Lume. Finitudine. Singurătate. Plictiseală (trad. Paul Gabriel Sandu), este mai accesibil decât alte lucrări ale filozofului. Cele 100 de pagini dedicate plictiselii pot fi citite ca un roman.

7. Ficțiune tradusă

După mine, principalele evenimente sunt romanul de debut al lui Colson Whitehead, Intuiționista (trad. Justina Bandol, Humanitas), și Clubul Mars Room de Rachel Kushner (trad. Mihaela Buruiana, Vellant). Dar și seria de autor pe care Art i-o dedică lui Peter Handke, care tocmai a câștigat Premiul Nobel; ea începe cu Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri și Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire, cele mai bune cărți ale austriacului. Nu o să ratez nici romanul lui Rachel Cusk Schiță (Litera),

Editura Univers, care a trecut printr-un rebranding de imagine, publică două noi volume de Roberto Bolaño:  Spiritul literaturii științifico-fantastice (trad. Lavinia Similaru), și Comedia ororii în Franța (trad. Mina Decu).

La Black Button Books apare un roman celebru de Louisa May Alcott, Micuțele doamne. Am văzut filmul, e timpul să citesc și cartea.

Karl Ove Knausgård este prezent la Litera cu Toamna, prima carte din tetralogia Anotimpuri.

Mă bucură publicarea faimoasei saga a lui Snorri Sturluson, Saga Regelui Harald (trad. Flavia Teoc, Casa Cărții de Știință).

În materie de fantasy, recomand înainte de toate Un străin în Olondria de Sofia Samatar (trad. Alexandra Fusoi, Paladin). Dar și seriile Turnul întunecat de Stephen King și Witcher de Andrzej Sapkowski, reeditate la Nemira în ediții colecționabile, și seria Amber a lui Roger Zelazny (Paladin). Și, desigur, ediția ilustrată Harry Potter și piatra filosofală de J.K. Rowling (Arthur).