Publicat pe 16 martie 2020

S-a anulat tot, s-a declarat stare de urgență, iar primăverii superbe care tocmai începe nici că-i pasă de autoizolarea noastră. Cu toate astea, chiar dacă #stămacasă (chiar stăm - și asta vă îndemnăm și pe voi), nu înseamnă că nu avem spectacole de văzut, lansări de vizionat online, filme de recomandat și concerte de mângâiat urechea. După cum urmează:

Spectacolele de la Unteatru, live la tine acasă

Nu-s vremuri ușoare pentru nimeni, nici pentru inițiativele independente. Unteatru a găsit o soluție de criză, care are nevoie de un pic de solidaritate din partea noastră, a consumatorilor de teatru. Actorii vin și joacă, noi luăm bilete ca să-i vedem, dar nu la teatru, ci de-acasă, de pe canapea, pentru că spectacolele se transmit live. Aproape în fiecare seară e ceva bun de văzut, de la Hamlet la Amalia respiră adânc, de la Micul Prinț la The Sunset Limited. Programul complet e pe site-ul teatrului

Duminică seară, Unteatru au scris pe pagina lor de Facebook:

„Primim aplauze video de la voi de-acasă și e copleșitor 🖤 Vă mulțumim că ne sunteți alături și că ne urmăriți. Vă mulțumim că ne scrieți și ne transmiteți gândurile voastre! Suntem împreună. E cel mai important.”

Afișul spectacolului coregrafic „Cataclisma”, solo Andrea Gavriliu, live de la unteatru, vineri, 20 martie, de la ora 19

Lansare de carte și talk. Despre prezență, cu Carlos L'Abbate live streaming, miercuri, 18 martie, de la 18:30

Unul dintre cei mai mișto profi de yoga din București, Carlos L'Abbate, un argentinian stabilit de 11 ani în România, la orele căruia merg de vreo doi ani, își lansează cartea live și e un moment numai bun să îl auzi vorbind despre acum și aici – ceea ce ne-ar prinde tuturor zilele astea.

#SongsOfComfort, îndemnul lui Yo-Yo Ma la solidaritate prin muzică 

„În zilele-astea pline de anxietate, am vrut să găsesc o cale de a continua să împărtășesc muzica în care îmi găsesc liniștea”, scria zilele trecute pe Twitter Yo-Yo Ma, super-muzicianul american care se plimbă cu violoncelul lui prin mai toate sunetele lumii. A deschis seria asta de cântece liniștitoare (#SongsOfComfort) cu o bucată din Simfonia a 9-a a lui Dvorak, iar în gestul lui mulți muzicieni din lume, profesioniști sau amatori, au găsit un îndemn la solidaritate și au început să se înregistreze cântând muzici care le aduc liniște. E de urmărit hashtag-ul ăsta de Twitter, sub care se va aduna cu siguranță o mini-coloană sonoră a umanității care încearcă să nu-și piardă calmul în vremea epidemiei de coronavirus și de panică. 

Simfonia a 9-a a lui Dvorak & Yo-Yo Ma

Să fim bine cu noi în timpul pandemiei - interviuri online cu psihoterapeuta și cercetătoarea Diana Vasile, Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei

Cum ne confruntăm cu schimbarea în obiceiurile noastre de muncă, în relațiile cu ceilalți sau în spațiul privat, pe timp de pandemie? Cum ne obișnuim cu ideea că ce putem controla sunt doar reacțiile noastre la ce se întâmplă în mediul înconjurător? Psihoterapeuta și cercetătoarea Diana Vasile, una dintre fondatoarele Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, a lansat un ghid informativ și a început o serie de interviuri care să ne ajute să ne gestionăm mai bine emoțiile în perioada asta.

Concertele Filarmonicii din Berlin 

Există numeroase studii care spun că muzica clasică reduce anxietatea și are efecte benefice asupra creierului, dar eu unul (ca un anxios ce sunt) am ajuns să descopăr asta mai târziu în viață (mai bine mai târziu decât niciodată). Cert e că am simțit pe pielea mea cum se diluează tensiunea atunci când ascult Bach, spre exemplu și se limpezește lumea din jur (măcar pentru o jumătate de oră) când revin la Chopin. 

Filarmonica din Berlin și-a întrerupt activitatea, dar oferă acces gratuit timp de 30 de zile la Digital Concert Hall. E o arhivă de concerte și filme fabuloasă, unde vei găsi cei mai mari dirijori ai lumii, de la Zubin Mehta și Herbert von Karajan până la Kirill Petrenko și Simon Rattle. 

Chopin: Piano Concerto No. 1 / Pollini · Thielemann · Berliner Philharmoniker

Documentare IDFA gratuite

Dacă ești fan documentare (și noi, la Scena9, cam suntem) sigur ai auzit de IDFA - International Documentary Festival Amsterdam. Și atunci poate o să te bucure să auzi că au pus la liber în perioada asta mai bine de 300 de filme din toată lumea și pe toate subiectele, de la istorie și economie la medicină și mediu. Există și două filme românești incluse pe listă: Decrețeii (r. Florin Iepan, 2004) și Noosfera (r. Ileana Stănculescu și Artchil Khetagouri, 2011) - dar te-am încuraja să profiți de catalogul la liber ca să explorezi istoria unei țări cât mai îndepărtate sau să vezi cum fac față problemelor de mediu activiști din alte colțuri ale lumii. Iar dacă vrei mai mult, mai sunt încă 500 de filme disponibile de închiriat online pe aceeași platformă, la prețuri echivalente cu o bere pe care-ai fi băut-o zilele astea în oraș.


Fotografie principală via fb/unteatru