Publicat pe 22 martie 2021

Nici iarna și nici pandemia nu se dau duse - noroc că avem ce citi, asculta și viziona online. Săptămâna asta avem un episod de podcast despre iernat, un podcast întreg despre crime adevărate, un articol și un documentar despre vaccinare, plus o retrospectivă de filme spaniole regizate de femei.

De ascultat podcastul Wintering”, wisdom, and weathering life's darkest time‪s‬ (Vox Conversations, 2021)

Ora asta de conversație cu scriitoarea Katherine May e o formă de terapie. Cel puțin așa a funcționat pentru mine, într-o zi de plimbare cu totul și cu totul cenușie, după fix un an de pandemie. May e autoarea cărții Wintering. The Power of Rest and Retreat in Difficult Times, în care pune în discuție un concept pe care mulți dintre voi îl vor recunoaște: iernatul - o traversare a iernii, atât cea dinăuntru, cât și cea din afară, un proces de introspecție și transformare, o încetinire a ritmului. Nimic mai potrivit de ascultat în primăvara asta care nu doar întârzie să vină, dar se transformă pentru a nu știu câta oară în iarnă. (Andra)

De citit articolul The Vaccine-Hesitant Man of Europe (The Atlantic, 2021)

De aproape o săptămână urmăresc evoluția listelor de așteptare pentru vaccin deschise în România: până azi la prânz s-au înscris acolo în jur de 740.000 de oameni, adică mai puțin de 4% din populație. În Suceava, care a trăit primăvara trecută o criză de proporții, doar vreo 3.500 de oameni erau pe liste, în condițiile în care 2.500 de doze de AstraZeneca sunt încă disponibile în județ. Putem da vina pe problemele platformei, însă nu poate fi doar atât. E clar că, deși vaccinurile devin disponibile pentru categorii tot mai largi din populație, neîncrederea cetățenilor în autorități îi face pe mulți să refuze sau să întârzie decizia de a se imuniza. Și nu, nu sunt toți anti-vaxxeri din aceia cu tichie de aluminiu pe cap. 

În Franța, acolo unde doar 40% dintre cei chestionați în decembrie pentru un sondaj au spus că vor să se vaccineze, ezitările vin din felul în care guvernul a gestionat campaniile de vaccinare din ultimele decenii sau cel puțin informarea cu privire la acestea. Iar recenta decizie — pe care Franța a luat-o alături de multe alte țări europene — cu privire la suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, apoi reluarea sa, sigur nu ajută la restabilirea încrederii esențiale pentru a ajunge la mult-dorita imunitate colectivă. (Vlad)

Un podcast care să te țină: Criminal

Parte din Radiotopia, Criminal e un true-crime podcast lansat în 2014. Fiecare episod spune o altă poveste: cazuri ceva mai recente, dar și unele mai vechi, scoase de la naftalină. Unele dintre ele sunt complet halucinante & încât par aproape inventate. Dintre episoadele mai recente, ăsta e preferatul meu. O poveste fascinantă din New York-ul anilor ‘30 despre un tip care pare nemuritor în fața tuturor „obstacolelor”. (Ionuț)

Cinema feminin spaniol: cineastele deschizătoare de drum, online, marți, 23 martie, de la orele 21:00 

Ce bine că deși rămânem în case, avem programul de cinema asigurat în mediul online de comunități ca Institutul Cervantes, care toată luna martie ne-a pregătit o listă cu filme spaniole regizate de femei, din anii ’50 și până astăzi. Accesul este gratuit, iar fiecare peliculă e disponibilă pentru vizionare timp de 24 de ore. (Venera)

Documentar gratis online: Epidemic of Freedom, la Documentary Mondays, via Centrul Ceh, azi și până mâine dimineață la ora 8

Filmul ăsta e bazat pe cazul regizoarei Tereza Reichová (de altfel, e filmat împreună cu soțul ei, Hynek Reich Štětka). Celor doi li se naște o fiică și încep să-și pună întrebări legate de sănătatea ei. Cu camera în mână, documentează discuțiile lor pe subiect, dar și conversații cu diverși apropiați, medici - inclusiv cu ministrul sănătății din Cehia. În cele din urmă, constată că nu pot alege dacă fiica lor va fi sau nu vaccinată, pentru că, spre deosebire de majoritatea celorlalte state occidentale, Republica Cehă impune obligativitatea vaccinului. Simțindu-se privați de libertatea de a alege, ajung să dea statul în judecată - și provoacă la o dezbatere importantă, actuală, despre vaccinare și limitele ei etice. (Ioana)