Publicat pe 27 iulie 2020

Încet și cu precauție, cultura se redeschide, în forme adaptate pentru a asigura publicului siguranță în fața Covid. (Despre măsurile pe care le iau cinemaurile, muzeele, galeriile și organizatorii de concerte pentru a-și proteja spectatorii, am scris aici.) Agenda artelor de săptămâna asta se împarte între evenimente în aer liber, unul dintre bunele obiceiuri pe care le-a scos de la naftalină pandemia actuală, și evenimente online, la care putem participa de oriunde - practică prin care, dincolo de limitările ei, pot avea acces la o varietate considerabilă de evenimente și cei care locuiesc în orașe fără puls cultural. 

Instrucțional pentru singurătate, serie de spectacole online, transmise pe 28-30 iulie, începând cu ora 19 

Perioada de izolare și libertatea limitată de mișcare impusă de pandemie ne-au reamintit de una dintre cele mai usturătoare probleme despre care nu se vorbește aproape deloc, deși afectează din ce în ce mai mulți oameni: singurătatea. Seria celor trei spectacole de teatru, create de artiștii Ana Mărginean, Tamilla Woodward și Peca Ștefan vorbește fix despre formele de singurătate pe care le trăim și despre remediile pe care ne străduim să le folosim ca să le îmblânzim. Fiecare spectacol, gândit sub forma unui monolog inspirat din cultura tutorialelor și a auto-ameliorării, e un memento: într-o lume hiperaglomerată, ne simțim adesea singuri. Și nu doar pe timp de pandemie. Cele trei monoloage sunt transmise live, chiar din locuințele actorilor Katia Pascariu, Marius Manole și Matei Chioariu. Bilete, aici.

Proiecția filmului Vară secetoasă la CINEVARA, Rezidența BRD Scena9, București, joi, 30 iulie, de la ora 21 

Seria proiecțiilor de filme din patrimoniul lumii, restaurate la inițiativa lui Martin Scorsese, continuă săptămâna asta cu un film realizat în Turcia anilor 60. Vară secetoasă e povestea plină de dramă și tensiune a doi frați care trăiesc într-un sat dogoritor din Turcia. „Filmat într-un alb-negru care îngăduie doar persistența elementelor cele mai pure (aer fierbinte, apă de negăsit) și guvernat de o forță telurică demnă de romanele lui Rebreanu, Vara secetoasă s-ar putea să fie remediul numai bun la canicula de afară,” scrie colegul nostru, criticul Victor Morozov, în lista lui de recomandări de la Cinevara. Bilete, aici.

Martin Scorsese vorbește despre „Vară secetoasă”

Itinerama Warm Up Party la #ElvirePopescoOutdoor, Cinema Elvire Popescu, București, vineri, 31 iulie, și sâmbătă, 1 august, de la ora 21

Pentru o vară în care vacanța nu mai e la îndemână, un festival cu filme de călătorie poate fi o alegere de rezervă foarte bună, mai ales dacă te plimbă prin Brazilia sau de-a dreptul în jurul lumii. Itinerama aduce luna asta proiecții în liber de filme cu și despre călătorii la București și Brăila. Până la jumătatea lui august, când se dă startul la Brăila, weekendul ăsta avem un preview la Cinema Elvire Popesco: Florianopolis Dream, un film multipremiat despre un cuplu de psihanaliști care vor să-și salveze căsnicia printr-o călătorie în Brazilia, și Maiden, povestea celei care a condus primul echipaj în exclusivitate feminin care în 1989 participa la Cursa Whitebread în Jurul Lumii. Bilete, aici.

LIVE Despre Camera lui Giovanni de James Baldwin, eveniment online, live de la Librăria „Două Bufnițe” din Timișoara, sâmbătă, 1 august, de la 17 la 18

Un american are o idilă la Paris - așa s-ar putea rezuma, superficial, romanul-cult scris de James Baldwin și publicat în 1956. E, de fapt, vorba despre limite și autocunoaștere, rușine, frică și vinovăție: personajul central își descoperă propria bisexualitate printr-o relație cu un barman italian (Giovanni) pe care-l cunoaște în capitala Franței. Despre carte vor vorbi Elena Marcu (Black Button Books), traducătoarea cărții în limba română, și Raluca Selejan, de la librăria timișoreană independentă La Două Bufnițe.

James Baldwin citește din „Camera lui Giovanni”

Cine-concert Faust (în cadrul TIFF), Castelul Bánffy, Bonțida, sâmbătă, 1 august, de la ora 21:30

Pianistul și compozitorul francez Jean-François Zyge, cunoscut drept un maestru al improvizației, va cânta live la pian, în timp ce pe ecran va rula clasicul Faust (1926, r. F.W. Murnau). „Umbră și lumină, lacrimi și fulgere, o luptă crâncenă între bine și rău, haos și revelații, inocență și pierzanie - forța și intensitatea  imaginii vor copleși pe toată lumea, sunt sigur, așa cum a fost de fiecare dată când am acompaniat acest film”, a spus Zygel.

Bonus: 

O arhivă de filme est-europene

O colecție extraordinară de filme est-europene clasice, multe dintre ele rarități ale cinematografiilor din Ungaria, Estonia, Germania, Lituania, Polonia, Ucraina, România, dar și din Iugoslavia și Cehoslovacia (toate au subtitrări în engleză și în multe alte limbi). Platforma oferă și posibilitatea de a-ți face abonament lunar, în cadrul căruia poți să downloadezi un număr nelimitat de filme și să-ți faci astfel propria arhivă, un fel de cămară cu bunătăți pentru toamnă & iarnă.

Serialul The Loudest Voice (SUA, 2019), difuzat pe HBO Go 

Într-o vreme în care post-adevărul câștigă din ce în ce mai mult spațiu în discursul public, iar teoriile conspirației țintesc politicieni, jurnaliști și, mai nou, criza sanitară globală, miniseria în șapte părți îți arată cum a fost pusă pe picioare una dintre cele mai influente mașinării de fake news din State. Povestea este a lui Roger Ailes, fostul CEO al postului de televiziune Fox News, care a plecat de la conducere în 2016, după ce peste 20 de angajate ale lui l-au acuzat de agresiune sexuală

Ailes, jucat de Russell Crowe, transformă politica în entertainment pe ecranele milioanelor de americani care-i urmăresc emisiunile. „Oamenii nu doresc să fie informați, ci să se simtă informați”, spune el. Prieten cu Donald Trump, îl ajută pe acesta să câștige popularitate și, în cele din urmă, să ajungă la Casa Albă. Au trecut patru ani de atunci, însă Fox News a rămas în topul celor mai vizionate posturi TV din State - emisiunea lui Tucker Carlson are un record de peste 4 milioane de spectatori - timp în care numeroși conservatori cu viziuni extremiste de dreapta au primit microfonul.

Foto principală: Arhiva Fortepan