Lumea noastră / Recomandări

Ce facem în săptămâna 8-14 iunie?

De Scena9

Publicat pe 8 iunie 2020

Podcast The OCD stories (Venera)

Podcastul ăsta e dedicat unei probleme specifice de sănătate mintală: tulburarea obsesiv-compulsivă, care se manifestă prin gesturi sau gânduri ca niște mici ritualuri psihologice pe care le îndeplinești cu regularitate. Fie că faci prea des curățenie, îți ordonezi obiectele din casă după o hartă proprie sau rumegi incontrolabil un șir de gânduri care te urmăresc oriunde ai merge, tulburarea asta devine o problemă când te copleșește și-ți domină stările psihice. Interviurile cu specialiști și pacienți pe care le poți asculta în acest podcast te ajută să te simți mai puțin singur/ă și să înțelegi mai bine cum să te eliberezi de aceste obiceiuri care îți alimentează iluzia controlului și ordinii.

Documentarul Around the World when You Were My Age (Aya Koretzky, Portugalia, 2018, disponibil pe MUBI)  (Andra)

Documentarul ăsta e o poezie care mi-a amintit că-mi lipsește călătoria. Și, înainte de toate, mi-a amintit și de ce călătoria e una dintre stările pe care le prețuiesc cel mai mult. Filmul reconstituie povestea unui periplu făcut prin anii ‘60 de un bărbat japonez prin Uniunea Sovietică, Europa, Africa de Nord și SUA. Avea 30 de ani când a ieșit prima oară din Japonia, iar drumul ăsta, pe care l-a documentat atent și curios pe filme foto, i-a schimbat viața și i-a modelat felul în care vede lumea. După aproape 50 de ani, fiica lui reface povestea acestei călătorii și a sensului ei, din notițele, amintirile și fotografiile tatălui, care azi își pierde accelerat vederea. E un film perfect pentru o seară melancolică de vară, în timp de pandemie, care te trimite pe multe alte drumuri din propriile hărți.

Filmul Godfellas, r. Martin Scorsese, la cinema drive-in, Snagov, miercuri, 10 iunie ora 19:30 (Delia)

Dacă ți-e dor să mergi la film și încă nu i-ai văzut sau vrei să-i revezi pe Băieții Buni ai lui Scorsese pe un ecran mare, miercuri poți să-ți iei mașina și să mergi într-o excursie la Snagov. În deschiderea filmului va fi și un concert de muzică clasică în care se vor interpreta coloane sonore din filme celebre. Un bilet costă 68 RON, bani de care mai primești un popcorn și un suc sau o apă, nu înainte să ți se ia temperatura, care nu poate fi mai mare de 37.3 grade.

Seria documentară Jeffrey Epstein: Filthy Rich (r. Lisa Bryant, 2020, disponibilă pe Netflix) (Ioana)

Am evitat să citesc pe subiectul miliardarului american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuz sexual și care a sfârșit luându-și viața. Asta pentru că n-am vrut să plonjez într-o lume în care banii cumpărau minore, folosite drept jucării sexuale - am simțit că n-am stomacul pentru asta. Însă seria cu patru episoade de la Netflix a țipat la mine, din vârful recomandărilor de pe home page. Am văzut-o până la capăt și am primit exact ce mă așteptam: minciuni, violență emoțională și sexuală și o întreagă rețea de exploatare a unor femei tinere, în scopul satisfacției unui bogat bătrân. Seria, despre care unii critici spun că nu aduce informații noi, dar oferă perspectiva necesară a victimelor, e bazată pe o carte scrisă în mare secret, în camere încuiate și pe servere private, cât timp Epstein era încă în viață. Asta, în sine, ar trebui să dea o mică măsură a puterii și abuzurilor comise de acesta.

Expoziție Iosif Király - din 13 iunie, la Galeria Anca Poterașu (Ionuț)

„Letting the days go by, water flowing underground”, prima expoziție a artistului Iosif Király la Galeria Anca Poterașu, cuprinde lucrări recente care vizează tema timpului: durate, amintiri, memorie & trecut. Fotograf, artist vizual și profesor la Universitatea Națională de Arte din București, Iosif Király (n.1957) a fost mereu preocupat de relația dintre timp și percepția, pe care a explorat-o în fotografiile, instalațiile și desenele sale, dar și în activitatea sa de documentarist.

Deschiderea noului sezon expozițional la MNAC, miercuri, 10 iunie, de la ora 17 la 22

Patru expoziții noi te așteaptă la Muzeul Național de Artă Contemporană: Discuție reducționistă în 4 culori (Radu Comșa), Material-Scapes (Petru Lucaci), Ultraplastik Rhapsody (Filip Markiewicz)  și O retrospectivă-laborator Iulian Mereuță. Bonus: Go to MNAC, pentru care muzeul a organizat un concurs printre tinerii ilustratori, street art pe scările interioare din muzeu și deja clasica Văzând istoria, o retrospectivă a artei contemporane din România, care își schimbă conținutul cu fiecare sezon. Dacă vii miercuri, o să prinzi și un DJ set cu Bogman, un concert-performance FLUID și un concert Orkid, cu material de pe noul lor EP. Costă 20 de lei. 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK