Recomandări / Timp Liber

Ce facem săptămâna asta? 21-27 februarie

De Scena9

Publicat pe 21 februarie 2022

Ultima săptămână a lunii ne aduce o vreme blândă, în care pare să încapă orice propunere pentru timpul liber. Zilele acestea luăm primele cursuri de dans contemporan ca să ne întărim relația cu corpul, mergem la filme despre muncă și istoria recentă și participăm la discuții online, cu lansări de carte și idei despre cum putem transforma spațiile abandonate din orașele noastre. 

Body as a Creation Tool - cu Daniel Alexandru Dragomir, București, Linotip - Centru Independent Coregrafic, 21-24 februarie, de la orele 19:00

Centrul de dans contemporan Linotip derulează un program deosebit în prima jumătate a acestui an (mai precis, până-n iunie): ateliere de dans cu profesioniști pentru oricine vrea să se reconecteze la propriul corp și să înțeleagă lumea dansului din interior. Atelierele sunt ținute de coregrafi precum Andreea Novac, Ioana Marchidan, Andrea Gavriliu, Arcadie Rusu, Attila Bordás, Stefan Lupu, Daniel Dragomir, Teodora Velescu, Ioana Macarie, Mariana Gavriciuc, Simona Dabija si George Plesca. Daniel Alexandru Dragomir, care ține cursurile de săptămâna asta, e coregraf, performer și profesor de dans contemporan. Poți să-ți iei bilet la atelierele lui de aici, unde găsești programul întreg al inițiativei. (Venera)

Să Film!: „Gesturi ale muncii (1959-1975)”, București, Cinemateca Eforie, vineri, 25 februarie, de la ora 18 la ora 22

Primul pas e să vizitezi dubla expoziție despre muncă de la Rezidența BRD Scena9, Labour in a Single Shot | Protect Your Heart at Work. Al doilea e să-ți iei bilet de aici pentru proiecțiile de vineri. Al treilea e să te informezi puțin despre ceea ce urmează să vezi: unsprezece filme despre muncă (didactice, de protecția muncii, industriale), produse între 1959 și 1975 de Studioul Sahia sau Animafilm și selectate de Christian Ferencz-Flatz și Ana Szel. Ultimul pas, după ce vezi filmele, e să participi la o discuție foarte interesantă despre muncă și reprezentările sale, în perioada socialismului de stat din România, la care, pe lângă cei doi selecționeri ai programului participă istorici, filologi și alți universitari (Luciana Jinga, Alex. Cistelecan, Ștefan Baghiu, Alexandru Bejinariu și Adrian Grama). (Ioana)

Retro Rossellini: Roma, oraș deschis, București, Cinemateca Eforie, miercuri, 23 februarie, de la ora 19 la ora 22

De fiecare dată când Andrei Rus anunță un proiect de activare a arhivelor, e rost de filme bune, iar proiectul „Retro” nu face excepție. În seria de retrospective dedicate unor nume mari ale cinematografiei timpurilor trecute, acum ne oprim asupra lui Roberto Rossellini, cu primul titlu din trilogia sa neorealistă. E o dramă de război despre rezistența împotriva ocupației naziste și un film extrem de important pentru memoria celui de-al Doilea Război Mondial în Italia. După proiecție, selecționerul stă de vorbă cu regizorul de teatru Eugen Gyemant. Bilete găsești aici. (Ioana)

Lansare de carte: Inelul cu cap de cal. Istoria romilor povestită copiilor, online, joi, 24 februarie, de la ora 19, pe paginile de Facebook Editura Seneca, Seneca Anticafe și Cu Alte Cuvinte

Ieri s-au împlinit 166 de ani de la dezrobirea romilor și a fost în mare parte liniște pe subiect. Am speranță că generațiile următoare vor face mai mult și mai bine decât am făcut-o noi, pentru că în sfârșit în România există o carte amplă de istorie a romilor pentru copii, scrisă și ilustrată pe înțelesul lor. 

„Inelul cu cap de cal” (text de Ioanida Costache și Petra Gelbart și ilustrații de Anca Smărăndache) spune povestea a doi frați romi care, după ce găsesc un inel cu cap de cal printre lucrurile mamei, descoperă istoria poporului lor: de la origini până la cei 500 de ani de sclavie pe teritoriul României, și de la Holocaust, trecând prin perioada comunistă, până în prezent. Cartea este un proiect al asociației Cu Alte Cuvinte și a apărut la editura Seneca. 

Participă și tu la discuția online despre procesul de lucru la carte și despre importanța acestui demers, la care vor vorbi atât autoarele, cât și unii dintre cei importanți activiști și cercetători romi din România. (Delia)

Urban Commons. Cum pot cetățenii transforma spațiile abandonate din oraș? (eveniment online), joi, 24 februarie, de la ora 16

Marile orașe ale României sunt pline de spații abandonate, aflate uneori în zone foarte aglomerate, cu o nevoie uriașe de locuri de adunare pentru comunități. Ar putea deveni acestea spații-resursă pentru cetățeni? Și dacă da, cum? Mișcarea „urban commons”, un model de recâștigare a orașului, testat de mai multe inițiative comunitare din Europa, oferă răspunsuri la aceste întrebări. MKBT organizează două discuții pe subiectul reconversiei spațiilor abandonate (prima pe 24 februarie, a doua pe 10 martie). Prima îl are ca invitat pe Christian Iaione, profesor de drept și politici urbane, inovare și sustenabilitate la Departamentul de Drept din cadrul Universității Luiss Guido Carli din Roma. Pentru a putea participa trebuie să completezi un formular online. (Vlad)

foto cover: Linotip, Alexandru Dragomir.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK