Recomandări / Timp Liber

Ce facem săptămâna asta? 17-23 ianuarie

De Scena9

Publicat pe 17 ianuarie 2022

În săptămâna care conține cea mai deprimantă zi din an ne liniștim cu un recital de pian, continuăm cu un tur ghidat printr-o expoziție, apoi un eveniment online despre vulnerabilitatea orașului. După ce-am trecut în a doua jumătate a săptămânii, băgăm două proiecții de film și-o să fie bine.

Recital de pian - Zongoraest, Institutul Liszt, București, luni, 17 ianuarie, de la ora 19 

Dacă vreți să începeți săptămâna cu muzică, diseară aveți ocazia. Institutul Liszt găzduiește un recital de pian realizat de elevii Colegiului Național de Muzică George Enescu din capitală. Pe parcursul serii, tânăra generație de viitori muzicieni va interpreta creații de Johann Sebastian Bach, Maria Cernovodeanu, Carl Czerny, Ludwig van Beethoven, Liszt Ferenc, Frédéric Chopin, Jean Sibelius, George Enescu, Bartók Béla. (Venera)

Pagina de Facebook a Institutului Liszt București / Liszt Intézet Bukarest

Tur ghidat & Listening Session „Limba semnelor de întrebare”, Combinatul Fondului Plastic, București, marți, 18 ianuarie, de la ora 18

„Cum se spune queer în limba ta?”, au întrebat artiștii Jasmina Al-Qaisi și Raj-Alexandru Udrea, pentru lucrarea Limba semnelor de întrebare, creată special pentru Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?]. Marți de la ora 19, după un tur ghidat al expoziției SIMȚI ~ ALUNECI ~ CÂNȚI, poți să asculți pentru prima oară instalația sonoră, care e în continuă expansiune și a fost realizată cu contribuții narative din partea mai multor artiști, dar și cu răspunsuri anonime la întrebarea din deschiderea paragrafului. Momentan lucrarea are 57 de minute și este însoțită de un text interpretat de Raj-Alexandru Udrea. (Ioana)

Seismograf ‘77: Cazul Ursu (eveniment online), joi, 20 ianuarie, ora 19

Nicolae Ceaușescu s-a folosit de urmările cutremurului din martie 1977 pentru a redesena Bucureștiul după propriul plac: numeroase clădiri de patrimoniu trebuiau să dispară pentru a face loc planurilor megalomanice ale dictatorului, iar altele erau lăsate de izbeliște. Inginerul constructor Gheorghe Ursu, care lucrase la reabilitarea unor clădiri vechi afectate de marele seism, a trimis la acea vreme o scrisoare către Europa Liberă în care semnala planul regimului și atrăgea atenția asupra vulnerabilității seismice a Bucureștiului. Inginerul a fost arestat câțiva ani mai târziu sub acuzația de deținere de valută și a murit în închisoare, ucis de un coleg de detenție. 

La aproape 45 de ani de la cutremur, Re:Rise — Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, Muzeul Ororilor Comunismului în România - MOCR şi Funky Citizens organizează o discuție despre un București aproape la fel de vulnerabil seismic ca-n 1977 și despre ce poate face fiecare dintre noi pentru un oraș mai trainic. Vor participa fiul inginerului, Andrei Ursu, fondator al Fundației „Gheorghe Ursu”, Alexandru Groza. Manager al Muzeului Ororilor Comunismului în România, Matei Sumbasacu, fondator, Asociația Re:Rise și Cosmin Pojoranu, fondator, asociația Funky Citizens. (Vlad)

Gheorghe Ursu. Ilustrație de Vlad Dumitrescu pentru Re:Rise

Cineclub FILM MENU, An Affair to Remember, UNATC, București, joi, 20 ianuarie, de la ora 18.30

O proiecție numa’ bună pentru o seară friguroasă de iarnă cu An Affair to Remember, filmul lui Leo McCarey din 1957, cu Deborah Kerr și Cary Grant în rolurile principale: o poveste de dragoste ce are loc în timpul unei călătorii transatlantice dinspre Europa spre America (Nu degeaba e considerat „unul dintre cele mai romantice filme” din istoria cinemaului). Proiecția se va desfășura în Sala Cinema a UNATC  și va fi urmată de o discuție moderată de Iulia Necșulescu și Petra Torsan, redactori FILM MENU. (Ionuț)

Să Film!: „Câmp de maci”, Cinemateca Eforie, București, vineri, 21 ianuarie, de la ora 19 

Dacă n-ai apucat încă să vezi lungmetrajul de debut al actorului și regizorului de teatru Eugen Jebeleanu, acum nu numai că ai șansă să-l vezi, dar și să-i asculți pe regizor și pe ceilalți membri ai echipei vorbind despre el. „Câmp de maci” spune povestea jandarmului Cristi care încearcă să reconcilieze cele două părți aparent opuse ale identității lui: cea a bărbatului care lucrează într-un domeniu machist și cea a bărbatul gay cu o viață personală ascunsă. (Delia)

Foto main: Scenă din „Câmp de maci” (r.: Eugen Jebeleanu)

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK