Publicat pe 8 noiembrie 2021

În miez de toamnă, vedem filme de pe toate meridianele, săpăm prin arhive vizuale și sonore, asistăm la performance-uri și nu ratăm unul dintre cele mai bune festivaluri de film documentar ale anului. 


Denunțătorul (proiecție de film) în cadrul Hommage à Jean-Paul Belmondo, Cinema Elvire Popesco, București, duminică, 14 noiembrie, ora 13

Posesorul uneia dintre cele mai cunoscute figuri din cinematografia franceză, Jean-Paul Belmondo a jucat deopotrivă în filme de artă și filme pentru marele public. La două luni după moartea sa, Cinema Elvire Popesco îl omagiază prin programarea a patru filme cu el din anii ‘60. Duminica aceasta e programat filmul Le Doulos (Denunțătorul), un film polițist regizat de Jean-Pierre Melville. Filmul are dialoguri în franceză și subtitrare în engleză. (Vlad)

UrbanEye Film Festival 2021 (online), 10-14 noiembrie 

A opta ediție a festivalului UrbanEye ne propune să discutăm despre cercurile sociale în interiorul cărora trăim și despre ce se întâmplă atunci când acestea se intersectează. Festivalul — care anul acesta se întâmplă online — propune filme, conversații și evenimente speciale despre orașe, arhitectură sau despre felul în care să locuim. Găsiți programul complet pe www.urbaneye.ro. (Vlad)

Cineclub Film Menu - Canon nipon+ : Kinji Fukasaku, Susumu Hani, Cinemateca Eforie, București, sâmbătă, 13 noiembrie, orele 15:30 și 17:30 

Sâmbăta viitoare se anunță soare, așa că un scurt maraton de filme din Țara soarelui răsare, la Cinemateca Eforie, pică la fix. Kinji Fukasuku și Susumu Hani sunt doi dintre reprezentanții noului val japonez din anii ‘60-’70 și ai câte un film din fiecare, unul după altul. Kurotokage (Șopârla neagră) (r. Kinji Fukasaku, 1968), o comedie despre un jaf de bijuterii, începe la 15:30, iar Kanojo to kare (Ea și el) (r. Susumu Hani, 1963), o dramă despre o femeie care vrea să îl ajute pe un om al străzii și pe fiul său nevăzător, continuă de la 17:30. Proiecția filmelor va fi urmată de o discuție cu Dalesia Cozorici și Teodora Leucu, redactori ai revistei FILM MENU - organizatoarea proiecției. Bilete aici pentru Șopârla neagră și aici pentru Ea și el. (Delia)

Arhiva de Sunet: Culturi și spații alternative în Timișoara, București, Londohome, joi, 11 noiembrie, de la ora 18

Pentru sezonul doi al podcastului Arhiva de Sunet, jurnalistul Ionuț Dulămiță, regizorul Mihai Lukács & echipa s-au dus la Timișoara, ca să descopere muzicile și subculturile orașului care va să fie Capitală Europeană a Culturii. Până la lansare, ne întâlnim un pic la București cu ei, + Aron Madon/Admina, Ovidiu Margan și Vlad Tăușance, pentru o discuție care se uită la relația dintre muzică, pop culture și crearea identității unui oraș. (Ioana)

Arhiva fotbalistelor: Amintiri, provocări, victorii cu 11 jucătoare, online, marți, 9 noiembrie, de la ora 19

Pe 2 noiembrie s-a lansat platforma arhivafotbalistelor.ro, unde o echipă de cercetătoare a adus laolaltă imagini și alte documente de arhivă, plus interviuri noi cu jucătoare, care marchează 31 de ani de la profesionalizarea fotbalului feminin în România. Pentru o discuție cu 11 fotbaliste vechi și noi de la noi, ne întâlnim marți cu trei dintre membrele echipei proiectului (Ileana Szasz, Teodora Căbuț și Iulia Dromereschi). Dacă aveți întrebări și amintiri, dacă vă pasionează fenomenul, dar și dacă vreți să vedeți cum s-a transformat reprezentarea fotbalului feminin în presa românească, dați „going” pe facebook. (Ioana)

Instalație video: Move.Talk, Institutul Goethe, București, 13-14 noiembrie

O instalație gândită ca o călătorie vizuală împreună cu un grup de artiști (muzicieni și dansatori) din România și din Germania (Wuppertal); o explorare urbană bazată pe mișcare ca limbaj universal. Regie & montaj: Corina Andrian. Performeri: Maria-Beatrice Tudor, Mariana Gavriciuc, Anastasia Grigore, George Pleșca, Maria-Luiza Dimulescu. Muzicieni spațiu public: Radu Vâlcu (chitară), Răzvan Florescu (percuție), Mihai Balabas (vioară), MARA (voce). Accesul este gratuit. (Ionuț)

Foto via Institutul Goethe / fb

Fotografie principală via Arhiva fotbalistelor/fb, din colecția personală a Cameliei Obadă