Publicat pe 5 mai 2020

Savantgarde.ro e blogul unde sociologul și jurnalistul Marius Cosmeanu adună cele mai relevante idei și evenimente legate de știință și tehnologie, dar nu numai, pe care apoi le trimite spre căsuțele noastre poștale, într-un smart digest la care vă încurajăm să vă abonați aici. La fiecare final de săptămână, găsiți pe Scena9 câteva dintre recomandările din acest digest. Astăzi: inamicul public nr. 1, Bolshoi la bucătărie și top-modelul care a pozat lagărele naziste. Cel mai nou digest îl puteți citi integral aici.

THE CITY // ZMEScience: Factorii patogeni schimbă arhitectura. Coronavirusul nu va face excepție. Și Un text de la Mark Kleinman, profesor de Politici Publice la King's College din Londra, despre cum vor arăta orașele odată ieșite din izolare.

BLOGTROTTER // Savantgarde continuă seria Jurnal de pandemie, texte scrise de colaboratori din multe colțuri lumii, și Jurnal din anul coronavirusului, ținut de virusologul Mihnea Boștină, din Noua Zeelandă.

INTERVIU // Christian Drosten este unul dintre cei mai buni experți Covid-19 din Germania. TheGuardian a vrut să afle de ce greutăți presupune asta: „Pentru mulți, sunt tipul diabolic care vrea să pună economia pe butuci”.

NEVER AGAIN // Ieri s-au împlinit azi 75 de ani de când, pe 30 aprilie 1945, top-modelul Lee Miller, înrolată în armata americană, era martoră la eliberarea lagărului de exterminare Dachau și prima care fotografia ororile de acolo. În aceeași zi, ea ajunge la München şi, împreună cu David Sherman, iubitul ei evreu de la Time, caută apartamentul lui Hitler. Îl găsesc. Sunt primii care contemplă bârlogul celui mai vânat om al planetei. Obosită, Lee vrea să se relaxeze şi face o baie în cada personală a Führerului. Bocancii ei plini de noroi îi pune chiar lângă cadă. În preajmă, portretul lui Hitler. Contrastul e izbitor, cu parfum suprarealist. Sherman imortalizează scena iar fotografia devine antologică. Beat this, mein Führer! Povestea celebrei Lee, care a venit să facă fotografii și în România, am scris-o acum ceva ani. O puteți citi aici.

FĂRĂ CORTINĂ // Cum lucrează de acasă balerinii Teatrului Bolshoi din Moscova:

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie realizat de jurnalistul și sociologul Marius Cosmeanu.